2015. január 8., csütörtök

A kandahári fogoly

Réti László: A kandahári fogoly



                                                                        
                                                    














Néhány hónapja "fedeztem fel" és kerültek az olvasmányaim közé Réti László könyvei. A parfümőr, a Hasonmás és a Vérvonal után most a legújabb könyve került sorra. Bevallom, nagyon vártam. Az előtte olvasottak megleptek és jól szórakoztattak.Vitathatatlanul jól ír, olvasmányos és van varázsa a történeteinek, mindemellett hazai szerző.


Humoráról már nem is mondok bővebbet, mert az is kiemelkedően jó. Ami egy krimi esetében külön öröm. A sötét és kellően izgalmas történetben jól jön egy kis feloldás. A hazai helyszínek megjelenítése pedig jó ötlet, ettől végképp a miénk a történet. Az újabb könyvben is feltűnik Budapest, de csak háttérszerepben. Nézzük, ki is a kandahári fogoly?

Ha röviden, spoiler-mentesen értékelném ezt a pazar történetet, ennyi is elég lenne:
Hátborzongatóan jó! Magasan a legjobb Réti könyv, amit eddig olvastam. Tartalmas, hiteles, izgalmas. Filmszerűen peregnek az események. 
Kihűlt házasságban asszonyka kalandtúrára indul erősen papucs férjével Afganisztánba. A hegyek közt a politikailag és jogilag vállalhatatlan események után a férj Rambo-ként mégis hazatér, és igazságot tesz. Aminek az USA sem örül.

Főhősünk Carmine Grimaldi igazi jámbor, béketűrő, átlagember. A jelenleg állástalan építész Padovában él, amolyan valódi papucs-férj. Felesége Chiara, tűzrőlpattant, karakteres jelenség,
aki ugyan eltartja, de mint hamarosan kiderül Grimaldi előzőházasságából származó kislánya
az összetartó erő. Férjét már nem szereti, de imádja annak kislányát. Chiara művészettörténész.
A történet kezdetekor egy gazdag műkincsgyűjtő felkérésére kerültek Pakisztánba, Pesavarba.
Már negyedik hónapja "élvezik a klímát".
A kabuli múzeumból eltűnt, elrabolt műkincsek nyomát kutatva a háború dúlta Afganisztán vad hegyei közé vezet az útjuk. Chiara és munkatársa között izzik a szerelem... , amit a férj természetesen gyanít. Mielőtt azt gondolnánk, hogy valami szokásos szerelmi háromszög történetet fogunk olvasni, tévedünk.
Erős és fontos a szerelmi szál, de ezen a ponton a regény átvált háborús, kémtörténetre, azok legjobb erényeit is megcsillantva tartja végig izgalomba az olvasót. Nem túlzok, letehetetlenül sodró az események sora. Csak annyit: délután hatkor kezdtem el olvasni, majd azt vettem észre, már a 380. oldalon járok, este 11-kor... A könyv 515 oldalas.

Kandahár felé Grimaldi csapdába kerül, és szörnyű tapasztalatokat szerez, élete fenekestül felfordul.
A szürke kisemberből, hogyan lesz egy képzett harcos, már-már egy Rambo? Milyen az élet az afgán hegyekben? Keserves.. Ott nem kötnek hosszú-lejáratú életbiztosítást, ott a napi túlélés
a tét.
Sok jó leíró résszel és hűen bemutatja az ott élők mindennapjait, gondjait és lehetőségeit.
A máktermesztés rejtelmei és a kábítószer útja mind mind sok érdekességgel szolgál. Hogyan lehet Nevadából irányítani egy Blackhawk helikoptert? A katonai, technikai részek megint elképesztően aprólékosak, lenyűgözőek és elgondolkodtatóak is egyben.

Réti László a rá jellemző alapossággal avatja be olvasóit a titkokba. Az USA katonapolitikája, hadereje és vallatási módszereiről, börtöneiről is bőven olvashatunk.Talán ez még így is csak a jéghegy csúcsa, ahová az olvasóknak bepillantást enged. Bár a történet fiktív, mégis nagyon valóságszerű. Elgondolkodtató az is, mekkora hibát véthetünk, mikor görcsösen ragaszkodunk a saját igazukhoz, bármi áron, még akkor is, amikor minden amellett szól, hogy nincs is igazuk. A politikai játszmák kereszttüzébe kerülni, azok áldozatának lenni nem jó.

Nem leszek poéngyilkos, olvassátok el, érdemes. Filmszerűen pergő eseményekben kísérhetjük Grimaldit.
Elképesztő kalandok után mi lesz a végső megoldás? Egy szerető apa küzdelmei, és viszontagságai, míg visszakapja életét és kislányát. Elképesztő jellemfejlődésen megy át Grimaldi, de a regény minden karaktere alaposan kidolgozott, emberiek, szinte filmre kívánkozik a történet. A végső titok
is fog okozni némi "üzemzavart". Feszült, és kalandokkal teli volt ez a kalandtúra Kandahárba, Réti László idegenvezetésével.

5/5.












Köszönöm Réti Lászlónak és az Ulpius-ház Kiadónak!


  Ulpius-ház, Budapest, 2014
515. oldal · ISBN: 9789633831397

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése