2014. november 26., szerda

Tina Turner 75!

Tina Turner
75 éves a rock-nagyi
                                     
                                                                                      











Boldog szülinapot drága Tina! Happy Birth Day Tina!


Nők esetében nem illő az életkort firtatni. Tina azonban kivétel, mindig vállalta. Többszörösen is büszke lehet erre! Negyvennégy évesen Tina volt a legidősebb, listavezető kislemezzel rendelkező énekesnő, majd 73 évesen Vouge címlaplány lett. 2013. áprilisában a híres divatmagazin német kiadásának címlapján szerepelt. Több, mint 50 éves zenei karrier van mögötte.

Életrajzát és karriertörténetét szinte mindenki ismerik. Tina 1939. november 26-án született: Anna Mae Bullock néven, Nutbush városában. 


 Tizenegyszeres Grammy-díjas és többszörös Golden Globe-díjas amerikai énekesnő, színésznő.
 Az énekesnő, alig tizennyolc évesen későbbi férje, Ike Turner oldalán kezdte meg zenei pályafutását az Ike & Tina Turner Revü tagjaként. A hatvanas - hetvenes években sikert sikerre halmozott olyan slágerekkel, mint a River Deep, Mountain High vagy az 1971-es Proud Mary. Azonban a házasságukon belüli sorozatos erőszak végül 1978-ban Turnerék válásához vezetett. A páros szétválása után Ike karrierje végleg leáldozott, míg Tina hamarosan világsztár lett. Tina megkezdte karrierjének újjáépítését, ekkoriban lett a menedzsere Roger Davis. Elsőként az 1983-as Let's Stay Together című dallal került újra a slágerlistákra. Ez a dal a visszatérő nagylemezre is felkerült.
A 2007-ben drogtúladagolásban elhunyt férjével többé nem érintkezett, csak nevét tartotta meg; amikor 1991-ben együtt kerültek be a rock halhatatlanjai közé, Phil Spector vette át helyettük a kitüntetést.



Az igazi nagy visszatérésére 1984-ben került sor.
Tina Turner megtette azt, amit a közvélemény általában „a rockzene történetének legmeglepőbb visszatéréseként” emleget. Tina ekkor volt 44 éves és még a lemezkiadó sem igazán bízott a sikerben. Pedig akkor is kirobbanó formában volt!  Tina saját bevallása szerint a buddhizmusban talált erőt az újrakezdéshez.



Amikor '84 májusában a Capitol kiadta a What's Love Got To Do With It című kislemezt, az hirtelen világsiker lett, és szeptemberben első helyezést ért el a Billboard Hot 100-as listáján – Tina dalai közül elsőként. A dal több európai országban is bekerült a legjobb tíz közé. 1984 júniusában végül megjelent a Private Dancer, amely azóta világszerte több mint 20 milliónál is több eladott példányban talált gazdára –, ezzel az énekesnő legsikeresebb albumává vált. A Let's Stay Together és a What's Love Got To Do With It mellett olyan sikerszámok találhatóak rajta, mint az USA Top 5-be került Better Be Good To Me és a címadó Private Dancer, amit a Dire Straits frontembere, Mark Knopfler írt. Turner a lemezért később elnyerte az „MTV Video Music Award”-ot, két „American Music Award”-ot és négy Grammy-díjat, többek között az év lemezéért járót.
1985 februárjában megkezdte első szóló világ-körüli turnéját, a Private Dancer Tour-t, amely összesen 170 amerikai, európai, ázsiai és ausztráliai fellépést foglalt magába. 1985 júliusában Tina fellépett a Live Aid-en Mick Jagger partnereként. 

                                    



1985-ben részt vett Michael Jackson felkérésére a We Are the Word dalban is, ami történelmi esemény, hiszen a zeneipar legismertebb 45 zenészét hozta össze erre az alkalomra. Tina mellett többek között: Lionel Richie, Billy Joel, Stevie Wonder és Bruce Springsteen énekel a dalszerző Jackson mellett.

                                                      


 Sikeres turnéja után Tina folytatta szólókarrierje építését az 1986-ban megjelent Break Every Rule című lemezzel. Az album olyan slágereket vonultat fel, mint a Typical Male, a Two People vagy a What You Get Is What You See, és világszerte több mint 9 millió példányban kelt el. Ugyanebben az évben jelent meg Én, Tina című önéletrajzi regénye, amelyben korai éveit és erőszakkal teli házasságát tárta a nyilvánosság elé. Az év nyarán Tina csillagot kapott a Hollywoodi hírességek sétányán.

Tina a koncertszínpadok ünnepelt sztárja,  még a Guinnes Rekordok Könyvébe is bekerült:  amikor szólóelőadóként 184 ezres fizető közönség előtt lépett fel. Áprilisban megjelent a turné közben rögzített Tina Live in Europe című dupla koncertlemez. A lemez különlegessége, hogy olyan művészekkel előadott élő duetteket tartalmaz, mint Bryan Adams, David Bowie, Eric Clapton. 1989 második felében megjelent a Foreign Affair című lemez, amelynek második száma a népszerű világsláger, a The Best, amely később Turner védjegyévé vált. 1990-ben a lemezt népszerűsítő európai turnéra indult, ennek során 121 fellépésen közel négy millió rajongó előtt játszott. Magyarországon három alkalommal adott koncertet: 1982, 1989, és 1996-ban varázsolta el közönségét. A két utóbbi koncerten én magam is a nézők közt lehettem. 






    
1993-ban az énekesnő életét filmre vitték – önéletrajzi regényéből What's Love Got To Do With It? címmel készített filmet Brian Gibson angol rendező. Tina szerepét Angela Basett, Ike-ét Laurence Fishburne játszotta zseniálisan. A film sötét, de valós képet fest Turnerék házasságáról és feldolgozza Tina azt követő talpra állását a buddhizmus segítségével.
                     
1995-ben Turnert felkérték a 007-es ügynök, James Bond-film, a Goldeneye betétdalának eléneklésére. A dalt a U2 együttes két frontembere, Bono és The Edge írta. A dal szerepel Tina soron következő, Wildest Dreams című albumán.

1996 májusában Turner megkezdte kapcsolódó világ-körüli turnéját, amely egy évvel később, 1997 áprilisában zárult és összesen 130 millió dollár jegybevételt hozott.
                                                         
                                                 


Az év végén Tina és zenészei részt vettek az olasz ballada, a Cose Della Vita angol változatának elkészítésében, a dal eredeti előadójával, Eros Rammazzottival közösen. Eros és Tina duettje hatalmas sikert aratott Európa-szerte, az énekesnő később Ramazzotti turnéjának több fellépésén megjelent előadni ezt a számot.
2000 márciusában Tina megkezdte karrierje egyik legsikeresebb turnéját. A Twenty Four Seven Tour a Pollstar felmérése szerint a 2000. év legnagyobb bevételét hozta a műfajon belül, összesen több mint 100 millió dollárt. Később a Guinness-bizottság bejelentette, hogy Tina Turner több koncertjegyet adott el, mint bármely más szólóelőadó a zenetörténelemben.





 2000. júliusában a Wembley arénában búcsúzott a koncertektől. Visszavonult pihenni. Jó ideje Svájcban él párjával, Ervin Bach-al, akivel 2013.júliusában házasságot kötött. Több, mint húsz éve élnek együtt.
2005-ben George W. Bush Kennedy-díjjal tüntette ki a Fehér Házban.
 A Simply the Best mellett van még két dal, ami szorosan az ő nevéhez fűződik. Az Ike and Tina Turner páros utolsó dala
a Nutbush City Limits című dal volt, amelyet Tina saját szülővárosáról írt. A dal azóta is Tina koncertjeinek kötelező darabja, 1995-ben átdolgozva újra világsiker lett.
A duó talán legnagyobb slágere a Creedence Clearwater Revival Proud Mary című számának 1968-as, energiától feszülő feldolgozása, amely Tina védjegyévé vált, és a mai napig kirobbanó sikerrel játssza azt fellépésein.
Tina közismert energikus színpadi előadásmódjáról, erőteljes hangjáról, hosszan tartó pályafutásáról és sokoldalúságáról.
 Turner a világ egyik legnépszerűbb és legsikeresebb rockénekesnőjének számít, a Rolling Stone magazin beválogatta minden idők 100 legnagyobb énekese közé.


Tina és a film:
 1975-ben Ken Russell rendező felkérte Tinát az LSD-királynő szerepére a Who együttes Tommy című rockoperájának filmváltozatában. 1985-ben Tina elvállalta Entity nagynéni, Csereváros úrnőjének szerepét a A Mad Max 3, teljes címén Mad Max - Az Igazság Csarnokán innen és túl filmben. Partnere Mel Gibson volt. A film vezető slágere We Don't Need Another Hero lett.

  A Vogue címlap 2013.





Turnéi
  • 1978–1979: Wild Lady of Rock Tour
  • 1982–1983: Nice 'n' Rough Tour
  • 1984–1985: Private Dancer Tour
  • 1987–1988: Break Every Rule Tour
  • 1990: Foreign Affair Tour
  • 1993: What's Love? Tour
  • 1996–1997: Wildest Dreams Tour
  • 2000: Twenty Four Seven Tour
  • 2008–2009: Tina!: 50th Anniversary Tour   






Van egy buddhista mondás mely így szól: 
"A lótusz virága a mocsárban nyílik. Minél mélyebb a mocsár, annál szebb a virág."




Tina  2019-ben kiadta az elmúlt harminc évről visszaemlékezését. Az új életrajz címe: Életem szerelme címmel jelent meg. Itt mesél élete azóta bekövetkezett boldogságáról, kapcsolatáról Erwin Bach zenei szakemberrel. Vele kötött házasságot 2013-ben, több évtizedes együttélés után. Jelenleg Svájcban élnek. Nem titkolja életének szomorú eseményeit sem, vagy őszintén vall egészségét érintő kérdésekről.  A sikere és a boldogsága kemény és kitartó munka eredménye, amit kivételes karrierje is alátámaszt. Tina egyedüli legenda, igazi  jelenség, a popzene egyik legjobb előadója.  Ő a rock and roll koronázatlan királynője! 

Az új könyvet ITT megvásárolhatod kedvezménnyel a kiadótól! Bőséges képanyaga ritkán vagy még nem látott képekből áll. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése