2015. október 12., hétfő

Magánügy

Alföldi Róbert: Magánügy
írta: Csáki Judit

                                                               
















Alig egy hónapja jelent meg az új közös könyv Alföldi Róbert és Csáki Judit írása a Magánügy. A nagyon frappáns cím sokat sejtetően teszi kíváncsivá az olvasót, kelti fel az érdeklődést. Nem, nem intimitások, semmi szenzációs bejelentések vagy leleplezések nincsenek a lapokon. A szerzőpár még az elején leszögezi: nem akartak senki ismert, közéleti szereplőt sem. Öt interjú, öt remek beszélgetés. Öt ember, öt olyan téma, ami közügy lehet és érdekel, érint mindenkit valamilyen módon. Alcím lehetne: Magyarország 2015.


Első pillanatara meglepődtem, vajon mi érdekeset tudnak ezek az emberek mesélni, mi teszi a sorsukat érdekessé a közlésre? Az öt interjúalany sorrendben: Ili Pisti - egy házaspár hat gyerekkel, Laci - Cserdi polgármestere, Ibolya - Robi egykori osztálytársa, drámapedagógus Szentesen, Mohammadi - egy öt éve itt élő migráns, Márk - gerincsebész, orvos, jelenleg Angliában.

Ili, Pisti: Elismerésre adhat okot, ahogyan példamutató összetartással hat gyermeket neveltek fel. A családi kép elég vegyesre sikerült, mégis mindig az összhangra igyekeztek, ami úgy tűnik sikerrel is járt. Két örökbefogadott gyermek István részéről, kettő Ili előző házasságából és kettő saját. Több fordulat után, cseppet sem szokványos életük most egy újabb nem kevéssé érdekes fordulathoz érkezett. Ili önkormányzati képviselő lett. Pisti építési vállalkozását pedig egy a városukkal megkötött öt évvel ezelőtti szerződés nehezíti. A befektetett pénzük, a család tőkéje benne áll egy eladhatatlanná vált ingatlanban, mert a város több éve nem teljesíti azt, amit szerződésben vállalt. Elképesztő probléma elé állítva a családot. Meddig magánügy ez, és mitől válik közüggyé?

Cserdi első cigánypolgármestere, Laci: elmeséli élete nem kevéssé meglepő eseményeit, gyermekkorát.
Mitől és hogyan jutott el oda, ahol most tart. Hihetetlenül érdekes és meglepő kijelentései a cigányság jelen helyzetét mutatják meg az olvasóknak. Közmunkaprogram, ingyen ételosztás, rászorultság és cigánybűnözés szerepel a témáiban. Közösségi munkájával elérte, hogy mindenki dolgozik a falujában, és nincs már bűnözés sem! 

Ibolya: Ő csak tanítani szeretne, a gyerekekkel foglalkozni. Oktatáspolitika, oktatási reformok és azok hatásai, sorozatos igazgató váltások az érintett kérdések. A miértekre érdekes a válasz itt is. Az ország
egyik legismertebb iskolája a szentesi Horváth Mihály Gimnázium és pedagógusai életébe pillanthatunk be.

Mohammadi: 13 évesen menekült el Afganisztánból, öt év folyamatos és igen kemény vándorlás után érkezett el hozzánk. A menekülés okairól, családjáról és a beilleszkedés nehézségeiről nyilatkozik.
5 éve él Magyarországon, senki munkáját nem vette el. Megkapta az állampolgárságot is.
Úgy érzi, sok jó ember él itt. Jelenleg egy gyros étteremben dolgozik, jól beszél magyarul.
Álmát már feladta, egyre távolabbra kerül tőle.

Márk: Orvos, baleseti sebész. Négy éve él Angliában, ingázik a két ország között.
Élettársa Nádasdy Ádám költő, műfordító, nyelvész, egyetemi tanár. Tabukról, a vállalt másságról és a szociális tapasztalatokról mesél.

Az öt fejezetben öt ember sorsa rajzolódik ki. A beszélgetések végén a szerzők összegzik röviden a meglátásaikat. Nem kihívó, nem provokáló. Elvek és érdekek jelennek meg a portrékban. A beszélgetőtársak helyzetükkel ábrázolják az adott problémákat, ez különösen a tanárnő, és a polgármesterrel folytatott beszélgetésében jelenik meg jól. Ők azok, akikből sok van, akik személyükben, életútjukban, közegükben számos tipikus jegyét mutatják a mai Magyarországnak. Mernek kiállni, változtatni, akár szembeszállni a hatalommal, képviselni érdekeiket. Mégis olyanok, akik képesek bebizonyítani, hogy másként is lehet, hogy hozhatnak az életüket átformáló döntéseket.
Olyan dolgok, amik a hírekbe nem kerülnek be, érintőlegesen olvashatunk hallunk ezekről. A beszélgetésekhez egy - egy tanulmány, írás is megjelenik a cikkek végén. Az adott témában ismert szerzőktől: Szuhay Péter antropológustól, Budai Éva tanártól, Nagy Boldizsár nemzetközi jogásztól, és Nádasdy Ádám költőtől, műfordítótól olvashatunk afféle zárszót, kiegészítéseket. 
Tartalmas és elgondolkodtató beszélgetéseket olvashattam. 




Libri, Budapest, 2015
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633105825















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése