2015. március 29., vasárnap

Természetes fény

Závada Pál: Természetes fény

                                                                           








Kedvelem Závada Pál könyveit. Ezúttal ismét a szülőföldjéről Tótkomlósról, annak környékéről ír, ahogy ezt már máskor is megtette. Elővett egy olyan témát, ami talán kimeríthetetlen. Egy szlovákok lakta magyar falu lakóinak kis közössége felé közelít a történelem nagy vihara. Élnek ott szlovákok, magyarok, zsidók, és mind máshogy élik meg ezeket az éveket. Olyan döbbenetes történelmi eseményeket idéz fel, amit jó lenne elfelejteni… meg nem történté tenni. Ám ezt már nem lehet.


Nehéz könyv, és nem csak a terjedelme, súlya miatt. Gazdag és tartalmas képanyaga miatt is érdemes kézbe venni. A fajsúlyos tartalom pedig igazán fontossá és kiemelkedővé teszi ezt a könyvet. Olvasmányos és érdekesen elmesélt látlelet arról, ami elmúlt, s remélhetőleg nem fog megismétlődni. Nem csak azért volt megrázó, mert itt a városom is egy a sok környékbeli helyszínekből. Jó volt olvasni az akkori életről, Págerről, a moziról a nyüzsgő és színes makói forgatagról. Az egykori mozigépészt pedig tudom ki volt. A Maros híd bombázásáról és a felszabadulásról pedig már a családi mesetárból hallottam dolgokat.


Csak szuperlatívuszokban, felfokozott lelkesedéssel tudok erről a könyvről beszélni.
Sokszor szinte fájóan ott éreztem magam a történetben, ami a remek stílusnak és a kiváló, leírásoknak köszönhető. Ehhez a fényképek rengeteget tesznek hozzá. Sokszor csak ültem felettük percekig, néztem az egykor éltek arcát, ruházatát. Próbáltam megfejteni örömüket, átélni bánatukat. A szomorúság mellett ott volt a remény és a pillanat varázsa adta boldogság. Az élet él, túl élni akart ezt a megélt borzalmat. És felejteni is. Hiteles, hatalmas történelmi tabló a könyv. A háború fényképes dokumentumai, a katonaként jelen voltak visszaemlékezései remekül keverednek a meseszövéssel. Engem beszippantott.

Biztosan  monumentális vállalkozás volt létrehozni is ezt a könyvet. 622 oldal, nem könnyű olvasás, nem utazáshoz és nem is esti 5-10-20 oldalas olvasásra ajánlott.Érezni Závada nyugodt, bölcs sorain azt, ami mögötte van. Lehet, hogy közel sem tökéletes, egyszerűen nem lehet az. Mégis, nagyon fontos ez a könyv. Olvasd el, éld át a múlt fájdalmát.
Igazi hús-vér emberekről olvashatsz, akik kiszolgáltatva éltek életüket és keresték a boldogságot. Egy jobb és békésebb élet lehetőségét.

A könyv szereplői a háború viszontagságaitól megkínozva élték az életüket. Ők voltak azok akiket kényszermunkára vezéreltek, a hadseregbe besorozottak. A dezertálók, a bujdosók, az áldozatok és a tettesek hétköznapi emberek, akik akkor és ott nem tudták megváltoztatni a történelem folyását. Én azt hiszem, hogy erre kell emlékezni, és nem szabad elfelejteni.
Biztosan mindenkinél vannak családi legendák, amik jól illeszkednek ebbe a tablóba. Számomra a tavalyi év könyve, vitathatatlanul fontos könyv.



Magvető, Budapest, 2014
632 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631431698

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése