2015. április 7., kedd

A pók hálójában

Lee Child: A pók hálójában
Jack Reacher 3.

                                                 
















Miután elolvastam a Jack Reacher történeteinek legújabb, Bosszúvágy című részét és a friss borítóval újra kiadott Hiba nélkül című részt, sorra vettem az előző köteteket.

Olvasom őket és csak csodálkozom: minden egyes történet önálló, csak a főszerepkő személye köti őket össze. Jack egyénisége nagyon eredeti, nem véletlen, hogy már film is készült a Csak egy lövés című könyvből, és készül a következő film is.


Elképesztően eredetiek és olvasmányosak ezek a kalandok. Érezhetően sok háttér információval látja el az olvasóit. Feszes, lendületes és pörgő a sztori minden esetben. Most az egyik általam kedvencé lett könyvről írok. Ez a történet idehaza először 2000-ben jelent meg. 

Ez a sorozat harmadik darabja, 2012-ben újra kiadták. Szerintem ez is nagyon filmre illő lenne.
A pók hálójában a címe ennek a résznek. Valóban szó szerint "letehetetlen" volt. Este elkezdtem olvasni fél kilenckor és a történet beszippantott! Feszült és izgalmas fordulataival nem tudtam letenni. Hajnali 2-re kinyomoztuk Jack és én, ki a rosszfiú.

Jack Reacher, az egykori katonai rendőr éppen egy isten háta mögötti déli kisvárosban úszómedence-ásással tengeti életét. Annyira szép és idilli ez a kezdés!
Váratlanul egy New York-i magándetektív érdeklődik utána, de mire kiderülne ki és miért szeretne Reacherrel beszélni a detektív már halott... Szerencsére Reacher nem hagyja annyiban és elindul New Yorkba.
Itt hihetetlen gyorsan kideríti, hogy egykori felettese, mentora és atyai jó barátja, Garber tábornok lánya a titokzatos megbízó. Éppen a tábornok temetésére érkezik meg Jodihoz, mert az néhány nappal korábban meghalt. A menet közben  feltűnő bérgyilkosok már sokat sejtetnek. Az idős tábornok valami olyan titokra bukkant, amit valaki már 30 éve próbál eltitkolni.

Reacher és Jodie együtt kezd nyomozni. Életveszélyes kalandokba bonyolódnak, sok viszontagság után végül sikerül megfejteniük a rejtélyt. Ki is az illető, és miért bújik, okoz nem kevés meglepetést. Lee Child remekül szövi a szálakat, hiszen a figyelmes olvasó elég hamar rájöhet, mi vagy ki az, aki a háttérből irányítja az eseményeket.
Mégis feszült a történet kibontása, érdekesek az események, jók a karakterek. Az azóta sajnálatosan "eltűnt" ikertornyok igen fontos helyszínt adnak a cselekményhez. A végső titok pedig tényleg meglepő lesz. Igazából talán az egyszerűségében rejlik a titka ennek a történetnek. A végén a nyomozó-olvasó felsóhajt: tééényleg! Hogy erre nem gondoltam.


Az író egyértelmű, nagyon jó leíró, így pedig a történet is élvezetes. Szépen építi fel a cselekményszálat, és ebbe kiválóan illeszkedik Reacher remek karaktere, személyisége.
 Az eddigi egyik legjobb történet, ahol  kimondottan szimpatikus a nő, Jodi  is. Nem csak díszlet, valóban hasznos segítsége Reacher-nek. Jodie a következő részben A titokzatos látogató-ban még visszatér, ami talán egyedülálló a sorozatban.

Na, az a történet lett a másik nagy kedvencem, de arról majd máskor. Nehéz lenne kiemelni vagy
rangsorolni az eseteket. Hiszen mindegyik valóban elképesztően eredeti és fordulatokban gazdag, izgalmas olvasmány. Jó kikapcsolódást adnak. Engem Lee Child megvett kilóra, meggyőzött.
Eddig ez csak Jo Nesbo-nak sikerült. Tuti, végig olvasom az egész sorozatot!

Itt még a mellékszál is igen érdekesre sikerült. Azok a karakterek is jól sikerültek. A kissé ügyefogyott cégvezető, okos és talpra esett neje, Marilyn is jól illeszkednek az események sorába.
Egy sokszínű, fondorlatosan fordulatos, könyvet olvashattam, ahol mindenkit lehet gyanúsítani. Végig törhetem a fejem, hogy mégis ki ez a rendkívül kegyetlen ember ott a háttérben, majd nem is annyira a háttérben mocorog... Aki valóban, mint egy gonosz pók szövi azt a hálót!
Csak ajánlani tudom mindenkinek, bármelyik Jack Reacher történetet. Ő a magányos farkas, az igazság és a bajba jutottak védelmezője.

5/5.






                                                A szerző aláírása



Eredeti mű: Lee Child: Tripwire
Eredeti megjelenés éve: 1999


General Press, Budapest, 2000, 2012
416 oldal · ISBN: 9789636434045 ·  
Fordította: Gieler Gyöngyi





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése