2015. október 11., vasárnap

Magyar szeretők

Hercsel Adél: Magyar szeretők 
Húsz őszinte vallomás megcsalásról és viszonyokról


                                                    



Hercsel Adél a nyáron már jelentkezett egy könyvecskével, ahol
a babavárás izgalmait jelenítette meg humorosan. Nos, itt már túl vagyunk ezen, itt már a besavanyodott, elrontott, elkapkodott házasságok szereplői szólalnak meg. Minden elismerésem a résztvevőknek, hogy vállalták az "élveboncolást".


Elképesztően alapos, meglepően elgondolkodtató húsz történet került a kötetbe, húsz valós, megélt és megtörtént pillanata az életnek. Úgy érzem ez a könyv, több, mint aminek sokan elsőre gondolnák. Sokaknak lehet okulás vagy tanulság a történetek emberi oldala. Furcsa jelenségre irányítja rá a figyelmet. Valójában már az első történet nyílt, őszinte fájdalma meglepett. A rendezett házasság látszata mögött a feleségéhez öt éve nem nyúlt a férj... az asszony pedig az őrület határán áll, mert bizony a szex hiányzik neki! Az élet sója a jó szex, édes a kibékülés, ha van rá alkalom. De apu nem akar, a gyerek kamaszodik, anyu társas magányban él. Világos, hogy kell valaki. Valaki, aki nőként néz rá és nőként kezeli, megöleli, és rajongva szereti, legalább heti-havi néhány alkalommal. Nagyon is fontos része az életünknek a rendezett házasélet. Ha otthon minden rendben van, akkor tényleg működik minden. A mindenbe pedig a szex is beletartozik. 

Hogyan és miért? Ez a két szó jellemezhetné az összes történetet. Egy jól induló, reményeket keltő kapcsolat hogyan és miért jut oda, hogy hosszabb-rövidebb idő után a felek elhidegüljenek, elidegenedjenek egymástól? A másik: legtöbbször a már meglévő egy-két gyerek az ok, legalábbis többen a gyerekeket nevezték meg, hogy továbbra is fenntartsák ezeket a kapcsolatokat. Talán két esetben volt, hogy elgondolkodtak azon a felek, milyen példát is adnak, mutatnak a felnövekvő gyermeknek? Mert a gyerek érzi, ha nincs minden rendben a szülők közt. Bár a semmilyen, vagy csonka család helyett egy úgy ahogy működő család még talán mindig jobb. Sok nő azt mondja, akkor sem válok el, mert akkor is én vagyok a "Dr. Xné", és sok férfi fél attól, hogy hétvégi apuka legyen. Mert mi mással tudnák sakkban tartani egy férfi érzéseit, mint a gyerekeivel? És bizony sok nő él is ezzel a "lehetőséggel"! Azt éreztem, ehhez a felek intelligenciája is szükségeltetik. Több esetben próbálták megbeszélni a felmerülő problémákat, kevés sikerrel. Az egészen bizonyos, hogy mindig kettőn múlik, sosem csak az egyik a hibás. Megbocsájtani lehet egyszer, de sokadszorra? Felejteni pedig soha. A "kutyaharapást szőrével" itt nem működik. A sorsok és történetek pedig egyediek, egyéniek. Pálcát törni értelmetlen lenne, nem is szabad egyik esetben sem.

Érdekes és elgondolkodtató olvasmány volt. Az is egészen biztos, hogy már mindenki került hasonló helyzetbe. Vagy ő csalt, vagy őt csalták... ilyen az élet, néha bizony nem kell ehhez rossz kapcsolat sem.  És a dolog nem újdonság, régen is volt kikapós menyecske, "falu bikája", a sok szoknya eltakarta a problémákat és ugye, jobb a békesség.

Nagyon jól kiválogatott volt a beszélgetők életkora, társadalmi helyzete is. Minden korosztály képviselte magát, ami azt is jelenti: a probléma általános, mindenki érintett. Minden sors hordozott magában egyéni vonásokat, okokat. Fiúk és érett férfiak, lányok és szinglivé magányosodott asszonyok, évekig tartó szülés utáni depresszió, vagy a semmi nem jó, "nem is igazán szerettelek, csak gyereket akartam", minden van a nyitott házasságban élő párosig. Ők különösen megleptek. Hosszú évtizedek óta élik így a házasságukat. Sőt, előfordult, hogy a férj vitte a randira a nejét...  Igen, boldogok, gyerekek is vannak, körülöttük minden régi barát elvált már, ők nem, és őket irigylik! Igen, lehet így is.
Akkor, ha két egyenlő fél tudja megfelelően kezelni a dolgaikat. A másik az a férfi volt, aki néhány félrelépés után rájött: azért a felesége és a gyerekei mellett ő is boldogabb, otthon jobb, a szerető csak örök második lehet a sorban. Persze, ha állandóan rántott húst kap ebédre, azt is meg lehet unni...

A régi mondás szerint, rosszlányból jó feleség lesz. Ez megcáfolódott kissé. Az egykori domina rendes és visszafogott életet élt, három gyermek és férje oldalán, amíg... megunta. Hiányzott és vágyott egy kis rosszalkodásra. Mélyen őszinte, szókimondó és meghökkentő a lezárás, ami egy meleg férfi története kapcsolatairól. Itt is hasonlóan működnek az érzelmek. Persze okot találni mindig lehet, ahogyan alkalmat és magyarázatot is. 20 történet. 20 ember. 20 sors. Elképesztő és elgondolkoztató, meglepő mai magyar valóság ez. 
Nem elhanyagolható tény, hogy több tanulság is van, de azt mindenki majd magának vonja le.




A könyv fülszövegéből:
Elhidegülés – megcsalás: ez a félrelépés általános képlete. Az elhidegülés szinte kivétel nélkül szexuális természetű, de mit kezdjen magával és a vágyaival az, akit évek óta nem kíván a párja, miközben a kapcsolata alapvetően jól működik, a közös gyerekekről és a közös egzisztenciáról nem is beszélve?! Ugye, nem is olyan egyszerű? És mi a helyzet a történet lelki oldalával? – A Magyar szeretők című riportkönyv tíz férfi és tíz nő őszinte, hol megható, hol fájdalmas, néhol humorral átitatott, de leginkább tanulságos vallomásán keresztül járja körül első sorban azt, hogy kit mi sodor bele egy viszonyba.







Athenaeum, Budapest, 2015
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632934471





3 megjegyzés: