2014. szeptember 11., csütörtök

ABBA - 40

ABBA - 40




Úgy gondolom, mindenki ismeri és tudja az alaptörténetüket. Nézzük, hogyan is kezdődött el 1966-ban.
A szőke énekesnő Agnetha és a vörös Annifrid szólókarrierjük kezdetén összetalálkozott Björnnel aki a Hootenany Singers-ben gitározott, Benny pedig a Hep Stars-ban zongorázott. A közös fellépés eredménye barátság, majd a két fiú közös lemezén való együttműködés lett. A LYCKA (Boldogság)  című albumon még háttérvokáloztak a lányok. 1970-ben már együtt a leendő nagy csapat.

1972-ben a két lány három lépést előre lépett és a háttéréneklést szólóra cserélték. A zseniális szövegíró és menedzser Stig Anderson "összerakta" az ABBA-t, a tagok nevének kezdőbetűiből (Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid). Pályafutásuk során több mint 100 dalt jelentettek meg és kb. 350 millió lemezt adtak el. Az ABBA tekinthető az első profi módon menedzselt popcsapatnak, legenda lett belőlük.
Már 1973-ban a Ring-ring című dallal nagy esélyesként indultak az euróvíziós válogatón, azonban a részvételre egy évet várniuk kellett... 1974-ben elsöprő fölénnyel jutottak az angliai versenyen való indulás jogához.


Ahogyan azt már tudjuk, a WATERLOO átütő sikert hozott 1974. április 6-án.
Ennek idén már éppen 40 éve volt. Az elképesztő sikersorozat azóta is folytatódik.
Összesen 8 sorlemezük jelent meg a számtalan válogatásalbumokat nem számolva.   Az első emblémájukat Rune Söderqvist tervezte News Gothic betűtípussal, Benny tükrözött B betűje 1976-ban jelent meg először, és később ez a verzió az együttes hivatalos márkajelzésévé vált.
Az 1977-es ausztrál koncertkörútjukról mozifilm készült The movie címmel, amelyet Lasse Hallström rendezett.  Az ABBA "találta fel" és indította el a videóklipp műfaját. Lasse 26 dalhoz készített videót.



 1979-ben a Chiquitita című számuk, amit a New York-i UNICEF gálán mutattak be, 10 országban első helyezést ért el a toplistákon. Hatodik sorlemezük, a Voulez-vous szintén 1979-ben jelent meg, a címadó dalt Miamiaban vették fel. Az amerikai turné után Angliában már a Wembley arénában lépnek fel. Bár akkor még nem tudták, de az 1980-as, 11 koncertből álló Japán turné volt az utolsó közös fellépésük.


 A 2 pár házassága megromlott. 1979-ben Björn és Agnetha, 1981-ben Benny és Anni-Frid is elváltak. A nézeteltérések miatt nehezen tudtak együtt dolgozni, a '80-as évek elején kezdődő új hatások és hullámok sem érintették jól a discoban és popban mozgó zenekart. Ez a dolog az ABBA végét is jelenthette volna, de megegyezek, hogy a szétválás ellenére tovább folytatják a munkát. Gőzerővel dolgoztak melynek eredménye a Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight), az I Have A Dream, a Super Trouper, a The Winner Takes It All című sikerszámok.
1981 januárjában Stig Anderson menedzserük 50. születésnapjára készítették Hovas Vittne című felvételüket, amely csak 200 példányban látott napvilágot színes hanglemezen. Ezt az anyagot a rendezvényre ellátogató vendégek között osztották szét. Az év decemberében a One Of Us és a The Visitors albumuk egyszerre készült el, ami Európában nagy sikert hozott nekik.




 1982 volt az ABBA utolsó éve.
A csapat ugyan hivatalosan nem oszlott fel, 1982-ben még együtt ünneplik a 10 éves jubileumot, 1983 februárjába az Under Attack óta nem készülnek újabb közös felvételek. A csapat nyári szünetre ment... csupán három dalt rögzítettek a készülő újabb lemezről, ami már soha nem lett kész lemez.
A tagok önállóan, külön utakon folytatták. A két lány szólólemezeken énekelt, majd visszavonultak a magánéletükbe. A két srác közös musicalt írt Tim Rice-al, Sakk címmel.


 És elindult a napjainkig is tartó ABBA mánia. Dalaikat több előadó is feldolgozta az Erasure és Madonna volt a legnépszerűbb.  A dalaikat felhasználó színpadi produkció a Mamma Mia 2000. óta fut sikerrel szerte a világban. 2007-ben a film is elkészült. Lemezeik még mindig keresettek, évente 2-3 millió darab fogy.  Stockholmban 2013. májusában megnyílt az ABBA múzeum.
Az évfordulóra különleges eddig még nem, vagy ritkán látott fotókból összeállított könyv is megjelent, majd a Waterloo lemez delux változata után a Wembley teljes koncert is kapható lesz DVD-n 2014. szeptember 29-én.




Thank you  for the ABBA!


                   

https://www.youtube.com/watch?v=HS17BX0e0PA

Lemezeik az egyéb válogatásalbumok nélkül:
Ring Ring 1973, Waterloo 1974,  ABBA 1975, Arrival 1976, The album 1977, Voulez-vous 1979,
Super trouper 1980, The Visitors 1981.
  
                                               

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése