2015. október 2., péntek

Az idegen

Harlan Coben: Az idegen



                            





Az író legutóbbi, legfrissebb története példás gyorsasággal ért el a hazai rajongókhoz. Az amerikai megjelenés után fél évvel már olvashatjuk és nyomozhatunk ebben a sötét történetben.
Ez a Jaffa Kiadónál megjelent kilencedik Harlan Coben krimi.







Több szempontból más ez a történet, mint az eddigiek. Mikor alaposan átolvastam a könyvet felfedeztem, hogy ezt a történetet nem Illés Róbert fordította, ahogyan az eddigieket. Galamb Zoltán fordítása is tökéletes, mégis a megszokott stílust hiába kerestem. Ez a történések szempontjából nem von le semmit, sőt. Lehetséges, hogy ehhez a különösen sötét történethez egy szikárabb fordítás illik. Most nincsenek humoros kiszólások, vicces helyzetek, hiányzik Myron Bolítar figurája is.

Már a tavalyi Coben-krimi is az internetes bűnözést vette górcső alá. Itt is fontos szál maradt. Főhősünk Adam Price, akinek élete maga a tökéletes amerikai álom. Védőügyvéd, remekül fizető biztos állása van, gyönyörű szép feleségével két kamasz fiút nevelnek. Hatalmas házban élnek a kertvárosban, boldogok. Látszólag minden rendben van körülöttük. Vagy mégsem minden a látszat?

Amikor egy hosszú munkanap után Adam beugrik kedvenc bárjába meginni egy sört, még nem tudja, hogy élete hamarosan fejre áll. Mellé csapódik az idegen és néhány odavetett mondattal alapjaiban rengeti meg a biztosnak vélt családi hátterét. Nem akar semmit, nem zsarol, csak beülteti azt a bizonyos bogarat Adam fülébe, szívébe. Aztán ahogy felbukkant a semmiből, már ott sincs. Úgy tűnik nincs indítéka, az információja azonban nagyon is hiteles. Természetesen Adam mindent tudni akar, Corinne a feleség pedig nem tagad. Majd mire igazán rendezhetnék dolgaikat az asszony eltűnik.

A kertvárosi amerikai polgárok idillien békés élete és a számítógépes bűnözés, a hackerek világa rajzolódik ki. a történetből. Mindenkinek vannak, kisebb-nagyobb titkai. Van, aki egy életen át hurcolja magával, hazugságra építi fel az életét. A titkok persze azért titkok, hogy egyszer csak a lehető legváratlanabb helyzetben "véletlen" kiderüljenek. Amitől sok ember élete omlik össze, válik semmivé. És néhányan ölni is képesek, hogy a titkok ne derüljenek ki, azok is maradjanak.

Életünk egyes részei, nem feltétlen tartozank mindenkire, vannak helyzetek, amikor jobb nem tudni, mi áll a háttérben. Aztán pedig már magunk is elhisszük, megmagyarázzuk magunknak, hogy minden rendben van úgy, ahogy történt. No, és persze csak és kizárólag családunk és a saját boldogságunk miatt tettük azt, amit mégsem kellett volna. Mert egyszer csak megbosszulja magát a rossz döntés.
Az igazság sok esetben fáj, és nem is mindig tudunk vele mit kezdeni. Idilli életek foszlanak semmivé, biztosnak hitt házasságok remegnek bele az idegen feltűnésébe. 

Izgalmas és bonyolult cselekménye hihető és dermesztő. Valóban ez Coben legsötétebb krimije, az eddig olvasottakból. Lebilincselő, ahogyan a részletek kezdenek összeállni, valami újabb és váratlan esemény mindig történik. Ez ragyogóan működött már a Hiányzol eseményeiben is. Az idegen jön a semmiből és mindent tud, amit nem kellene neki.

Ki ő, mit is akar, mi a motivációja? Miért dönti romba emberek életét azzal, hogy tükröt tart nekik? Milyen sötét titkok lapulnak a kertvárosi házak mélyén? Adam maga indul kideríteni, mi is áll a titok mögött, amit az idegen elmondott neki. Johanna a nyomozónő lesz segítségére a későbbiek során. Ő a barátnője gyilkosát keresi. A szálak pedig összeérnek. Több kanyar után mindenre fény derül. A befejezés nem kevéssé nyugtalanítóra sikerült. Nem árulok el többet erről, de a megnyugvást egy újabb sötét titok fedi. Az idegen Harlan Coben legsötétebb, legsokkolóbb története. A borító kifejező, remekül adja vissza történet hangulatát. Talán az eddigi legjobb borító. Érdemes elolvasni, valóban sötét krimit kapunk a Mestertől. Ajánlom a rajongóknak és minden krimikedvelő olvasónak.


Harlan Coben napjaink egyik legnépszerűbb krimiszerzője 1962. január 4-én született a New Jersey állambeli Newarkban. Történeteit a váratlan csavarok, humor jellemzik. Könyveit eddig negyven nyelvre fordították le, amiből közel ötvenmillió példányt adtak el világszerte. Jelenleg Ridgewood városkában él, feleségével és négy gyermekével.














Köszönet a kiadónak!

Eredeti cím: The Stranger 

Jaffa, Budapest, 2015
320 oldal · ISBN: 9786155492815
Fordította: Galamb Zoltán 





















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése