2015. december 19., szombat

Karácsonyi ajándék

Karácsonyi ajándék     
Magyar írók karácsonyi elbeszélései





                                          













November végén, advent és karácsony közeledtével talán kicsit jobban szeretjük egymást. Ilyenkor bizonyára jobban is figyelünk egymásra. És bizony jóval anyagiasabbak leszünk... elkezdünk számolni, mibe fog kerülni a szeretet ünnepe: mennyi kell fára, ünnepi menüre, sütire, szaloncukorra, ajándékokra, plazmatévére, esetleg egy jó könyvre. Aztán kezdünk rájönni, mennyi mindenre nincs keret, nem tudjuk megvenni, amitől bizony szomorúak leszünk. Miközben a "szegénység" már szinte be van tiltva... Persze, attól még létezik! Sőt, van bizony egyre több olyan család, akik már valóban nem is szegények, mély nyomorban élnek és ugyanúgy várják az ünnepet! Gyerekekkel. Nem méregdrága ajándékokra, játékra vágynak, csupán melegre, néhány jobb falatra. Amikor már a napi betevő beszerzése is gondot jelent, és az otthon melege is hűlni kezd, mert nincs mivel fűteni...  akkor egy vágyott könyv is bizony lehet értékes ajándék. Vannak dolgok, amiket nem lehet megvenni, ajándékkal kiváltani.


A Lazi Kiadó magyar írók elbeszéléseiből összeállított könyvét olvasva jutottak ezek eszembe. És József Attila első ismert verse a Kedves Jocó!:  De szeretnék gazdag lenni.... így kezdődik és gondolom, mindenki ismeri. Nos, Attila egykori vágyai mára ismét, még mindig (?) aktuálisak: jó lenne szép ruhában járni, kelni, öt forintért kuglert venni! karácsonykor (legalább) mindenkinek jutna libasült...

Nos, ezen könyv írásai nem a csili-vili Disney álomvilág karácsonyát idézik. Mindig szerettem és népszerűsítettem is örömmel magyar írók műveit. Mert magyar vagyok, nekem, nekünk és rólunk szólnak. Akár mai, fiatalok első köteteiről, vagy már ismert kortárs író könyvéről van szó. A régi klasszikusok pedig alapvető részei életünknek. Olyan vágyakról, összetartásról és szeretetről mesélnek, amire ma még nagyobb szükségünk van! Szomorú, szegény és magányos karácsonyok is vannak, nem csak csillogó, mosolygósak. Pici odafigyelés a másik felé, egy ölelés egy mosoly is lehet ajándék. Pár kedves szó. Érezze az a másik ember ő is számít és törődnek vele,figyelnek rá. Nem hagyják magára az öregeket, a magányosokat sem. És akkor biztosan eljön a Jézuska is. Mindenkinek.

Jó volt olvasni ezeket a klasszikus mesélőket: Móricz, Gárdonyi, Kosztolányi vagy Móra írásai mellett Fekete István, Ady vagy Jókai is a szerzők közt található. Lélekmelengetőek, ideális olvasmány az ünnepi hangulat mellé. Elgondolkoztatóak lehetnek a ma emberének is. Lecsendesedve, lassítva a rohanós mindennapokból kilépve. Tökéletese novella-válogatás a várakozás misztériumáról, békéről, szeretetről, emberségről. Nem cukros-édes karácsonyi történetek! Gyerekeknek nem igazán merném ajánlani, ők érzésem szerint csalódni fognak. Nekik még hagyjuk meg az idilli varázst! Ráérnek a valóságot felfedezni, megismerni. Megtudni miért is kell adószám és nyugtatömb egy Mikulásnak...
Ezek az elbeszélések igazi életszagú, csikorgós, gyakran magányos karácsonyokról szólnak, mégis ettől szépek! Csak egy kicsit kéne jobbnak lenni. Csodaszép gondolatok, érzések fűzére a könyv.
A régiek üzenete ma is aktuális.

Néhány kedvenc címei: Gárdonyi Géza: Csordásék karácsonya, Mikszáth Kálmán: Falusi karácsony, Móricz Zsigmond: Karácsonyi ének, Móra Ferenc: Pót-levél a Jézuskához, Molnár Ferenc: Karácsony előtt, Kosztolányi Dezső: Öröm, Fekete István: Roráte, és Jókai Mór: Melyiket a kilenc közül.
Van még írás Ady Endre, Zsigray Julianna, Kaffka Margit, Heltai Jenő, Zilahy Lajos vagy Török Gyula tollából is. A kötet a magyar novellairodalom gazdag kincsestárából válogatott, karácsonyi tematikájú elbeszéléseket tartalmaz.


Áldott, békés ünnepeket mindenkinek szeretteivel!




Lazi, Szeged, 2008
180 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632670218


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése