2016. január 29., péntek

Veszélyzóna


Tom Clancy: Veszélyzóna  




                                   




Ezt a könyvajánlót azzal kezdeném, olvassatok Tom Clancyt! 
Nem, nem elég, ha láttál néhány filmet, ami a történetei alapján készült. Ismét bebizonyosodott, a könyv kerekebb, alaposabb, még ha a látvány a képzeletbeli filmen csak a fejedben forog. Emelem kalapom a Mester előtt, aki fájdalmasan korán 2013 októberében alig 66 évesen távozott az élők sorából.  


Tom Clancy, aki a hadtörténet, a hidegháború és a napi politika aktív ismerője volt, műveiben a részletekig hitelesen ábrázolja a hírszerzők, kémek és katonák világát, a politikai játszmák mögöttes tényeire irányítva az olvasó figyelmét. A katonai-politikai thriller mesterének kedvelt főhősei ezúttal a cyberhadviselés veszélyeivel találják szembe magukat. Egy korrekt, nagyon mai témájú politikai-thrillert olvashattam. Mindvégig úgy érzi az olvasó, az író alapos ismeretekkel bír a témában, fantáziája igen eleven. Azonban végig ott motoszkál a gyanú: nem, ez nem kitalált történet. A mai "elkütyüsödött" világunkban mindenki megfigyelhető, nyomon követhető. Így van ez ebben a pörgős, akciódús történetben is. Valaki a világuralomra tör. Amikor az USA minden adatforgalmát, katonai és banki ügyleteit egyaránt megfigyeli valaki, már baj van. Főleg, mikor kiderül a nyomok Iránba vezetnek... persze tévesen.

Jack Ryan, a CIA volt feje, jelenleg Amerika első emberének nem kevés gondot okoznak ezek a hackertámadások. Fia, Ryan Junior azonban apja nyomdokain lépve a hírszerzésben arat sikereket. Még az elnök sem tudja pontosan mit is művelnek. Azonban valaki tudomást szerez erről a titkos kémszervezetről, így maga a Campus és az általa képviselt Hendley Részvénytársaság léte is veszélybe került. John Clark életének apró momentumai színesítik a történéseket, ami  a végső leszámolásnál lesz meglepő. Minden szál összeér, nincs kímélet. Karakterábrázolása emberi vonásokkal teli, szerethetőek és hitelesek. Simán mehet filmre ez a kaland is!

A nyitó akciók már megadják a történet alaphangját, szinte minden lapra jut valami fordulat, nem várt esemény. Senki nem az, aminek elsőre az olvasó gondolná. Részesei lehetünk az  ügynökök börtönből való kimentésének, ártatlan, de fontos helyen dolgozók ügyes beszervezésének is. Mindezen akciók mellett a szereplők emberi tulajdonságai, gondolatai is bemutatásra kerülnek. Olvasmányos és fordulatos történetről mesél nagyon hitelesen Tom Clancy. Nem csak a világ Kína általi fenyegetettsége, de az emberek egyéni sorsa is jelentősen összefügg a regény eseményeivel.  A szerelmi szál szerencsére vékonyka, éppen csak jelzés szerű. Melanie nem lett nekem kedves alak.

A történet mögötti igazságtartalom erősen nagy. Kína több oldalról is támad, az USA kormányának feltett szándéka, hogy megakadályozza Kína törekvéseit. A legszebb, még a kínai elnököt is félrevezeti a tábornoka, aki mindenáron háborút akar Amerika ellen. Azonban a várható tengeri hadviselés kockázata óriási  a veszteségek nagyok. Kevés dolog van, amit Kína tudta nélkül lehet véghezvinni. A cybertérben nyílt új hadszíntér soha nem látott veszélyeket tartogat Amerika számára. A  Dél-kínai-tenger feletti hatalom, és Tajvan inváziója már eltörpül ezek mellett. A hackerek titkos nyomkövetőeszközei, telepített és álcázott vírusai minden számítógépes programban ott vannak. Még a katonai drónok felett is átveszik az irányítást.
A végső leszámolásig képet kapunk a tengeralattjárók és pilóták életéből, ott lehetünk velük a bevetéseken. Elképzelhetetlenül nagy és erős a katonai jelenlét a világ számos pontján. Remek szórakozás, nagyszerű kalandok részesei lehet az olvasó. Pörgős és olvasmányos stílusa a lendületes akciók sokasága jellemzi a történetet. A fordítás remekül adja vissza ezt a technikai elemekkel együtt. A modern számítógépes hadviseléses szál nem csak érdekes, de bizony ijesztő is. Lehet gondolkodni!



Az amerikai sikerszerző első nagy dobása A Vadászat a Vörös Októberre volt, amely 1984-ben jelent meg, és amelyből 1990-ben film is készült Alec Baldwin és Sean Connery főszereplésével. Erre tuti mindenki emlékszik, látta. Clancynek olyan regényeket és filmeket köszönhetünk még – sok más mellett –, mint a Kokainháború, a Szivárvány-kommandó, Célkeresztben, Végveszélyben, Férfias játékok vagy A rettegés arénája. Az általa teremtett Jack Ryan CIA-szakértő állandó alakja kémtörténeteinek, aki egészen az Egyesült Államok elnöke pozícióig jut a történetek során. Később már a fia, Jack Ryan junior veszi át helyét a szervezetben. Második legismertebb alakja John Clark ügynök. Clancy regényei kettő kivételével mind Jack Ryan és John Clark történeteit mesélik el.


Első könyvét 39 éves korában adták ki, amiből megjelenés előtt bő száz oldalt ki kellett húzni, mert katonai szakértők szerint túl sok volt benne a technikailag pontos részlet... Elég sokatmondó tény. Termékeny író volt: Huszonnyolc regényéből tizenhét került a New York Times bestseller listájára! Ez önmagában is elismerésre méltó tény. Munkássága számtalan sikercímet tartalmazott. A könyvek és filmek mellett több videójáték is készült, a játékvilág főleg a Splinter Cell és a Ghost Recon sorozatokon keresztül ismerhette meg.  A Partvonal Kiadónál a Veszélyzóna mellett még három kémregénye érhető el, jelenleg 30% kedvezménnyel!
Itt: http://partvonal.hu/tom-clancy-veszelyzona



Tom Clancy rövid betegséget követően 2013. október 1-jén hunyt el a baltimore-i Johns Hopkins kórházban.
A haláláig aktív, termékeny író utolsó műve, a Command Authority 2013. december 3-án jelent meg az Egyesült Államokban.








Partvonal, 2015
710 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155283673 · Fordította: Holbok Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése