2015. január 3., szombat

A gyerek, házasságon innen és túl a mélygarázson át végre Napra jut

Háy János: Napra jutni
(A mélygarázson át)

                                 
                                              


Háy János (Vámosmikola, 1960. április 1.  magyar író, költő, képzőművész), könyveivel tavaly kezdtem - végre - megismerkedni. Az eddigi olvasott négy könyvéről néhány gondolat.

A Házasságon innen és túl kötete volt az első olvasásom tőle.
A fülszöveg ígéretesem indít, már egy mondattal sikeresen felkelti az olvasó érdeklődését:
"Ez még szerető, az már feleség…”

Emberi életek, párkapcsolatok, vagy épp azok hiányát a női sorsokban, létkérdésekben, a mindennapi gondok együttesén keresztül olvashatjuk. A női sorsok pedig szorosan kapcsolódnak a férfiéletekhez. Társas magány, elszürkült kapcsolatok a boldogság keresése, ami összefogja ezeket a sorsokat. Az író nem nélkülözi a humort sem a novellákban, azonban alapvetően a szomorúság a jellemzőbb az írásokra.  Jó volt. Sűrített életek, helyzetek és esetek. Házasság előtt és után, valamint a miértek. Miért és hogyan rontjuk el? Hol szomorú, és sok esetben ismerős pillanatok, hol vidám vagy groteszk, de életszerű és szagú megfigyelések ezek. Mély igazságok vannak benne összesűrítve. A szerelem ezekben a történetekben nem megváltás, nem emelkedett, magasztos érzés, hanem csupa számítás, félelem az egyedülléttől, a kisebb rossz választása. A stílus pont olyan szikár és lehangoló, mint amilyen egyszerűek és borzasztóak a lelkek. Kedvenc könyv lett elsőre.
Nekem szívhez szólóak: Agglomeráció, Lajos utolsó levele Feri feleségéhez, A harmadik fiú, Markó, Egy budapesti lakos élete, Margit, Szabadság.

5/5.

Ez a kötete a  Palatinus, Budapest, 2007
240 oldal · ISBN: 9789639578906 kiadványa.

                                                         

A gyerek

A fülszövegből:
A gyerek című regény, minden bizonnyal az utóbbi évek magyar irodalmának egy kivételes darabja, olyan eseményeket vizsgál, amelyek meghatározzák a mindennapjainkat és a közelmúltunkat, irodalmi feldolgozásukra azonban alig volt példa. Azok, akik mindig valami meglepőre vártak a szerzőtől, most sem fognak csalódni.

Egészen kivételes a könyv időszerkezete. Mintha egyszerre lennénk benne a cselekmény épp aktuális idejében, s minden egyéb időben, ami érintve van a regényben, tehát az elbeszélt teljes negyven-ötven évben. Így a kötet a főhős életén túl egy egész tárházát adja a legkülönfélébb sorsoknak, olyanoknak, amelyeket magunk is ismerünk, olyanoknak, amilyenekben könnyen magunkra ismerünk.

Tömény, sűrű, nagyszerű! Igazi arculcsapása minden agyoncukrozott, illúzióktól csillogó életreménynek. Ez "a nagy, magyar, büdös valóság” érzeted lesz tőle. Ettől szinte lehangoló, bármennyire remek és egyedi a stílusa. Elképesztő és elgondolkodtató. Ennyi sok rossz, baj, gond és betegség egy könyvben. Ezek lennénk mi, emberek? Tényleg ez a sorsunk? Ide gyereket vállalni...?
Szóval nem csak egy sorsot mutat be a könyv, hanem egy egész korszakot, és azon belül több társadalmi réteget ábrázol. Nagyon-nagyon jól ír Háy János, ragadja meg és ábrázolja ezt a világot. Valóságos képek, pillanatok életünkből. Bárhonnan, Magyarországról.

4,5/5.

Szintén  Palatinus, Budapest, 2007
346 oldal · ISBN: 9789639651555 kiadvány.

                                   

A mélygarázs

Kicsit nyomasztóbb, kicsit szomorúbb, (nagyon), de valami ilyesmi a világ körülöttünk mostanában. Nagyon mély ez a garázs, amiben vagyunk. Az élet kemény és kegyetlen...  Mégis:
az élet szép. Az életünk rajtunk, tőlünk is függ, hogy mivé válik, hová vezet. A keserédes humor itt nagyon fanyar. Szürke és szomorú a kép. Igyekezzünk kicsit beszínezni.
Három ember különálló és közös sorsa, amivel lehet azonosulni, mégis inkább ez a kép most kifejezetten ijesztőre sikerült. Megrázó magyar valóság, innen kimondottan jó volt végre NAPRA jutni!

4,5/5.

Napra jutni

                                                                                         

A könyv fülszövegéből:
Van benne apa, anya, nagymama, nagyapa, s persze főként egy kisgyerek. Vannak benne helyszínek, ovi, iskola, udvar, határ, földek, otthon, egy kerítés a posta előtt. Vannak benne tárgyak, ágy, asztal, tévé, járda. Vannak benne állatok, kacsák, libák, tyúkok, kakasok, disznók, két kutya, Matyi és Csöpi és más falusi házőrzők. Vannak benne emberek, szomszédok, tanárok és tanítónénik, osztálytársak, külföldi rokonok (csehszlovákok), apa barátai és más falusi lakosok. Vannak benne érzelmek (de még mennyi), álmok, vágyak és különböző valóságok.

Megtalált, betalált…  Valódi, igazi Háy megint. Pátosztól mentes, beletörődősen egyszerű. A gyerek és a Házasságon innen és túl remek sorozatába illeszkedik. A mélygarázsnál nekem jobb, talán léleksimogatóbb, tömör, ütős, ironikus humorral. Számomra a 2014-es év egyik legjobb szépirodalmi kötete ez a Háy János írás.

A gyermek lelkivilága, kapcsolata a felnőttek világával, beilleszkedése és egyénien gyermeki meglátásai, gondolatai arról. A gyerek, aki csak szeretve akar lenni. Jó lenne, ha az apja szeretné, elfogadná és megértené. Megfogná a kezét. Ott lenne vele, nem csak mellette.
Őszinte, mint a kisgyerekek. A kis, apró butaságai, a fájdalmai, a legmélyebb érzései, és a kérdései.
Nagyon gyerek, és ettől annyira őszinte. Rólam ír, rólad ír, bennünket ír meg, akiknek ismerős a tyúkudvar,a disznóölés hangulata, a nagy rokonság, a fiókos hokedli, az udvari budi, az első farmernadrág élménye.
Az a ruhadarab többet jelentett, mint egy egyszerű nadrág. A kis fa karácsonykor, a narancs, ami csak akkor volt, a borzasztó hideg telek, amikor az osztálytárs apja párt-titkár és ők, már másodszor nyaralnak a Balatonon, amiről te csak képeket láttál.  Egyáltalán kérdezted: milyen foglalkozás az, hogy párt-titkár?
Fontosak a nagyszülők is, milyen szerencsés az a gyerek, akinek van, ők tudnak mesélni, nevelni.
A gyerekre figyelni, vele törődni kell(ene). Ezúton is áldja Isten drága nagymamám emlékét!
Anya és apa hajt, melózik, ha még együtt vannak, hogy a gyereknek, jobb legyen. Jobb, mint nekik volt. Valahogy minden szülő ezt szeretné az utódjának. De vajon, mitől is lesz jobb, annak a gyereknek?

Fantasztikus könyv. Vagy mondhatnám úgy is, hogy remekül el van találva. Számomra így, év végi
olvasásként az egyik legjobb élményt adta. Összességében nagyon szerethető, olyasmiről mesélt, amiről többet kéne beszéljünk. A családról, egymás tiszta és őszinte elfogadásáról, szeretetéről az összetartásról.
Türelemről, törődésről, odafigyelésről a másik iránt. Érdekes volt a végén a felnőttek szemszögéből megírt néhány történet. Ablakot nyit, ahonnan más egy kicsit a kilátás. Jó volt olvasni, kedvenc lett.
Köszönet érte. Csak ajánlani tudom mindenkinek! Bármelyiket!

5/5.








Európa, Budapest, 2014
264 oldal · ISBN: 9789630793957





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése