2015. augusztus 18., kedd

Ég a puszta

Stella Kuylenstierna-Andrássy: Ég a puszta 
 Gróf Andrássy Imréné memoárja

 



Ennek a könyvnek egyik legnagyobb erénye az érdekességében van. Már 1948-ban megjelent Svédországban, ám magyar fordításban most olvasható először. Egy fiatal, mindössze 17 éves, szerelmes lány története a magyar arisztokráciáról, házasságáról, és a háború miatti menekülés rémségéről.


Stella alig tizenhat éves, amikor az igen csinos, fiatal, stockholmi magyar követségen dolgozó  Andrássy Imrébe beleszeret. A váratlan és mély érzelmek hamarosan házasságba csapnak át. Ekkor, 1919-ben még nem is sejti, hogy  milyen sors vár rá, amikor feleségül ment Andrássy grófhoz. Természetesen a szülők próbálták lebeszélni a szerelmes lánykát, de sikertelenül. Az elbizonytalanodás csak később jött, egy pillanatra. A házasság boldog lett, ahogyan a tündérmesékben. Miután rangját és vagyonát visszakapta az ifjú férj, a leggazdagabb magyar arisztokraták közé tartozott. A feleségével várak, kastélyok, palotákban élték életüket. A valódi tündérmesébe illő, főúri életükről felvillanó képek teszik színessé a történet első részeit. A két világháború közötti feudális Magyarország jeles képviselői tűnnek fel a mesében.

"Andrássy Gyula műgyűjteményének hírnevével egyedül felesége szabadszájúsága vetekedhetett. A grófnő mindig kimondta, amit gondolt és érzett."

Vadászatok, bálakról és estélyekről, a grófi ménesről olvashatunk kiemelt pillanatokat. Aratóünnepek, még a cselédek életéből is kapunk bepillantást, miközben a gyerekek is megszületnek. Jó lett volna még olvasni a szereplők sorsáról, életéről bővebben is. Kicsit rövid, túlságosan csak a  lényegre összpontosítva megírt  memoár. A ménesről és a lovak sorsáról is jó lett volna többet megtudni, mint ahogyan sok felbukkanó érdekes személyről is.


Az idill végét a háború okozza. Az ország élete is felfordul, mindenki menekülni kényszerül. A drámai változások őszinte és valódi élményeket adnak. Pokoli körülmények között a puszta életüket kell menteniük. 1945-ben a visszavonuló németek és az előrenyomuló oroszok között, kiszolgáltatva, szinte élelem nélkül mentik életüket, gyermekeiket. A valódi élményeket és emlékeket megörökítő, páratlanul értékes és hiteles memoár igazi kordokumentum. Biztosan íródott alaposabb és bőségesebb kötet is erről az időszakról. Ennek személyes hangvétele azonban kiemeli, érdekesebbé teszi a könyvet. Gyorsan olvasható, lényegre törő írás.
A tényekre koncentrálva mutatja meg az adott kor rémségeit, borzalmait.

Szerencsére sikeres a távozásuk Magyarországról. Életük ezen szakasza lezárult. A folytatás és túlélés is kapott egy visszaemlékező fejezetet a történet végén. Szenvedélyes és megrázó történet.
Ajánlom az érdeklődő, történelmet szerető olvasóknak. A könyvet sok eredeti kép is illusztrálja.










Corvina, Bubapest, 2015
236 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631363098 ·  
Fordította: Kúnos László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése