2015. március 2., hétfő

A csillagos, nagy ég alatt

Nancy Horan: A csillagos, nagy ég alatt

                           





                                                


Kamaszkorom egyik nagy kedvence volt A kincses sziget című regény R. L. Stevensontól. Meghatározó olvasmányélményem volt évekre. Jim Hawkins története a kalózok elásott kincséről,
a Hispaniola hajó kalandjairól és a gonosz kalózkapitány alakja,
 Long John Silver a kedvenceim lettek.




A könyv gazdag cselekményéből számos adaptáció készült, és az általa megteremtett világ sok más, kalóz témájú film és irodalmi alkotás alapja. Amikor felfedeztem a Gereral Press Kiadó új kötetét nem volt kérdéses, hogy azonnal érdekelni kezdett.
A Regényes történelem sorozat legutóbbi kötetéből ugyanis R. L. Stevenson életét és szerelmét ismerhetik meg az olvasók.


Nancy Horan nagyszerű regénye egy igaz szerelem története. A kincses sziget, valamint a Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete híres írója, Robert Louis Stevenson és Fanny Van de Grift Osbourne különös kapcsolatáról, majd szerelméről szól, ami egészen a sírig tartott. Megismerhetjük életüket. kirajzolódik a két szerelmes alakja. Akár Stevenson életrajza is lehetne a regény.

 A harmincöt éves, gyönyörű Fanny egy családi tragédia után Franciaország festői szépségű vidékén, művészek között próbál kilábalni mély depressziójából. Házassága romokban hever, legkisebb fiát nem régiben vesztette el, férjétől külön él. Ő maga is művészi ambíciókat táplál, ahogyan nagylánya is.
Egy kiránduláson életébe szinte berobban egy életvidám, energikus skót fiatalember.  Az ismeretségből pillanatok alatt szerelem lesz az ifjú Louis részéről, aki éppen tíz évvel fiatalabb Fannytól. Természetesen a hölgy tartózkodik, hiszen ő férjes, de az érzelmek győznek. A  független, határozott amerikai asszony élete érzelmekkel lesz teli, gyermekei is elfogadják, megkedvelik Stevensont.




A történet olvasmányos és magával ragadja az olvasót. Társadalmi problémákat is ábrázol:
Akkoriban a válás nem igazán volt jó ötlet, Fanny családja részéről heves ellenállásba ütközött.
Ugyanakkor a fiatal, de apjától függő, kezdő író mellett életük sem volt biztosítva. Persze a fiú szülei sem igazán örvendeztek...
A korkülönbségről már nem is szólva, ami őket picit sem zavarta.
Amikor Fanny visszautazik az államokba, mindenki megkönnyebbül... ám a szerelemnek nem tudnak gátat szabni sem
a kor szokásai, sem a szülők elvárásai, sem pedig az óceán.

A szenvedélyes viszony folytatódik, hiszen az ifjú Louis-nak semmi nem számít, Fanny után utazik. Szinte elmondható, egész élete egy folyamatos, kalandos utazás volt.
A hölgy végig kétségek között vergődik: el merje-e engedni boldogtalan, ámde jól megszokott életét, fejest ugorva a bizonytalan jövőbe?


A cseppet sem giccses szerelmi történet Stevenson életének állomásait követi, aki gyermekkora óta súlyos tüdőbeteg. Végigkövethetjük a gyógyulás és egyéb orvosi kezelések sorát, ami szerte a világban történik. Évekig élnek Davosban, majd Angliában is. Igazi kalandok és az akkori élet bemutatása remek hangulatú, olvasmányos történetet ad az érdeklődő olvasónak.
A valódi főszereplő azonban a felesége, Fanny, aki végig segíti és támogatja, ha kell odaadóan ápolja szeretett Louis-át. Együtt örül a sikereinek, még a fiú szüleivel is hamar barátságot kötnek.  Fanny időközben elvált férjétől, s 1880-ban feleségül ment Stevensonhoz. Az esküvő után nem sokkal visszatértek Skóciába, ahol békét kötöttek a megenyhült szülőkkel, akik némi anyagi segítséget is felajánlottak számukra.

1882 őszén - rövid skóciai tartózkodást követően újra Dél-Franciaországba utaznak, ahol Stevenson megírta a magyarul Gyermekkert címmel megjelent verseskötetét.  Egészségi állapotának időnkénti rosszabbodása miatt Stevenson sokat utazott, kereste a gyógyuláshoz szükséges klímát, ám  egy fenyegető kolerajárvány miatt 1884-ben az angliai Bournemouth-ba utaztak, ahol több mint három évet töltöttek el. Útjuk innen vezetett a szamoai szigetvilágba, itteni életük is gazdag kalandokban. Stevenson szamoai neve Tusitala, azaz Mesélő ember volt. 

1894-ben hunyt el agyvérzésben Szamoa szigetén. Ottani háza ma múzeumként állít emléket a művésznek. Felesége a hagyatékát gondozta, életrajzi könyvén dolgozott.

Jól nyomon követhetjük a  két szerelmes ember életét, mindennapjaikat, küzdelmeiket a kórral és az emberekkel. Művészi munkásságukat utazásaikból és kiterjedt levelezéseikből rajzolja meg az írónő.
Remek és élvezetes olvasmány, akár kalandos története, akár az írói életrajz alaposabb megismerésére.

4,5/5



Köszönet a kiadónak!


  General Press, Budapest, 2014
472 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636437220 ·  
Fordította: Bánki Vera



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése