2015. február 16., hétfő

Csík zenekar

Süveges Gergő: Csík zenekar

                                      




A zene életünk fontos része. Érzelmeket közvetít, ad át, fejez ki. Akkor is örömet tud adni, ha mi magunk nem vagyunk képzett zenészek, nem játszunk hangszeren.




Mindig is ott volt a fülem a rádión, így alakult talán az, hogy sok különféle zenére fogékony vagyok. Azóta is bánom, hogy a hangszeres tudás, tanulás kimaradt az életemből. Emlékeim szerint úgy a Trombitás című magyar film volt az, aminek zenéjét Szörényi Levente írta, hogy a népzene és popzene keveredésére felfigyeltem. Mennyire jó ez!
A zenék akarva akaratlanul is életünk részévé válnak. Emlékek kötődnek egy-egy dalhoz, emlékezetes koncerthez. Elkísérik életünket. Sírva-vigadós magyarságunk a népzenében tud igazán kiteljesedni. Nem véletlen, onnan gyökerezik, onnan ered minden dallam.

A Csík zenekarra egy kedves barátom hívta fel a figyelmem, évekkel ezelőtt. Nagyon tetszett
a Kispál és a Borz Csillag vagy fecske című dala. Ő mutatta meg a Csík-féle változatot. Nem ismertem, de egyből beleszerettem és kíváncsi lettem rájuk. Szép lassan megismertem az autentikus kezdeteket, majd a Kispál és Quimby, és Hobo és egyéb feldolgozásaikat. Koncertre is eljutottam, tavaly kettőre is. Élmény, frenetikus, amit ők adnak. Soha nem tartottam szentségtörésnek a feldolgozásokat, csupán egyetlen esetben: ha nem tud újat adni, az eredeti dal nívóját nem éri el,
kár hozzányúlni. Nos, ez a Csík zenekar esetében nem áll fenn, sőt! Nagyon eredetiek, egyéniek a feldolgozásaik.
Remekül ötvözik a népi hangszerelést és a modern zenét. Arról nem is szólva: mennyivel több emberhez jutnak el így a dalok! Zene az kell, zene nélkül lehet élni, de minek? Ugye ismerős ez a mondat?

                                   


A Csík zenekar zenészei magasan képzett, lelkes zenészek. Profik.
A könyvben minden benne van: Sok érdekes beszélgetés a jelen és a volt tagokkal a kezdetektől a
Kossuth-díjig. Sztorik, emlékek, dalok keletkezéséről. Koncertekről. Zenészkollégákról, zenészbarátságokról. Érdekes és tartalmas háttér a zenéhez, sok fotóval arról, hogyan váltak a magyar népzenei élet egyik meghatározó szereplőjévé. Az első 25 évről.

                     


Legutóbbi, zenés olvasmányaimból a Lovasi könyv volt ennyire jól megírt, szerkesztett. Remek portrékat olvashatunk minden jelen és volt tagról. A zene az életük, és ez nem csak egy jól hangzó állítás. Csík János zenekarvezető balesete, annak hatásai az életére, és a zenekarra. Megtudhatjuk, hogyan ismerkedtek meg Lovasival, Kiss Tibivel vagy Presser Gáborral. A közös zenélés csodáiról, a minőségi zenéről. Kísérletezésük sikerrel járt:
"Senki nem ért semmit" című lemezük 2007-ben elnyerte "Az év hazai világzenei albuma" kategóriában a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének FONOGRAM-díját.
ZENE, ami szívből jön, szívből szól és a szívre hat. Ez a zene él.

                   

Mesélnek kulisszatitkokról: miért nem énekel egy szakaszt Marianna a Most múlik pontosan dalból, vagy azt, hol is vették fel a Bandi a hegyről egyik dalát. Lovasi azt is elárulja, melyik a kedvenc Csík lemeze és miért éppen az. A Tankcsapda kapcsolatról, amikor először nyúltak rockzenéhez, na és mit szólt ehhez a rock együttes?
Mit jelentett a felkérés 2000-ben, hogy ők képviseljék és ismertessék meg Magyarország népzenéjét Sydney-ben az olimpián. Mindezt Kecskemétről, mert onnan indult a zenekar 1988-ban. 
A sorok közt olvasva beláthatunk az életükbe a zenészélet nehézségeibe is.
Szabó Attila a zenekar másik arca 1995 óta tag, az összetartásról a közösség építő erejéről mesél. A hogyan tovább kérdése is felmerül. Mindenkinek a zene a fontos, az az életük.
Ki hogyan került a zenekarba, mit is jelent neki a zene az is sok érdekességet tartalmaz.
Mindez sok képel, emlékezetes koncertekkel, vicces emlékezésekkel, összeveszések és kibékülések.
Nagyon jó ötletnek tartom, hogy az egykori tagokat is megszólaltatták.
Én nagyon nagyon várnám egy Szörényi Levente-Csík zenekar közös dal létre jöttét. Akár többét is.
Őszinte és összetartó csapat. Hallgassátok őket szeretettel! Olvassátok a könyvet és menjetek el
Csík zenekar koncertre. Élmény lesz!


„A sok-sok kíváncsisággal bélelt, a tanulás nehéz gyötrelmeivel tarkított nap; a sok fiatalos lelkesedéssel, jó házibulikkal, táncházakkal fűszerezett, a jövőbe vetett hittel, reménnyel teli hónap; a biztatóan sikeres és tanítóan sikertelen évek – ezek jelentik a mi kis történelmünket. És persze a muzsikánk – az mondja el legszebben a Csík zenekar igaz meséjét.” (Csík János)



Csík zenekar albumai:
1993: "Boldog szomorú dal"
2001: A kor falára
2004: Be sok eső, be sok sár..
2005: Senki nem ért semmit
2008: Ez a vonat ha elindult, hadd menjen...
2011: Lélekképek
2014: Amit szívedbe rejtesz
A zenekar tagjai:
Csík János, Barcza Zsolt, Bartók József, Kunos Tamás, Majorosi Marianna, Makó Péter, Szabó Attila.




 Trubadúr, 2013
250 oldal · ISBN: 9789632274140

      



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése