2014. október 31., péntek

Mama, papa, gyerekek

Carin Gerhardsen: Mama, papa, gyerekek
 Hammarby-sorozat 2.

                                                           
Mielőtt valaki valami kellemes és idilli családi történetre gondolna, ez egy sötét és kemény skandináv krimi a javából! A borító nagyon remek, jól visszaadja a könyv lényegét és hangulatát.
Aki kézbe fogja, sejtheti, itt valóban súlyos titkokra derül fény.

Az előző történetben (A Mézeskalács Ház) megismert nyomozók térnek vissza, de már egy újabb esetet ismertet meg az olvasóval. Sokkal pergőbb, sötétebb és izgalmasabb ez a mostani. Bevallom, hogy az utolsó 100 oldalt már egyvégtében olvastam el, nem tudtam letenni. Mivel a társadalomkritika itt is erősen megtalálható és a szenvedő alanyok gyerekek, a történet erősen megrázó. Sőt, nem túlzás, drámai!


A Hammarby-trilógia Stockholmban játszódik. Conny Sjöberg felügyelőre és kis csapatára ezúttal is komoly feladat vár. Az események négy napot ölelnek fel és egy csendes őszi péntek estével indul el a lavina.  Az előző részben is fontos szerepet játszó, kedves és szimpatikus rendőrnő, Petra kocogni indul...  és a park bokrai között egy erősen megrongálódott babakocsira lesz figyelmes. A nagyobb meglepetés akkor éri, amikor a kocsiban egy erősen kihűlt és beteg kisfiút is talál. Az események erős kezdéssel indulnak, felpörögnek az események. A kiérkező nyomozók hamarosan egy halott nőre is rábukkannak.
Hátborzongató a folytatás is.  Ugyanakkor egy másik stockholmi lakásban Elise és Jennifer, a két kamaszlány puncsot és pálinkás kólát szürcsölgetnek, míg anyjuk részeg kábulatban barátaival mulat a másik szobában. (Családvédelem?).

Carin Gerhardsen a svéd társadalom végletesen elszigetelt rétegeibe vezeti az olvasót: alkoholista anyák, erőszakos apák és magukra hagyott, elhanyagolt tinédzserek világába.
Súlyos, több évtizedes titkok lappanganak a sorok közt. Hogy mi zajlik odahaza a gyerekszobákban, milyen rettenetes titkokat rejtenek a falak, elgondolkodtatóak.
Olyan évtizedes családi drámák zajlanak, amik nem múlnak el nyomtalanul, mélyen beivódnak és megnyomorítják a gyermeki lelkeket. Az áldozatok magukra maradnak és végleg elszigetelődnek gondjaikkal. A meglepőbb, hogy a folyamatos szülői terrort megszokják, már küzdeni sincs erejük ellene. A szomszédok, tanárok és egyéb szervezetek pedig nem figyelnek, nem tesznek semmit, csak csodálkoznak, amikor végre fény derül a nyomorult élethelyzetekre. Sorsukra hagyott, elhanyagolt tinédzserek küzdenek a jobb élet lehetőségéért. A regény a társadalom és az egyén szerepének fontosságára irányít fényt.

Hanna, a történet másik főszereplője hároméves múlt, és egyedül van otthon.
Várja a mamáját, várja a reggeli ébredés körüli rituálékat, éhes, és sehol a mama. Ez a szál különösen hatásos a krimiben. Egy kislány várja haza a szüleit, bezárva egy lakásba, teljesen egyedül. Ahogy a kislány gondolataiba látunk és átérezzük magányát, félelmeit, és ahogyan próbálja a helyzetben feltalálni magát, alkalmazkodni, az nem mindennapi!
Gyomorszorító érzések, a tehetetlenség lesz úrrá az olvasón.  Az idő és  a napok haladtával a kis Hanna felfedezi a telefont, a vaktában nyomkodott készülékgombok segítségével próbál kapcsolatba lépni a külvilággal.  Barbo, a hetvenkét éves nyugdíjas tanárnő ígér neki segítséget, és egy ismeretlen bácsi is jelentkezik, aki tudja, hogy ő hol van, és a megmentésére siet...
Nos, hogy ki ér oda, ki találja meg hamarabb a kislányt kész versenyfutás az idővel.

Az izgalom fokozatosan emelkedik, míg a kamaszok vonal is sok fordulatot és drámát hordoz.
A két lány és a hozzájuk csatlakozó Lucas sorsa sem hétköznapi. Elgondolkodtató a rendszer "nem működése", hogy ezeket a gyerekeket senki nem figyeli, sehol nem hiányoznak. Sodródnak céltalanul, élik mindennapjaikat. Lucas drámája főként megrázó. A valakihez tartozni, szeretetvágy fontos eleme a történéseknek. A skandináv krimik legjobbjaihoz nőtt fel az írónő ezzel a könyvével. Lelki drámák mellett egy olyan történetet ad az olvasói kezébe, amit nem fog könnyen elfelejteni.  Családon belüli erőszak, a szeretet és az összetartozás, egymásra figyelés kérdéseit járja körbe. A szülők alkalmasságáról már nem is szólva. A regény erőssége a kitűnő lélektani ábrázolás.

Petra életében is kísértenek a múlt sötét árnyai. Izgalomban nincs hiány, a több szálon futó cselekmény eseményei pörögnek és borzolják az idegeket. A sötét és fordulatos krimi remek olvasmány a skandináv krimik szerelmeseinek. Szerintem az idei év egyik legjobb skandináv krimije ez a regény. Várom a folytatást, mert minden gonosz alak tettére nem derül fény, érezhetően a harmadik,  a sorozatot lezáró rész biztosan hoz még meglepetést és ígér izgalmas befejezést!

Carin Gerhardsen matematikusból lett a svéd krimi új királynője!
1962-ben  született Katrineholmban. Jelenleg Stockholmban él férjével és gyermekeivel.
1962-ben született és nőtt fel, ahol az első Katrineholm - See more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hu&prev=search&rurl=translate.google.hu&sl=en&u=http://mysteryreadersinc.blogspot.hu/2012/06/swedish-crime-queen-carin-gerhardsen.html&usg=ALkJrhiddTM6wT1CO-08A63m5u4Nq1An-g#sthash.uASDy5Hj.dpuf

              

 Jó nyomozást!

5/5.


Köszönet az Athenaeum Kiadónak az izgalmas és érdekes történetért!




Athenaeum, Budapest, 2014
352 oldal · ISBN: 9789632933610 · Fordította: Markwarth Zsófia




1 megjegyzés: