2016. március 10., csütörtök

Éjszín liliomok

Csikász Lajos: Éjszín liliomok 
(Anjou lobogók alatt 3.)




                                                                             


"Ha az istenek össze akarják gubancolni az életünk fonalát, csak a szeszélyükön múlik, mekkora bogokat vetnek rá."











Történelmünk egyik legszínesebb része az Anjou-ház Magyarországon eltöltött évszázada. Kedvelt téma ez regényírói körökben is, hiszen két ismert szerzőnk is ebből az időszakból merítve írja regényeit. Csikász Lajos sorozatára a Történelmiregény-írók Társaságának karácsonyi novellaválogatása hívta fel a figyelmem. Az ott megjelent fordulatos és humoros novella a válogatás egyik legjobbja, szereplői remek karakterek. A történet akár része lehetne ennek az immár harmadik résznek is. Pok Miklós karaktere és a fejérvári események volt az utolsó lökés, hogy elkezdjem olvasni ezt a sorozatot is. Kis összefoglaló, kedvcsináló ehhez a különleges időszakot bemutató sorozathoz. Érdekes volt olvasni két különböző megközelítésből ugyanarról a korszakról. A történelmi dátumok, csaták és személyek természetesen valósak, míg a köréjük szőtt események jó része írói fantázia remek keveréke. Nem csak a történelmi kalandokra nyitott olvasónak adhat kiváló és szórakoztató olvasmányt ez a sorozat.



A nyitó kötet 2013-ban Ezüst sávok, arany liliomok címmel jelent meg. 
A feudális Magyarország egyik legnagyobb válságával III. András király halálával veszi kezdetét, amire történelmi tanulmányainkból egészen bizonyosan, mindenki emlékszik: 1301-ben kihalt az Árpád-ház, kezdetét vették a belső harcok, széthúzás, trónviszályok. Országunk alig heverte ki a tatárjárást, máris újabb viharos időszak köszöntött be. A sorozat főhőse a családját elveszített, elszegényedett nemes, Ócsárd nembeli Imre. Az ő éltét követve ismerhetjük meg
és kalandozhatunk ebben a viharos időszakban. Családja és vagyona elvesztése után rabszolga-kereskedők áldozata lesz és az erdélyi sóbányákba veti sorsa. A vakmerő, ifjú legény erejének és okosságának köszönhetően azonban hamarosan megmenekül.

Az ott szerzett barátaival a kunoknál talál menedéket, otthont és szerelmet. Tőlük kapja új nevét, Öcsöd lesz a kunoknál. Károly Róbert királyunk szolgálatába állva harcol a hatalomra törő kiskirályok ellen. Az olvasmányos történet aprólékosan kidolgozott. Színes, sok szereplőt felvonultató, fordulatos cselekményű regény. Ami különösen tetszett és megfogott a sok beépített néprajzi momentum a kunokról, életükről, szokásaikról, hagyományaikról. Mit is tudunk a kunokról? Keveset, pedig mind a mai napig sok településünk nevében még őrzi a kun ősök emlékét. Az első regény a híressé és fontossá vált, 1312-ben lezajlott országegyesítő rozgonyi csatával zárul. Erős kezdése a sorozatnak, a történelmi hűségre panasz nem lehet.




A második liliomos kötet a Diadalmas liliomok címet viseli. Van is ok erre, hiszen a Károly számára fontos és sikeres rozgonyi csata még ugyan nem a végső megoldás volt. A trónviszályok, belső ellenségeskedések folytatódnak, bár a kiskirályok hatalma gyengül. Voltak, akiket legyőzött vagy behódoltak a királynak, voltak akik nem. A Felvidék urai nehezen adták meg magukat. Az Abák, Kán László és Csák Máté erejét nem volt könnyű legyőzni. Az elismerés azonban nem marad el, főhősünk immár száznagyként szolgálja hűséggel Károly Róbert királyt. Ármánykodásra itt is bőséggel van példa a lendületes történetben. Az Abák melletti harcok után a visegrádi vár sikeres ostromáig jut a történet.


Ezen kalandok, csaták után érünk el a harmadik, az Éjszín liliomok című történetéhez. Itt már a harcokban megfáradt, kissé meggyötört Imre alakja rajzolódik ki. A férfi még ereje teljében van, ám már érzi a csaták nem múltak el nyomtalanul. Nem csak a lelkében, de a testén is mély nyomokat hagytak. Szerető és népes családja körében a kunok szállásán mereng a múlt eseményein, ami jó kis visszatekintést ad az olvasóknak is. A múlt és a gyökerek megkeresése, régi elhalt ősök előtti tiszteletadásra készülve indul útnak, amikor egy véletlen során a Csákok fogságába esik. 



"Oda kell mennünk. Oda, a halottainkhoz, oda, az emlékeinkhez, oda, a fekete rögök alatt rejtőző gyökereinkhez."

A történetben visszatérő nagyszerű karakterek színesítik ezúttal is az események sorát. Kaba és Bene vicces párosa mellett természetesen az ellenfél oldaláról is feltűnnek és okoznak nem kevés gondot hősünknek szereplők. Kiemelkedik Vönöcki Gizella, aki bosszút esküdött Imre ellen. Valljuk be, joggal. Hiszen leendő jegyesét, Csák Máté fiát Imre egy harc során könnyedén kardélre hányta. Ezzel a lányt megfosztotta nagyra törő vágyaitól. Nem kis megaláztatásban is volt része, hiszen Imrét mint férfi ágyast akarta magának. Ez a terve sem járt sikerrel, Imre visszautasította a nőt. Finom erotikája és humora van ennek a történetnek, amit az első részből hiányoltam. A harmadik rész már egészen lenyűgözött. Hibátlan, kerek, jó történetvezetéssel megírt, gyönyörű lírai részeket sem nélkülöző, lendületes regény.

A harcok során szerzett sebesülések hatásai jól megjelennek a jó stílusban megírt és jól felépített történetben. A cselekmény viszi az olvasót, kalandok, ármánykodások ezúttal is akadnak. A magyarság múltjában ez az utazás regényes kalandok közt történik. Az elrejtett utalások, áthallások jól érzékelhetőek a köpönyegforgató magyar nagyurakról. Az egyik legmeglepőbb, valós szereplő Zách Felicián feltűnése. Ő minden gond nélkül elárulja addigi urát és ajánlja fel szolgálatait a királynak. Fontos szerephez jut a regényben a bátorság és a becsület mellett a szerelem és a család is. 
A kiskirályok fiai uralomra való törekvései mellett Borsa Kopasz emberi az otthont a kunok szállásait dúlják fel. Olvashatunk a korabeli festési technikáról, fegyverekről és ruházatokról. A magyarok leleményessége, cselvetései adnak izgalmas fordulatokat az eseményeknek.

A szereplők gondolatai, tettei és érzései jól adják vissza a kor hangulatát. Természetesen feltűnik
Pok Miklós eredeti figurája is. Igazi szenvedélyes, eleven, hús-vér figura ő is. Hihető és lendületes olvasmány ez a történet is.  Bátran ajánlom azoknak is, akik nem olvasták az első két részt. A visszautalásokkal emlékezésekkel sokat segít az író az olvasónak, ezért a történet jól követhető.

A végső, drámaian érzékletes befejezés pedig igazán ritka férfi írótól. Mély és érzelmes,
megható lezárása ennek a történetnek, miközben átvezeti az olvasót a következőbe. Ez a Haragvó liliomok címmel hamarosan megjelenő új kötet lesz. Nem kell magyarázni, miért is lesznek haragosak azok a liliomok. Szem nem marad szárazon, bevallom nem szoktam ennyire elérzékenyülni. Most akkora katarzist kaptam a befejezéssel, hogy ezt nehéz lesz megközelíteni is. Imre alakja és érzései, férfikönnyei utat törnek az olvasó szívéhez. Nem árulok el semmit, miért. Olvassátok el, bizony érdemes! 

"Lelkemet hasonló, komor érzések töltötték ki, szívemet mardosta a veszteségünk miatt érzett fájdalom, zsigereimet görcsbe fonta a düh, és a fejem fölött zúgó szélben csapongó bőregérszárnyként lobogtak az éjszín liliomok."


Jó volt kalandozni a korabeli magyar tájakon, harcokban részt venni Imre és társai mellett az Anjou lobogók alatt. Sodró és élvezetes történelmi regénysorozat, élmény volt olvasni. A sorozat igényes, gyönyörű borítóit is érdemes megfigyelni. Szín és képviláguk, jól illik a történetekhez. Csikász Kata keze munkáját dicsérik. 




Csikász Lajos: 1964. 03. 08. Kunszentmárton 

földrajz-történelem szakon végzett a József Attila Tudományegyetemen, jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtani Tanszékcsoportjának munkatársa. Több mint húsz éve ír, 1999-ben elnyerte a Zsoldos Péter-díjat. Szegeden él feleségével és két fiúgyermekével.

Gold Book, Debrecen, 2015
320 oldal · ISBN: 9789634263708


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése