2015. július 1., szerda

Határtalanul

Jussi Adler-Olsen: Határtalanul










A Q-ügyosztály immár hatodik történetét olvashatják Jussi Adler-Olsen hazai rajongói. Carl Mørck a döglött aktákat kezelő Q-ügyosztály főnöke és munkatársai visszatérnek,  Assad és a kissé önfejű Rose újra nyomoznak. Sőt, a történet közben új segítőt is kapnak, de erről később.



Jussi Adler-Olsen ismét egy nagyon csavaros és izgalmas, eredeti történetet írt. A történések bravúros nyomozást eredményeznek az ügyosztály dolgozóitól. A szokásos reggeli álmos hangulatot tépi szét a telefon csörgése. Egy dániai kis szigetről telefonál és próbál segítséget kérni egy rendőrkolléga. Carl rövid úton lerázza... azonban ezzel csak lendületet kap a történet. A szokatlanra sikerült kezdés egy 17 éves, balesetnek tűnő gyilkosság rejtélyét próbálja megoldani. Mindenki szentül hiszi, hogy cserbenhagyásos baleset áldozata lett a fiatal, életvidám lány.  Egyedül a telefonáló rendőrünk az, aki már-már mániákusan nyomoz. A majd két évtizedes rejtélynek sok apró részletét összegyűjtötte, dokumentálta. Azonban igazi hathatós segítséget sem a kollégáitól nem kapott, sem forró nyomra nem bukkant. Valójában rá ment a karrierje, a családi élete és a barátságai is. A szigeten senki nem veszi komolyan. Ebben a környezetben így nem is tud eredményt felmutatni. Életét felőrli a sok hiábavaló fáradozás. Pedig érzései jól működnek...

A szálak most is több felé ágaznak. Képbe kerül egy furcsa, napimádó szekta. Ezen már a Palackposta olvasása során is elgondolkodtam, mennyi egyházi jellegű, illetve kommuna létezik  Skandináviában. Szabadon élnek, jönnek-mennek országokon át, szinte minden ellenőrzés, felügyelet nélkül. Ez a csoport is Svédországban van bejegyezve, de a világban mindenfelé toboroznak. Franciaországtól Angliáig és persze egész Skandináviában találnak tagokat. Az egyszerű emberek, a tudatlanságot kihasználók csapdájába kerülnek. Pedig ők csak tartozni akarnak valahová, szeretetre, elismerésre vágynak. Amit a szektától megkapnak, a "csordaszellem" működik. A főnökről sok érdekességet megtudunk, ám ő csak a történések végére kerül elő. Amellett, hogy igazi vonzó egyéniség, kisugárzásával és elhívatottságával tűnik ki.

Jussi remekül szövi a szálakat, vezeti orránál fogva az olvasót. Azt gondoljuk, tudjuk ki a hunyó, de a végső meglepetés tényleg meglepőre sikerült. Szinte ismétlődik a 64-es betegnapló megoldása: csak az utolsó néhány oldalon derül fény a valódi elkövetőre. Ott azzal a történettel magasra tette a lécet Jussi Adler-Olsen. Aki olvasott már tőle krimit, tudja miről is van szó. A szokásos fordulatok, érdekességek most is működnek. Assad múltja még rejt titkokat, Rose is hatása alá kerül ezeknek a szektáknak. Az újonc Gordon szimpatikus szereplő lett, kiveszi a részét a nyomozásból.
Egy baleset, és ami mögötte lapul: egész gyilkosságsorozatot kell felderíteniük, miközben valaki, mindent megtesz, hogy eltakarítsa őket az útból. Nem is akárhogyan. A szereplők magánélete is tartogat meglepő fordulatokat, minden összefügg mindennel, de ez a végén derül ki, áll össze kerek egésszé. Miközben egy házasság és egy család hullik szét.
Ha én lettem volna a szerkesztője a kötetnek csupán Carl családi vonalát, a rokon temetését hagytam volna ki. Az események szempontjából az feleslegesen vonja el az olvasó figyelmét szerintem.

A bravúros témavezetés nem fog csalódást okozni. Az, hogy kinek mennyire tetszik az alap, az más kérdés. Nekem tetszett, mert elgondolkodtató, mennyire ki lehet használni a naív, jóhiszemű és boldogságra vágyó embereket. Amikor ennyire már-már mániákusan egy eszmének rendeljük alá életünket, gondolatainkat az okozhat problémákat. Nem szólt akkorát, mint a kedvenceim a Palackposta vagy a 64-es, de egy tökéletesen megírt, szórakoztató és izgalmas krimit olvashattam ezúttal is. Jussi hozta a formáját, ez a történet is jól illik a sorozat részei közé. Az író nálam szorosan ott van Nesbo mögött, mint skandináv krimiíró. Nagyon tetszik a lelkizős, pszichológiai, drámai háttér, aprólékosan kimunkált alapok és még humora is van. Morck és Assad jó páros. Történetei nagyon is valósághűek, életszerűek. Stílusa van. Hideglelős és hátborzongatóan jó.



JUSSI ADLER-OLSEN (1950.08.02.) Koppenhága, dán író.
Négygyermekes család legkisebb tagja, egyetlen fiú. A pszichiáter édesapát követve a család Dánia különböző részein élt. Ez az élményanyag is felbukkan könyveiben. Mozgalmas élete során dolgozott nyomdászként, antikváriumot nyitott, írt forgatókönyveket, magazinokat szerkesztett.1997-ben megjelent első regénye már sikeres volt. A Q ügyosztály történetei 2007- től jelennek meg, mintegy 36 országban, sikerrel.











Animus, Budapest, 2015
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242643
Fordította: Dr. Dobosi Beáta


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése