2015. január 4., vasárnap

Magányos utazó

Samuel Bjork: Magányos utazó

                                                                     





A Skandináv krimi létjogosultságát és népszerűségét igazolja,
hogy egyre több kiadó kínálatában megtalálhatóak. Az Athenaeum Kiadó újdonsága a Magányos utazó a műfaj remeke. Minden együtt van és adott, ami a jó krimitől elvárható. Samuel Bjork története kiemelkedik a kínálatból. Olvasmányos, izgalmas, kellően sötét és végig gondolkodásra készteti az olvasót.
Nézzük a történéseket, kevéske spoiler előfordulhat!

Ha minden spoiler nélkül értékelném:
Iszonyúan sötét, csavaros és kissé elmebeteg, gonosz a történet.
A sok szálból egy izgalmas és kerek, végig olvasmányosan megírt krimi kerekedik. Tényleg semmi nem az, aminek látszik. Az emberi butaság, vallási áhítattal, bosszúvággyal kevert nagyon veszélyes elegye. A gyerek karakterek majdnem jobbak, mint a felnőttek. Figyelemreméltó regény. Ütős.

Nehéz is szavakba önteni olvasás után az érzéseimet.  A gyermekgyilkosságok mindig felkavaróak, a roppant kényes témáról  mesterien írt az író. Szinte biztos, hogy minden érzésünket birtokba veszi a regény. Sokáig nem tudunk majd szabadulni a hatása alól.

Holger Munch veterán nyomozó  és fiatal kolléganője, Mia Krüger valóban nehéz feladatot kapnak:
Oslo mellett az erdőben egy felakasztott kislányt találnak, babaruhákba öltöztetve, nyakában a repülőtársaság által használt tábla: Magányos utazó. Mia felfedezi, a gyermek körmébe egy egyest karcoltak... Amikor összefüggésekre bukkannak a néhány évvel korábban történt eset között, amelyben elraboltak egy csecsemőt Honefoss városából, még tovább sűrűsödik a cselekmény.

A nagyon sok szálon futó történet kibontakozása is elképesztően profi. Mindig történik valami, előkerül a múltból egy régi titok, ami viszi előre az eseményeket. Samuel Bjork jó stílusban tárja elénk a történéseket.
Holger szimpatikus figura, akárcsak Mia. Mindketten küzdenek egy régebbi eset utóhatásaival.
Mia depresszióval küzd, ikertestvérét veszítette el. Az ő életébe is beleshetünk, okok után kutatva.
Holger és a lány közt egészen speciális kapcsolat van. Amolyan apa-lánya a viszonyuk. Feltűnik
és fontos szerep jut a nyomozó hat éves unokájának is. A gyakorlott krimiolvasó már kezd félni,
és a sejtései beigazolódnak. Nem csak a gyilkosságok borzalma hat az olvasóra, hanem az elszenvedők és a nyomozók lelki állapota, egyéni sorsa is.
Valamint, végre egy lelkes és odafigyelő tanárnéni is fontos szerephez jut a végén. 

A regényben bemutatásra kerülő egyéni sorsok átélhetősége még fokozza a hatást. A komor közeg, és a vallási közösség világtól elzárt és szigorúságban élő csoportja is skandináv sajátosság.
Az idős emberek ellátása a családokra  hárít nehéz feladatokat. Ezt kihasználni, visszaélni a szeretet igényükkel, szintén érdekes dramaturgiai fordulatokat eredményez. Mindehhez társul a gyermek utáni vágy és a bosszú.

Ismét igazolást nyer: egy nő két dologért képes mindenre, legyen vagy ne legyen gyermeke.
Az emberi elme betegségén órákat lehetne beszélgetni. Itt így vagy úgy, de mindenki sérült valamiért.
Semmi és senki nem az, aminek látszik. A végső poén nagyot szól, meglepő fordulatot eredményez.

Kiemelkedően jók a gyermek karakterek. Tobias és kisöccse, Rakel és Marion nagyon jól mozgatják a történetet. Bőven van kikért aggódnia az olvasónak. A jeges rémület ott mardossa a gyomrod, fojtogatja a torkod. Körmöd tövig rágod és nem fogod tudni letenni a könyvet! Lélegzetelállító, meggyőzően hatásos krimi. A remek borító hangulatában is jól illeszkedik a történethez.  A tavalyi év egyik legjobb skandináv krimijét olvashattam.

5/5.

                                           

Jegyezzük meg Samuel Bjork nevét, még ha ez írói álnév is. Első színdarabját huszonegy évesen írta, majd két nagy sikerű regénye is megjelent. Jelenleg Oslóban él. A Magányos utazó jogait eddig 21 ország vette meg. Nálunk az Athenaeum Kiadónak köszönhetjük a megjelenést.
Remélem olvashatok még tőle hamarosan újabb könyvet is.










Köszönet a kiadónak!



 Athenaeum, Budapest, 2014
488 oldal · ISBN: 9789632933672 · Fordította: Domsa Zsófia




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése