2014. július 17., csütörtök

Aranyasszony

Benkő László: Aranyasszony
 (Viharlovasok 3).
  

                                               



     
Benkő László nagyívű és olvasmányos történelmi sorozatának újabb fejezete Aranyasszony címen jelent meg a könyvhétre a Lazi Kiadónál. Nagyon vártam ezt a folytatást, hiszen ez egyik kedvenc sorozatom az írótól, nem is csalódtam: talán mintha még az eddigieknél is izgalmasabb és fordulatosabb lenne a cselekmény. Nagyon olvastatja magát a történet, ajánlom is mindenkinek, remek kikapcsolódást nyújt a lenyűgözően fordulatos történet.

Táltosfia és családjának kalandjai a 930-as években folytatódnak. A biztos határvonalak már kirajzolódtak a törzsi szálláshelyek körül. Valami azonban készülőben van, forr a levegő Európában is. A magyarok harci tudását, erejét és fegyvereinket már megismerték Nyugaton.
Egyik oldalról zsákmányért és jó pénzért kérik a kiskirályok a magyar haderők segítségét. A másik oldal azonban éppen a magyarok ellen szövetkezik.
A bizánci haderő nem ellenfél a magyar harcosoknak. Egészen Konstantinápolyig jutnak el harcosaink. Ennek eredményeként Bizánc kilenc éven át fizetett súlyos sarcot a törzsszövetségnek.
Kiegészülve az al-dunai besenyőkkel alkottak szövetséget, és érték el a harci sikereket.
Velük előzőleg nem volt éppen barátságos a viszonyunk, ám rájöttek a törzs bölcsei, egységben az erő! Összefogással erősebbek leszünk és többre jutunk.

A szerző nagyon jó korrajzot ad továbbra is a X. századról, a magyarok életéről, szokásaikról, hétköznapjairól. Nagyon sok érdekes és hasznos információ van a sorokban: gyermekek neveléséről, harcossá válásukról, ami már a fiuk esetében 5-6 éves korban elkezdődött!  A hiedelmeikről, építkezési vagy a temetkezési szokásokról is mesélnek a sorok. A külhonban elesett harcosokat máglyán elégették, hogy a lelkük szabadon szálljon, úgy térjen meg az őseihez. Itthon bálványokat állítottak neki, ételt is hordtak oda. A harcosok fegyverei és a lovak is fontosak voltak egy temetésnél. Elképzelhetetlennek tartották, hogy a túlvilágon ezek ne legyenek ott a harcosokkal.

Fontos szerephez jut a történésekben egy asszony, Lelle is. Ő az "Aranyasszony".  Lelle erős karakter, okos nő. Őt csodás képességgel áldotta meg a nagy Világügyelő: érzi a jövendőt.
Az a híres asszonyi megérzés nagyon is fontossá válik végig a történésekben. A néphit szerint az asszonyok irányítottak, őket hívták aranyasszonyoknak, akik generációról - generációra egymásnak adták át a tudást. Rájuk a törzsfők is hallgattak, sőt kikérték véleményüket, megérzéseikre odafigyeltek.

Sok éven át vezették a magyarok társadalmát igazságban és békességben ezek a nők. Erősek, de szelíd tekintetűek, határozottak voltak. Bölcsen szóltak és igazságot tettek. Egyes aranyasszonyok
ki is tűntek a többiek közül, voltak, akik gyógyító tudásukkal tettek csodát. Lelle  is ismeri a sebek gyógyításának módjait.

A remek kalandok és harcok közt van asszonyrablás, testvérféltékenység és igazi csataleírás is.
Kalandokban, fordulatokban nincs hiány. Izgalmas és érdekes a történetvezetés. Ott vagyunk mi is, együtt lélegzünk és harcolunk a harcosokkal, vagy gondolkodunk a többi szereplővel. Remek kalandok mellett a szereplők emberábrázolása is nagyszerű. Hiteles és szerethető sorozat ez.
Csak ajánlani tudom minden történelem iránt érdeklődőnek. Akik már olvasták az előző részeket tudják mennyire jó sorozat ez. Egészen biztos, hogy nem fognak csalódni! Érdeklődve várom a folytatást!

Kellemes olvasást és kalandozást a magyar történelemben!


5/5

A könyvet a Lazi Kiadónak köszönöm!

   







Lazi, Szeged, 2014

440 oldal · ISBN: 9789632672229






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése