2015. június 26., péntek

Az élet pénteken kezdődik

Ioana Pârvulescu:  Az élet pénteken kezdődik 










A könyvfesztiválon volt szerencsém találkozni az írónővel és ott lehettem a könyvbemutatóján is. Már ott elmesélte, hogy mennyire kedves neki ez a kötet. Ioana eddig tanítással, esszék fordításával foglalkozott. Ez az első, bemutatkozó regénye. A kötet 2013-ban elnyerte az Európai Unio Irodalmi Díját. 



A remek borító egy mesésen kalandos időutazásra hívja az olvasót.
A történet Bukarestben játszódik 1897. telén. Az év utolsó tizenhárom napjáról szól az események sora, tehát december 19-31-ig lehetünk részesei az eseményeknek. Már a tizenhármas szám is elég babonás, a közelgő millenium még feszültebb hangulatot teremt. A várakozás az új évezredre mindig sok meglepetést tartogathat. A regény hangulata nagyon magával viszi az olvasót, az ódon város titkai, pletykái, lakói, mind megjelennek a lapokon. Sőt, az igazi főszereplő maga a város: lakóival, épületeivel.   

A nagy készülődést két idegen megjelenése zavarja meg. Egy idegen, aki csak úgy oda tévedt volna, úgy jár-kel a városban.
Lábán színes cipők... 
A másik egy titkos párbaj eredményeképpen meglőtt arisztokrata kiléte. Kezdődhet a titkok felderítése és az időutazás. Egy titokzatos kulcs keresés is folyik a regényben, ami kincsekhez vezet. A krimiszerű cselekmény és a korabeli város hangulata mellett  ismert emberek is feltűnnek a történésekben. A titkok térben és időben sűrűsödnek ebbe a tizenhárom napba. Az írónő iróniával átszőtt humora végig élmény olvasás közben.
A regény alakjai is szeretni való figurák: beteg anyjával élő küldöncfiú, a város szegényeit kezelő orvos, a boldogságra vágyó ügyvédfeleség, vagy éppen a magányos rendőr alakja. A városi újság szerkesztőségében is pezseg az élet.

A szerelem is jelen van természetesen, egy ifjú hölgy naplóbejegyzésein át leshetünk be érzéseibe, gondolataiba. Sajnos udvarlója elég széltoló, amolyan aranyifjú. 

Ki a két titokzatos férfi, mit nyit a keresett kulcs és van-e kincs?  Mit tartogat az érkező új évszázad?
A nyomozás-olvasás után minden kiderül!  







 A könyv fülszövegéből: 

Egy öntudatlan ember fekszik Bukarest külterületén. Senki sem ismeri a különös idegent, ezért aztán mindenféle híresztelések terjednek el. Bűnöző? Nemzetközileg körözött szélhámos? Vagy csak egyszerűen őrült? A különböző szereplők egymásba fonódó történeteiből végül nem is a titokzatos alakról tudunk meg többet, hanem a kötet igazi főszereplőjéről: a századforduló Bukarestjéről. A regény ugyanis 1897 utolsó 13 napját beszéli el, és egy, minden szereplőt bemutató, drámai utolsó jelenettel zárul, ahol az óév búcsúztatásaképpen betekintést kapunk a szereplők jövőképébe – a mi jelenünkbe. Így gondolja ezt Dan Creu, alias Dan Kretzu, korunk újságírója is, aki rejtélyes módon csöppent vissza a múltba. Ebbe a kivételes és elragadó korba kalauzolja az olvasót a regény.










Eredeti megjelenés: 2009.
Typotex, 2015
324 oldal · ISBN: 9789632798417 · Fordította: Koszta Gabriella
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése