2015. február 18., szerda

Jack Reacher kalandjai

Lee Child könyvei azaz Jack Reacher kalandjai







Ismerkedjünk meg Lee Child könyveivel, és állandó főhősével Jack Reacher-rel. Vele kapcsolatos legfrissebb hír:
Tom Cruise jelenleg Londonban forgat, de utána sem fog pihenni, mert rövid szünet után már az új Jack Reacher-filmben áll a kamerák elé, ami Lee Child regényéből készül: Nincs visszaút címmel. Ez volt a legutóbbi megjelent történet.

Az író eddig 18 regényt írt és adott ki, ezek idehaza is elérhetők. Jack Reacher személye köti össze a sorozatot, minden könyv egy újabb történet. A legfrissebb 19. kaland február végétől elérhető idehaza!
Bosszúvágy címe ismét sokat sejtetően izgalmas.

1997-ben jelent meg az első könyv, amiben szerepel Jack Reacher, Elvarázsolt dollárok címmel.
A könyv rögtön elnyerte az Anthony-díj és a Barry-díj „a legjobb debütáló regénynek” járó kitüntetését. Jó indítás volt. Ez Magyarországon 1999-ben került az olvasókhoz. A General Press Kiadó azóta rendszeresen hozza nekünk az újabb krimiket, "Világsiker" sorozatukban jelentek meg a regények. Azonban mostantól új külsővel jelennek meg a könyvek és már nem a Világsikerek sorozatban, hanem a szerző nevével fémjelzett sorozatban.


Jack Reacher katonai nyomozóként kemény iskolát járt ki az amerikai hadseregben.
Amerika országútjait rója, mindig éppen utazik valahová. Szinte mint egy különös, törvényen kívüli személyként éli mindennapjait. Nincs állandó háza, bejelentett címe. Ha elpiszkolódott a ruhája, újat vesz, a régit kidobja. Nincs saját kocsija sem. Nagyon jó megfigyelő, mindig éber. Megjelenése eltéveszthetetlen: Jack 195 cm magas, 100-120 kg-os nagydarab, erős férfi.
Pergő stílusú, fordulatokkal teli, lebilincselően izgalmas történetivel megragadja az olvasói képzeletet.

A sorozat eddigi kötetei: Ne add fel könnyen, A pók hálójában, A titokzatos látogató, Lángoló sivatag, Hiba nélkül, Kétélű fegyver, Eltűnt ellenségek, Az ügy,
Csak egy lövés - ebből mozifilm is készült 2013-ban.
Rögös út, A baj nem jár egyedül, Nincs mit vesztened, Elveszett holnap, 61 óra, Megérte meghalni, Összeesküvés, Nincs visszaút.

 Az egyik dolog, amit imádok Lee Child-ban, hogy újra és újra átver. Mikor már úgy gondolom, hogy tudom, mi történt, csinál egy mesteri fordulatot, és kiderül, hogy semmi nem úgy van, ahogyan gondoltam.
Szereplői sokszor nem azok, akiknek gondoljuk őket. Az FBI, CIA és egyéb katonai szervek is feltűnnek. 
Mindig kapunk egy fantasztikus történetet. Izgalmas, pörgős, eseménydús, könnyen olvasható.
Humorral is megszórva. Jack Raecher a magányos hős, aki jön mindent kibogoz azután tovább áll. Ebben segíti őt leleménye és katonai rutinja. Persze egy csinos rendőrnő, vagy védtelen, magányos özvegy is fel-fel tűnik és segít neki.
A másik amit szeretek ezekben a történetekben: jól felépített, részletesen kidolgozottak. Az esetekben akad politikai összeesküvés, külföldre vezető szálak, mocskos, régi katonai titkok, amelyek mégis napvilágra kerülnek. Titokzatos gyilkosságok, fegyver- és drogkereskedők háborúi, kishalak és nagykutyák, küzdelmei.
Kalandban nincs hiány egyik történetben sem. Jack a magányos igazságosztó szerethető figura.

A sorozat legújabb kötete klassz új borítóval, Bosszúvágy címmel február végén kerül a hazai olvasókhoz.
Részlet a fülszövegből:  "Jack Reacher magányos farkas. Amióta elhagyta a hadsereget, egyedül járja az országot, amíg egyik nap hirdetést nem lát az újságban: „Reacher hívja fel Rick Shoemakert.” A hadsereg visszavárja… A külügyminisztérium és a CIA az ő segítségére számít.


                     


Lee Child:
1954. október 29-én született Angliában, Coventryben, eredetileg Jim Grant néven.
1998 óta az USA-ban él feleségével. Jogi egyetemet végzett.
Hivatalos honlapján azt írja, hogy szabadidejét olvasással, zenehallgatással illetve a Yankees, Aston Villa vagy a Marseilles focimeccseinek nézésével tölti.
http://www.leechild.com/



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése