2014. július 1., kedd

Viharlovasok I - II.

Benkő László: Viharlovasok
  A táltos fia
                                                              



Benkő László nevét sokan ismerhetik, akár romantikus, akár pedig kimagaslóan jó történelmi regényei alapján. A spanyol grófnő volt tőle az első olvasásom, majd jött A drezdai emberünk. Ezek inkább a közelmúltunk történelméről szólnak. Kíváncsiságom okán tovább folytattam ismerkedésem az írói életművel. Nem csak a gyönyörű kivitelű, igényesen szép borító volt vonzó a Viharlovasok sorozat esetében, hanem a történelmünk jóval korábbi időszakát bemutató tartalom is.

Nem csalódtam, ha lehet ilyet mondani ez egy kiváló sorozat. Túl a legfrissebb, immár harmadik részen ajánlom olvasásra minden érdeklődőnek. Olvasmányos és cselekményekben gazdag, fordulatos és érdekes a sorozat minden darabja.
Nézzük az elsőt: A táltos fia címűt, amely 2012-ben jelent meg a Lazi Kiadónál:

A magyarok bejövetelének első évtizedét meséli el sok szereplő sorsán át, több nézőponton keresztül láttatva a korszakot, ami még érdekesebbé teszi az olvasás élményét. 
Nagyon tetszett a regény olvasmányossága. Történelmünknek ezt a részét eddig nem ismertem, legalábbis nem ilyen részletességgel. Tartalmas és izgalmas olvasmány.

Őseink már negyedik éve élnek a Kárpát-medence keleti felében. Északon a behódolt a morvák, délen a bolgárok Bizánctól féltik földjüket, s inkább megtartják a békét a magyarokkal. A honfoglalók kevert népessége pedig lassanként barátkozik egymással és az adott helyzettel is.
Hogyan tovább? ez a regény nagy kérdése.

A szerző mesterien fűzi össze a sok szálon futó történéseket. Sok szereplőt felvonultató, nagy eseményekről beszámoló mozgalmas történelmi tabló ez. Elfeledett nevek, helyek, csaták és kifejezések színesítik a könyvet és gazdagítanak minket olvasókat is. Sok más egyéb szokást és szófordulatot, vagy vallási hiedelmet, gondolkodásukat is bemutatja. Teszi ezt nagyon színesen
és olvasmányosan. Kartal  a magyarrá vedlett Kölpénynek a fia, aki világot járt, széles látókörű harcosnak és javasnak neveli fiát.  Az így elsajátított tudása abban a korban fejlettnek számító
orvosi ismereteket is takart.


A dicső múlt megmutatkozik abban is, hogy a  Nyugat sem ismeretlen őseink előtt,  pénzért és zsákmányért kelendő a magyar fegyver a nyugati uralkodók örömmel veszik a magyar segítséget.
Most Arnulf keleti-frank császár a lombard Berengár ellen hívja hadba a magyarokat. Sok ezer magyar harcos indul nyugatnak, s ott vágtat közöttük az, akit a táltos fiának hívnak. Igazi harc ez a továbbélésért. Alapos és részletes csataleírásaival, akár mi magunk is részesei lehetünk a harcoknak.
Fontos szerep jut Rékának, aki Táltosfia felesége. Ő egy Itáliában megmentett fél-magyar amazon, Arika (Réka), akit a bosszúvágy és az anyai szeretet hajt elrablott fia után. Különleges, erős karaktere a történetnek. Réka a második részben is fontos szerephez jut.

A történet, a hét évvel később lezajlott, „pozsonyi csata” néven ismert hatalmas jelentőségű összecsapással tetőzik majd. Itt érnek össze a szálak. történelmi regényben ennyire élethűen  megjelenített csatáról még nem olvastam. Maga a csata ténye sem szerepel az iskolai történelem könyvekben.
Nagyon tetszett, hogy sok-sok információt megtudhattam meg a korabeli magyarok életmódjáról, gondolkodásukról, szokásaikról és hiedelmeikről. Egy tartalmas és nagyon szórakoztató sorozat első darabja ez a regény.

 4,5/5



Lazi, Szeged, 2012
384 oldal · ISBN: 9789632671666

A vér törvénye (Viharlovasok 2.)
                           




 
Talán még jobban tetszett, mint az első kötet, és itt mintha még az eddigieknél is izgalmasabb, pergőbb lenne a cselekmény. Az írói képzelet és a korhű források egy továbbra is színvonalas és érdekes regényt adnak az olvasó kezébe. Nem történelemkönyv, nem száraz adathalom!

A fülszöveg szerint:  A regény valós eseményekre, hiteles adatokra alapozva Táltosfia felnőtt gyermekein keresztül mutatja be, mi történhetett a pozsonyi csatát követő tizenöt esztendőben a magyar törzsszövetségben és a nemzetközi politikában.
A szerző nagyon jó korrajzot fest a X. század első feléről, a magyarok hétköznapjairól. Képet ad az európai viszonyokról – Rómáról, Veronáról, az egyszerű nép életéről is, de a hatalmasok züllöttségéről és főleg aljas hatalmi játszmáiról is. A belviszályok, harc a hatalomért nagyon szemléletesen jelenik meg. Szóval tényleg nagyon izgalmas, végig leköt, olvastatja magát ez a rész is. A sok szép régi név, fegyverek és az életük bemutatása, hitükről, gondolkodásukról lenyűgözött. A szemléletes leírások a korabeli ruházatokról, jurták és veremházak építészetéről  mind fontos  részlet. Kalandozhatunk egészen Cordobáig a magyarokkal. Csaták és kalandok, asszonyrablások izgalmaiban vehetünk részt.

Nem is mesélnék többet a tartalomról, olvassátok el, mert érdekes és érdemes kézbe venni a sorozat ezen darabját is. Klassz folytatás!
A kivitele szép és ízléses, kemény borítós, igazán méltó folytatás!


5/5

Lazi, Szeged, 2013
392 oldal · ISBN: 9789632671949

1 megjegyzés:

  1. Benkő László kimagasló író. Több történelmi témájú regényét olvastam, amelyek mély benyomást tettek rám. A híres Honfoglalás trilógiáját, a Végső tenger trilógiáját és a Viharlovasok sorozatot, amelynek harmadik kötetét, az Aranyasszonyt éppen mostanság csemegézem. A Gabó által elemzett A táltos fiát és A vér törvényét olyan regényeknek tartom, amelyeket nehezen lehet letenni. Fordulatos, sok szálon futó, izgalmas cselekmény, a kor forrásanyagának mély ismerete, egy esemény objektív, több oldalról történő megvilágítása jellemzi ezeket is. Őszintén tudom ajánlani mindenkinek, egyben gratulálok a Lazi kiadónak az igényes kiadványhoz!

    VálaszTörlés