2015. október 31., szombat

A zuhanás sokkja

Nathan Filer: A zuhanás sokkja




"Az emlékek szertefoszlottak, mint az álom, amikor kinyitjuk a szemünket."













Nathan Filer regénye az angliai megjelenés után rögtön a sikerlisták élére került, az olvasók kedvencévé vált, s megnyerte Nagy Britannia legismertebb közönségdíját, a Costa cég által alapított Costa-díjat. Pedig a könyv témája szomorú és elgondolkodtató: az egyre jobban elterjedő és komoly problémákat okozó mentális betegségek, azon belül is a skizofrénia adja a történések alapját.


A regény főhőse Matthew, akinek életét gyerekkorától a húszas évei elejéig követhetjük nyomon. Matthew imádja a Dawn-kóros bátyját. Ragaszkodó, odaadó testvéri szeretetüket azonban egy véletlen tragikus baleset tépi szét. Ez okozza a skizofréniáját, nem tud mit kezdeni a helyzettel, nem tudja elfogadni testvére hirtelen elvesztését. A nagyobb probléma, hogy önmagát is okolja a drámai események bekövetkezéséért. Érzelmek hullámzása a történetfolyam. Lelki vívódás, felelősség jelenik meg az eseményekben a testvéri szeretethez. Kivételesen erős kapcsolat ez. 

Filer őszinte, realisztikus módon mutatja be, ábrázolja főhősünk életét, lelkivilágát, hangulatainak változásait. Gondolatait az olvasó is megismeri, lelkének rezdüléseit jól nyomon tudjuk követni. Egy picit érzelmes, de csak éppen, humora pedig nagyon eredeti. Ezzel oldja a feszült, drámai történetet.
A kamaszkorból éppen kilépő fiatal felnőtteknek szóló történet megfogja, megragadja az olvasót. Ritkán olvashatunk ilyen tökéletesen ábrázolt sorsról. Ami nem is egészen meglepő, hiszen a szerző tíz évig dolgozott pszichiátrián.A szöveg él, lüktet, visz magával, átélhető. 

Remek kivitelű, jól kézben fogható méretben került a boltokba a könyv, aminek grafikáján a hangyák megjelenítése kifejező, eredeti. Akiknek a Semmi vagy a Csikk tetszett ezt se hagyják ki, bátran olvassák. Bizonyosan különleges és furcsa élmény lehet, de ráirányítja erre a létező problémára a figyelmet.


A kötetért köszönet a Scolar Kiadónak!









Scolar, Budapest, 2015
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632445830 · Fordította:Nádor Zsófia 






1 megjegyzés:

  1. Jónak tűnik. Tetszik a téma, az, hogy humor is van benne és az érzelmesség is plusz pont.:) Mindenképpen el fogom olvasni.

    VálaszTörlés