2016. február 10., szerda

Verslavina

Verslavina - A nő meg a férfi 
Szabó T. Anna, Lackfi János
és mások versei



                                    






A nagy kék közösségi oldal egy pillanat alatt nagy közös játszótérré változott, erre Lackfi János 40. születésnapja adta a remek okot. Eredeti módon, mivel is köszönthetné költőtársát születése napján egy másik költőNŐ, ha nem egy verssel? Mert e nagyszerű ötlet Szabó T. Anna tollából ered. Emelem is a kalapom az ötlete előtt.

Ezután barátok és kollégák, a kortársak erre reagálva mindenki elővette saját élményeit, és megírta: ő hogyan látja a nőt és a férfit, ha 40. Így lett a hópehelynyi ötletből lavina! Az Athenaeum Kiadó gyorsan összegyűjtötte és most a nagyérdemű egyben olvashatja ezeket a szívmelengető, humoros és valós élettapasztalatokon alapuló versgyűjteményt. A további résztvevő szerzők közt találjuk: Acsai Roland, Botos Máté, Demény Péter, Györe Gabriella, Hartay Csaba, Jónás Tamás, László Noémi, Lázár Júlia, Kiss Judit Ágnes, Kun Árpád, Mesterházi Mónika, Mészöly Ágnes, Molnár Krisztina Rita, Tóth Krisztina nevét és verseit.


Talán az Édenkerti kiűzetés óta örök téma ez: a nő és a férfi kapcsolata. Nők és férfiak vallanak írásban önmagukról és egymásról. A legtöbben ironikusan, humorral vegyítik az életből ellesett pillanatokat. Azért, valljuk be: rémes az a negyven, mikor eljön a pillanat! Kimondani, megszokni idő kell és nem csak a nőknek, de bizony a férfinak is. A régi sláger is arról szól, hogy a "tisztes, őszes halánték a NŐ számára ajándék".

Persze, mi sem valljuk ezt be, titkon, belül rettegünk. Lazán legyintünk, míg pocakot lesünk, és rettegve gondolunk az elmúló fiatalságunkra. Kamaszévek vállnak köddé, és közelbe kerül a nagypapa kor... ahogy Hartay Csaba írja: "felrémlik egy járókeret!" Fel. A kivehető fogsorra most (még) gondolni sem merek! Ám a megélt életünket, élményeink senki nem veheti el. A mieink maradnak mindörökké. Ezek kellenek, legyen mit felidézni baráti borozgatás alatt a múló időn elmerengve. Az életünk a tét, a negyven még nem a vég. Húsz éves senki nem marad, innen üzenem, hamarabb eljön a negyven, mint azt sok fiatal gondolná.

Milyen is a nő és a férfi, ha elmúlt negyven? Elsődlegesen ember. Mitől nő a nő, és mitől férfi a férfi? Nem a péniszétől ezt Szabó T. Anna lényegre tapintóan megírta. A nő, ha negyven lehet díva, vagy buta tyúk, élete értelme lehet egy jó cipő..., de a gyerek mindenek előtt. Legyen vagy ne legyen?  Lázár Júlia versében ezekről a mindennapi helyzetekről olvashatunk. Tóth Krisztina a változásokról mereng: amikor lelkünkben kamaszok vagyunk a tükröt jobb elkerülni. Kiss Judit Ágnes verseiben is a nő már elmúlt negyven. És? Mi van akkor? A vágy még csuda kanca... foglalja össze ismét Szabó T. Anna. Már nem naiv kezdő, tudja és bírja vágyait és a férfit irányítani. Ahogy a férfi is. 

A nők is úgy látom megtapasztalják és néha el is rontják ezt. Rémes, amikor egy negyvenes nő, húsznak öltözik! Nem kell megijedni, elmúlik, jön a negyvenegy, és a kanyarban orvul lapul az ötvenes. Közhely: minden kornak ott vannak a szépségei. Azokat kellene megtaláljuk, együtt és közösen megélnünk. Mert úgy azért könnyebb, elviselni is. A társ a legfontosabb, hogy legyen velünk valaki, aki átsegít ezeken a pillanatokon. Ez is épp úgy a témák közt olvasható, mint a társkeresés nehézségei, vagy a szingliség problémája. A társ pedig, akár egy másik nő is lehet. A buktatók és az érzések pontosan olyanok, mintha a hagyományos kapcsolatról beszélnénk. Ez a vers az egyik legeredetibb lett: A nő, ha nőt szeret - Mesterházi Mónika remeke. A közösen megélt évek sokat adnak az élethez, mindegy milyen nemű a társunk. Negyven után nem meglepő a második házasság sem, amikor a férfi még optimistán néz a jövője elé. Új nő, új autó, új remények, új barátok, Botos Máté és Jónás Tamás verse erről is szól. Míg László Noémi Nőnegyven verse és Kun Árpád remek verspárosa a Maradj! illetve a Menekülj! találóan megfogalmazza félelmeinket. Mindenkinek ehhez kívánok egy szerető és figyelmes partnert. Aki megfogja a kezünket a kellő pillanatban. Néha ez is éppen elég. Vagy segít megkeresni a szemüvegünket... A legjobb, hogy ezeket a gondolatokat, érzéseket versben olvashatjuk. Így az olvasók figyelme a versek felé fordul, amire rá is fér egy kis népszerűsítés.Verses időutazás az életünkben.



Tetszettek ezek a versek, hiszen az életnek olyan szakaszáról szólnak, amit én magam is megéltem (túléltem?), és nehezen vészeltem át... A humor mindig segít, nem kell ezt olyan rémesen-véresen komolyan venni. A nőknek sem. Érettebbek, tapasztaltabbak lettünk. Most vagyunk a legjobb helyzetben - állítólag. Használjuk ki, éljünk vele! Már tudjuk mit bírunk, ésszel és nem erővel küzdünk, hódítunk. Álljunk meg egy pillanatnyi számvetésre, de ne többre. Ha a Nagy Rendező is úgy akarja: félúton vagyunk.



Vár még ránk jó néhány kaland, feladat és kihívás! Az a néhány ránc, kis zsírpárna nem számít. Hiszen nem ezek az igazán fontosak. A nő is méltósággal, elegánsan tudja viselni korát, mit egy kiérdemelt koronát. Érezzük jól magunkat a bőrünkben. Ehhez legyen erőnk és egészségünk. Ötven után is.





Athenaeum, Budapest, 2016
56 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632935348 · Megjelenés időpontja: 2016. február 10.

2 megjegyzés:

  1. Ki nem hagynám ezt a kötetet! Megerősítettél ebben, hogy ne is tegyem. Nagyon kedvcsináló volt ez az értékelés. Akkor estem legelőször kétségbe, amikor 25 lettem. A harmincnál felvontam a szemöldököm, hogy már megint ennyi az idő... Azóta nem tartom számon, hány éves vagyok. Haha, szép is lenne, ha ez igaz lenne. :) Bea

    VálaszTörlés
  2. Köszi szépen! Jól is teszed! Igen, ismerős ez a férfi oldaláról is...:)
    Végül is csak egy szám...és nem az számít! Lélekben lehetsz örök gyerek, fiatal is, kis odafigyeléssel.No és aki ma húsz, holnap már harminc! Az időt megállítani nem tudjuk.
    Várom a véleményed olvasás után.

    VálaszTörlés