2015. július 4., szombat

A tudós és a zöldhajú lány

Bánó Attila: A tudós és a zöldhajú lány   







Az olvasóközönség Bánó Attila nevéhez a történelem ismeretét és szeretetét kapcsolhatta. Az utóbbi években az Athenaeum Kiadónál megjelent kötetei mind erről tanúskodnak. Kedvenceim tőle: 55 meghökkentő eset a magyar történelemből (2011), és az  Újabb 33 meghökkentő eset a magyar történelemből (2013). Most valami egészen újat mutat olvasóinak.

A tudós és a zöldhajú lány is kapcsolódik és felhasznál történelmi elemeket. Groteszk humorral, krimibe illő helyzetekkel egy időutazásra invitálja olvasóit a szerző. Főhősünk egy szürke kisemberből avanzsál fel valódi, már-már James Bondot idéző hőssé. Már a borító is sugall valami ilyesmit nekem. Korponai Félix (őslénykutató, budapesti lakos) hirtelen kerül az események sűrűjébe. Egy váratlanul elcsattanó pofonnal indít a történet, rögtön lényegre törően. Félix igazi kiválasztottként egy szigorúan titkos kormányprogramban vehet részt, nem egészen önszántából. Persze egy időutazás lehetősége kinek nem mozgatta meg a fantáziáját? Mennyire jó lenne egy ilyen masina, amivel visszautazhatnánk az időben. Akár egy nekünk tetsző, érdekes történelmi pillanathoz, vagy egy jelentős döntés előkészítéséhez. Ha egy titokzatos varázsige birtokában a visszatérés is garantált bizonyára sokan vállalkoznának ilyen időutazásra. Én is. A "varázsige" végig érdekelt volna, sőt, bosszantott: mi lehet az? Aztán a végén mikor kiderül nagyon jót mosolyogtam rajta!

Hihetetlenül jól szórakoztam olvasás közben az események gyors változásain. Izgalmas pillanatok részesei lehettem Félix kalandjaiban. Találkozhattunk Luxemburgi Zsigmond magyar királlyal, az Itáliában portyázó honfoglaló magyarokkal, Berengár király udvarában, sőt, még IV. Károly német-római császár is feltűnik a történésekben, Mária Terézia mellett. Élvezetes és szórakoztató a történet, vicces és izgalmas helyzetekkel.
Remek pillanat volt, a kínai óra Korponai Félix karján, az ősmagyarok közt...  ami később. úgy 1400 évvel később okoz még fejtörést a történészeknek.


Ezek azonban csak a kezdeti kirándulások az igazi események sora a jelenben New York-ban zajlik. Ide repíti vissza a titkos projekt Félixet és itt kerül a történetbe a zöldhajú Mary. Pici romantikát is beleszőve,  egy "fülharapásnyi" szerelem is színesíti a történet sorát. Bérgyilkosok, egy korrupt politikus és egy maffiózó okoz nem kevés bonyodalmat. Persze komolyan venni semmit nem kell. A humoros és kitűnő szórakozást adó történet elemei sok ismerős pillanatot is tartalmaznak. Remekül megidézte kamaszkorom olvasmányait a fejezetcímek alatti kis összefoglaló. Nagy ötlet, jól illik ide.

A legkedvesebb szereplő a szomszéd srác, a kilencéves Tomi volt. Rátermettségével igazi hacker-palánta, aki már a Pentagon számítógépein is garázdálkodott. A sorok közt olvasva az ő megállapításai sok életbölcsességet is tartalmaznak.  Remek volt olvasni arról a bizonyos könyves boltról is.
Mary kedves és szeretni való alakja is fontos szereplő. Félix segítői és kollégái karakterei is jól illeszkedtek a történésekbe. A záró fejezet pedig tényleg visszaránt és helyre tesz mindent.

Szórakoztató olvasmány minden kamasznak és gyermeklelkű felnőttnek. Kiváló olvasmány a nyári vakációra! Mindenki lehet szuperhős, kis segítséggel. Köszönöm a fantasztikus utazást!  




4/5

                                               


Bánó Attila könyvei az Athenaeum Kiadónál:

Régi Magyar családok - Mai sorsok (2004)
Magyar titkok nyomában
(2005)
A főnyeremény - Bánó Attila gondolatai (2006)
Rejtélyek a magyar múltból
(2007)
A magyar nemes vitézsége
(2009)
55 meghökkentő eset a magyar történelemből (2011)
Újabb 33 meghökkentő eset a magyar történelemből (2013)







Athenaeum, Budapest, 2015
264 oldal · ISBN: 9789632934228


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése