2014. augusztus 2., szombat

A fiúk országa

Krusovszky Dénes: A fiúk országa


















Krusovszky Dénes (1982) József Attila-díjas költő, író és kritikus. Több verseskötete is megjelent, eddig első sorban így ismerhették a fiatal kortárs szerzőt. A Könyvhétre jelent meg első novellás kötete, amely kilenc novellát tartalmaz.

A fiúk országa nem összefüggő történeteket mesél el. A változatos helyszíneken, változatos témákat boncolgat: egy család széthullása, párkapcsolati problémák, kamaszkori szerelmek, a felnőtt életbe való útkeresésről épp úgy szólnak, mint infantilis férfiakról. Természetesen mindezek férfi-fiú oldalról ábrázolva. Bizonyára sokan tapasztalhatták az alkoholizmusba való menekülés nem oldja meg a gondokat, a problémák kezeletlenek maradnak. Vagy továbbiakat szülnek...

Ki a férfi, mitől számít annak? Milyen apaképet, mintát kapunk, hozunk otthonról, környezetünkből? Különösen most, mikor a válások száma megsokszorozódott, sőt, már tartós, igazi párkapcsolat is ritka. Elmagányosodunk, egykék nőnek fel, mozaikcsaládokban. Hogyan váljunk fiúbók férfivá? Lelkileg is nem csak testileg.
Van-e erre recept? A tapasztalatok talán segítenek ebben. Ám nem hátrány, ha van egy olyan apa, akire érdemes felnézni. Aki nem "csak ott van", de részt is vesz fia életében. Ennek a folyamatnak lehetnek tanúi az olvasók. Elég szomorú képet mutat A fiúk országa: magányos, bátortalan, önmagát kereső sorsok jelennek meg a történetekben.
Ezek nem összefüggő eseménysort írnak le, néhány ismétlődő elem  (amit saját életéből  is meríthetett), de bárkié lehetne, mégis kerek egésszé olvasztja össze az egyes novellákat.

Már az első novella megfogott érzékenységével. Mielőtt apámat kettéfűrészelték.... Jó cím. Talán még boldog is volt abban a helyzetben a maga teremtette milliőben. A családi problémák sajnos több, mint ismerősen köszöntek vissza. A látszat fenntartása, az idilli családi kép egyre távolabb kerül. Márpedig egy fiú nem sír, nem érzékenykedik, ugye. Nem illik. Valahol hibás a rendszer, hogy ezt nevelik bele már kisgyerekkorban a fiúkban: elrejteni érzelmeiket. Sőt, a féltő és óvó szülői szeretet fojtogató is lehet. Vágynak ugyan igazi önálló életre, de  anyu-apu védő szárnyai alatt. Pedig tenni is kell érte, hogy a fiúból férfi legyen. A novellákban feltűnő fiúk és férfiak világa, gondolataik az életről, halálról, szerelemről, megfelelésről szólnak.

A Krusovszky lírájára is jellemző prózaiság jól érzékelhető a sorokban. Rég tudjuk: A csúnya fiúknak 
is van szíve. A szerző meri vállalni és nagyszerűen ábrázolja is a fiúk, férfiak érzéseit, titkos gondolatait. Az önálló életre törekvő fiatal, ha kanyarokkal is, de jó úton jár.
A címadó novella érdekes párhuzamot von egy kinőtt és kidobásra ítélt nadrág és az első komolyabb kapcsolat között. Nem kell magunkkal hurcolni, elmúlt. Véget ért a kapcsolat, a nadrág is divatja múlt. Mehet a fenébe. Tudom, nem a nadrágról szól ez, de valahogy a lány emléke is a sutba kerül, emlék marad csupán. 
Pedig az ilyen és hasonló élmények is  hozzá tesznek ahhoz valamit a lelkünkben, hogy igazi férfivá érjen az a kamasz fiú. Felelősen érző és viselkedő, megfontolt férfivá. Nem csak "díszmacsó" módra pózoló, emberféleséggé legyen. A női karakterek árnyaltak, jelzés szerűek a történetekben.


Az utolsó két novella A harmadik ember és az Éjszaka vége volt számomra  a két kedvenc.
A záró már inkább kispróza, elbeszélés mint novella a maga majd ötven oldalával. A történet is több 
nap eseményeit követi nyomon. Gyönyörű képek és megkapóan szép hangulat jellemzi mind két írást. Kifinomult és érzésekkel teli novellákat olvashattam. Nem mindegyik hőssel vagy történettel tudtam azonosulni, volt ahol a történet lezárása, végkifejlete nem igazán tetszett. A zsákban otthagyott macskakölykök esete különösen ilyen volt.
Mégis, jó volt olvasni Krusovszky Dénes sorait: intellektuális és érzékeny kötet gyönyörről, vágyról 
és szorongásról, útkeresésről,  szerelemről, halálról. Az életünkről. Krusovszky életképei hatásosak, frissek, lendületesek, valóságszagúak. 

Itt most kicsit mégis kívülről szemléltem a történeteket, talán később újraolvasom. 







  







Magvető, Budapest, 2014
224 oldal · ISBN: 9789631431933



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése