2015. február 15., vasárnap

A bíró

A bíró
 The Judge

                                  



Robert Downey Jr. régóta a kedvenc színészeim közé tartozik.
Még 1992-ben Chaplin legendás alakját kelthette életre Richard Attenborough Chaplin című filmjében. Igazán kivételes alakításáért Oscarra jelölték. Azóta kísérem figyelemmel filmjeit.

A Robert Downey Jr. és Robert Duvall páros filmje minden várakozásom felülmúlta. Mondom ezt úgy, hogy a film tele van jól ismert klisékkel. Mégis működik, elvarázsol. Apa-fia kapcsolata adja az alapot ehhez az érzelmi hullámvasúthoz. A két színész külön-külön is remek, de a közös jeleneteikben parádésan jók. Élmény nézni a játékukat. Robert Duvall-t a filmben nyújtott alakításáért jelölték a Legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díjára. Megérdemelné!


A nagyvárosi, nagypofájú, menő sztárügyvéd, Hank Palmer (Robert Downey Jr.) áll az események középpontjában, akinek édesanyja halála miatt vissza kell térnie szülővárosába.
Apja ( (Robert Duvall) zord, hideg fogadtatásban részesíti rég nem látott fiát. Szinte nem is vesz róla tudomást. A régi sérelmek ellenére mindenki fegyelmezi magát. Mégis csak egy temetésen vagyunk.
A családi vita mégis ott lappang, majd hamarosan kitör a vita.
Henry búcsúzás nélkül indul haza. Ekkor éri utol testvére telefonja, apjukat letartóztatták gyilkosságért...
A cselekmény magját adó alaptörténet mellett központi szerepet kapnak a családi viszonyok és a rokonok közti konfliktusok és érzelmek, régi szerelemmel fűszerezve. A múltban elkövetett hibák súlyát, tetézi az apa eltitkolt betegsége a rákkal való küzdelem.

         

 Palmer karakterét mintha csak RDJr.-ra szabták volna: hedonista, nemtörődöm, szeret a középpontban lenni. Élvezi az életét, bár rádöbben, mennyire vészesen kiüresedett. A kislánya megérkezése a nagypapához remek szín a történetben. A gyerek kinyitja a zsémbes, kiállhatatlanul szigorú ember szívét. Örülnek egymásnak. Apus a helyi közösség nagy tiszteletben álló bírója, szigorú egyéni elveihez hű, szikár,
feleségét mélyen gyászoló férfiú. Keménykezű, de igazságos a maga elvei szerint. Betegségét eltitkolja még
a fiai előtt is. Most pedig fordul a kocka, ő áll a vádlottak padján. Duvall úgy játssza a morcos, idős apát,
aki otthon is bíró, hogy közben mégis szimpatikus. Gyászol, de nem nyavalyog, zord, de közben mégis nagy szíve van. Esendő ember ő is. Apa-fia nagyjelenete feledhetetlen. A kibékülés a fürdőszobában a film egyik csúcspontja.

Mielőtt egy érdekes tárgyalótermi dráma venné kezdetét,színre lép az ügyész Billy Bob Thornton megformálásában. Újabb remek szeplő, aki jól adja a hülyét, mindenképpen példát akar mutatni. Nem törődve azzal, hogy egy tisztes emberi életet akar tönkretenni: lecsukatni az idős és beteg bírót.



Dave Dobkin rendezőt legtöbben az Ünneprontók ünnepe készítőjeként ismerheti, de ő jegyzi többek között a Testcserét, és az itthon Jackie Chan: Londoni csapás című akciómozit is. Ez a filmje egy komolyabb alkotás. Bár a vége szerintem picit rózsaszínre sikerült. Kevesebb cukor kellett volna a csónakázós-naplementés jelenthez. Mindenképpen érdemes megnézni, kiemelkedik a nagy amerikai filmátlagból. Nincsenek speciális effektek, így semmi sem veszi el a figyelmet az alkotás mondanivalójáról. Szépen fényképezett, igényes rendezés. Családias tárgyalótermi dráma a Palmer kontra Palmer ügy.
Elgondolkodtat az élet dolgairól, miközben szórakoztató tud maradni. A tavalyi év egyik legjobb moziélményét kaptam.
5/5



  • Eredeti cím: The Judge
  • Műfaj: Dráma
  • Szereplők: Robert Downey Jr. (Hank Palmer), Vera Farmiga (Samantha), Leighton Meester (Carla), Billy Bob Thornton (Dwight Dickham), Dax Shepard, Vincent D’Onofrio (Glen Palmer), Robert Duvall (Judge Joseph Palmer), David Krumholtz (Mike Kattan), Sarah Lancaster (Lisa),
  • USA – Mozi premier: 2014. október 10.
  • Magyar – Mozi premier: 2014. október 23.
  • Író/k: Nick Schenk, Bill Dubuque, David Dobkin,
  • Rendező: David Dobkin
  • Filmstúdió: Warner Bros.
  • Filmforgalmazó: InterCom
  • DVD megjelenés: 2015. 02. 18. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése