2015. július 24., péntek

Sír a hegyekben

Hjorth & Rosenfeldt: Sír a hegyekben
(Sebastian Bergman 3) 











Hűű… aztaaa..! Na, ez odavágott! Úgy kellett már egy ilyen olvasási élmény, mint egy falat kenyér.  Az előző két kötet ismeretében pedig bíztam benne, hogy ez a rész sem fog csalódást okozni és nem is okozott.
A remek borító mögött egy végig kidolgozott, részletgazdag, történet van, ahol érdekesen izgalmasak végre a magánéleti szálak is. A skandináv krimik egyik fő jellemzője, hogy a szereplők, nyomozók életét, problémáit is alaposan megismerhetjük. Ahogyan Lackberg, Nesbo vagy Indridason hőseit is közeli ismerősöknek érezhetjük, úgy a szerzőpáros által megálmodott nyomozócsoport is az olvasó életének részese lett. Élén kedvenc profilozónk a szexmániás, apaszerepre vágyó, magányos Sebastian Bergman áll.

Az előző történet A tanítvány egy börtönbüntetését töltő, pszichopata sorozatgyilkos esetét mutatta be. Ha filmes hasonlattal élnék az volt A bárányok hallgatnak, a mostani pedig talán a Mint a kámfor vagy a Nyomtalanul. Az egyéni megítélés kérdése, hogy egy pszichopata történet mennyivel izgalmasabb, feszültebb. Itt jó néhány nyom nélkül eltűnt embereket keresünk. Nekem ez a történet is tetszett, vitt végig, nem tudtam letenni. Elismerem, talán a krimiszál nem olyan erős, mint az előző esetben, kevésbé véres, de annyira remekül szőtték a szálakat, hogy a nyomozás mellett sok más történés adott okot gondolkodásra.


 Erős kezdéssel indít a történet. Egy bérgyilkosnő munkájába kapunk bepillantást. A felmerülő "probléma" a történet végére nyer értelmet és kap nagy hangsúlyt. Erről többet nem is árulok el, talán annyit: 2003-ban járunk.

 A múlt nagy titkai előbb-utóbb felszínre kerülnek. A jelen egyik legnagyobb társadalmi kérdése adja a nyomozás egyik szálát. A menekültek.
Társadalmi problémának rögtön itt van a fiait egyedül nevelő Shibeka. A Svédországba betelepült afgán család feje Hamid, egy réges-régi napon nyomtalanul eltűnt egyik rokonával együtt. Hosszú évek teltek el, Shibekát a remény éltette és a fiai. Hamid nem hagyta volna ott őket, tudja, érzi az asszonyok ősi ösztönével, hogy férje eltűnése mögött valami más lehet. Bizonyítéka azonban semmi nincs. Az ügy állambiztonsági kérdéseket is felvet, a titkosszolgálat is beavatkozik. A miértre meglepő választ fogunk kapni.

A vadregényes Jämtlandon két barátnő túrázik, amikor egy folyóvölgybe érve egyikük megcsúszik, és hirtelen megkapaszkodik valamiben, amiről kiderül, hogy nem más, mint egy csontváz keze. A királyi gyilkossági nyomozóhatóság remek csapat. Torkel Höglund vezetésével váratlanul nagy feladatot kapnak. A terület feltárása során hat holttestre bukkannak... annyit elárulok: a két eltűnt afgán nincs köztük.

Addig azonban sok egyéb fordulat színezi a történetet. Jó tíz évre visszamenőleg kell nyomokat találniuk a nyomozóknak. Pici mozaikokból, sokszor egészen jelentéktelennek látszó, összefüggésekre bukkannak.
Képbe kerül egy túrázó holland házaspár, ők is eltűntek, egy régi autóbaleset és egy olyan "Szarka", aki segítségnyújtás mellett meglopja az áldozatot. A több szálon futó cselekményben egy oknyomozó újságíró az, aki segítséget ad Shibekának. Az afgán néphagyományok szintén érdekes színei a kriminek. Az évekig tartó reménytelen várakozás után Shibeka bizonyosságot akar. Megható még és remek karakter a nagyfiú alakja. Ő lép apja helyébe, segít az anyjának az igazság kiderítésében. Tizenhat évesen ő lesz a családfő, a döntéshozó.

A tanítvány végén félbemaradt magánéleti szálak most itt folytatódnak. Ügyesen bonyolítják a szerzők a szereplők életét, és újabb fordulatokat építenek szinte mindenki életébe. Sebastian a véletlen segítségével közel kerül lányához. Vanja élete nagy álmára vár: FBI tanfolyamra jelentkezik Amerikába. Erre minden esélye megvan, okos és rátermett, igazi apja lánya. Sebastian azonban meglepő módon nem annyira örül.
Bevallom, ez a húzása nagyon nem tetszett. Önző volt és a saját vágyait nézve meglepő dolgot tesz. Nem igazán való apának. Ebből még lesz probléma a későbbiekben, gondolom. Vanja pedig nem kicsit lesz -joggal- mérges rá.

Elinor is jelentős szerephez juttatja magát. Ő Sebastian alkalmi kapcsolata A tanítványból. Nos, nem kicsit kavarja össze a dolgokat. A hölgy szerelmes és ragaszkodik Sebastianhoz, aki viszont nagyon szabadulna tőle. Van ok tehát bőven, egy remek szórakoztató krimit olvashattam. A megoldás a könyv háromnegyedéig távolinak tűnik, majd a végére nagyon felpörögnek az események.  Minden részlet világossá válik, helyére kerülnek a mozaikok. Remekül kapcsolták össze az eseményeket. A befejezés erős, még az utolsó sorok is nagy fordulatokat hordoznak. A lezárás itt is nagyon ütősre, drámaira sikerült. Kifejezetten azt az érzést idézte bennem, mint A tetovált lány második része: hol a folytatás? Kérem azonnal! Remélem hamarosan olvasható lesz idehaza is.

A Sír a hegyekben egy remekül megírt, kerek történet. Kevéssé véres, de ez ne baj. Sok csavarral, érdekességgel, emberi kapcsolatainkról. Nagyon jó! Tényleg remekül szórakoztam, jó kikapcsolódás volt számomra. A szerzőpár hozta a szintet ezúttal is, nálam kedvencekké váltak. Akár a Könyvfesztiválon is örömmel látnám őket.

Köszönöm Animus!

5/5.




Michael Hjorth 1963-ban született, producer, rendező és forgatókönyvíró. Az ő nevéhez fűződik például a Henning Mankell regények megfilmesítéseihez írt forgatókönyvek.
Hans Rosenfeldt 1964-es évjárat, szintén forgatókönyvíró, valamint Svédországszerte ismert rádiós és tévés műsorvezető. Első közös munkájuk az Ingovány 2012-ben került a hazai könyvesboltokba, majd  A tanítvány 2014-ben.  


 A svéd kiadás borítója





Animus, Budapest, 2015
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243275 · Fordította: Bándi Eszter




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése