2014. november 12., szerda

Szívlekvár

Kőrösi Zoltán: Szívlekvár
   
    „Figyelj, elmesélek neked egy életet”

                                               
                                                                                      





Új könyvében több életet is elmesél nekünk Kőrösi Zoltán, hiszen  öt generációs családregény a Szívlekvár. 


Magyar Sándor a kis unokájának, a családban immár az ötödik Magyar Sándornak meséli el saját életének és felmenőinek történeteit. Ezek a megélt életutak, sorsváltozatok, amelyek a huszadik századi Magyarországon oly jellemzőek adják a regény meséit.
Hol szomorú és meglepő, hol némi ironikus humorral átszőtt történések ezek. Számomra az író egy új oldaláról mutatkozott be: mélyebb és elgondolkodtatóbb ez az új regény.

Ez a hetedik kötete, amit tőle olvastam. Most nincsenek hosszú és ismétlődő körmondatok. Mégis egy-egy rövid mondata nagyobbat üt:

"Egyetlen pokol létezik, és mi abban élünk." vagy  "Hogy tud zúgni a csend."

Nekem sokkal átfogóbbnak és áthallásosabbnak tűnt ez a kötet. Kőrösi mesélőkedve pont olyan,
mint a regénybeli harmadik Magyar Sándoré. Hangulata csodálatos, ahogy az eddigieké is ,visz magával.
A történelem viharain át látjuk az eseményeket. Hogyan hat, szól bele életünkbe a történelem, több mint meglepő! A Magyar család nevét megint csak nem kell magyarázni, ők, mi vagyunk. Hiszen itt mindenki magyar és nem csak a család neve miatt. A Magyarka humora és életszerű története itt is remekül visszatér. Két fő szálon futnak az események: a magyar életút mellé becsatlakozik egy orosz élet meséje is. Luda alakja és élete hol elgondolkoztatott, hol meghatott, hol pedig ledöbbentett a történet sora. Ahogyan igaz ez a Magyar család történetére is.Múlt nélkül nincs jelenünk sem. Azonban a múltan ragadni nem érdemes, tovább kell lépni mindig valamiért.


   
A jó részében valós események és a személyes elbeszélés alapján megírt történetfolyam öt generációról mesél. Van itt szerelem, és háború, éhezés, ország és családépítés és Szibéria.  A sok mesétől a történet kezdetekor még aprócska kisfiú a regény végére már 240 centisre nő meg. A szavak hatalma meglepően nagy. 
A közép-európai emberek létezésének alapja a tragédia és a humor furcsa elegye. Ezt ötvözte, keverte nekünk nagyszerűen az író, és adott az olvasók kezébe egy mély gondolatsort tartalmazó regényt.
Amihez az iróniával átszőtt humoros helyzetek adnak némi feloldást. Az élethez bizony kell egy jó adag humor, csak így lehet elviselni, túlélni. Ezt már megtanultuk negyven év alatt. " Az ember a legalkalmazkodóbb állat" - ugye?


Érdekes és élményekkel teli kalandozás ez a határokon és korokon átívelő családregény, engem megfogott! Számomra az idei év egyik legjobb szépirodalmi könyve ez. Nem cizellálom: ez jó, és kész! Tessék elolvasni! Érdemes. Egyik tanulsága: a mese naggyá tesz. Az emberi sorsok miképpen fonódnak egymásba, mire lehet megoldás egy tyúk, mire jó a szívlekvár. Természetesen a mese végére a cím is magyarázatot kap miért is Szívlekvár? Nos, ennek a tyúk szívéből készült különleges csemegének a regény tanúsága szerint csodálatos tulajdonságai vannak: ez az egyetlen, amellyel a túlságosan óriásira nőtt emberi szív ismét helyreállítható. A történetek gyógyítanak ez kiderül Kőrösi Zoltán új regényéből.

"Hidd el, kedves barátom, egykor még úgy fogunk visszagondolni ezekre a napokra, mint sorsfordító időkre, és csodálkozunk, hogy mi is benne éltünk.
Na ja, nemes sokaság tud cselekedni nagy dolgokat.
Édes Európa, itt vagyunk!"


5/5


Köszönet Kőrösi Zoltánnak és a Libri Kiadónak az élményért!

Nem csak az olvasás örömét, az Olvasás Éjszakáján a könyvbemutatón ott lenni, hallgatni Kőrösit, amint mesél a kötet történetéről, frissen, elsők közt kézbe venni az új könyvet felemelő. Amikor elmeséli egy kérdésre: "ebben a mondatokban benne van az elmúlt húsz évem"

Sorban állni, dedikáltatni, látni, ahogy megismer, mosolyog és kérdés nélkül írja " Barátsággal..."
Beszélget és válaszol. Nem kapkod, nem siet. Sokan voltunk, a bolt zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, kollégákkal, barátokkal. Hangulata volt az eseménynek, ahogyan az író minden könyvének van egy egyéni varázsa. Öröm volt ismét találkozni, részese lenni ennek a kalandnak. Köszönöm!







 Libri, Budapest, 2014
432 oldal · ISBN: 9789633105115




Két fő szálon halad a regény: egy orosz és egy magyar életút vonul egymás mellett, de a regény egyik jelmondata mégis a „Mindenki magyar”. - See more at: http://www.irodalmijelen.hu/2014-okt-18-1219/konyvbemutato-kolbasszal-koritve#sthash.8Q1LFFw3.dpuf
Két fő szálon halad a regény: egy orosz és egy magyar életút vonul egymás mellett, de a regény egyik jelmondata mégis a „Mindenki magyar”. - See more at: http://www.irodalmijelen.hu/2014-okt-18-1219/konyvbemutato-kolbasszal-koritve#sthash.8Q1LFFw3.dpuf

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése