2014. április 21., hétfő

Az ördög keze

José Rodrigues dos Santos: Az ördög keze 


                                                    



 "Mit gondolsz, miért menekülök? – Felsóhajtott. – Túl sokat tudok."





                       
                    

J. R. dos Santos a Kossuth Kiadó meghívott vendége volt a 2013-as könyvfesztiválon. Akkor figyeltem fel a könyveire, akkor lettem olvasója én magam is. A személyes találkozó és dedikálás élménye most is meghatározó lett. Ahogyan a  Végső titok, úgy ez a kötete is lenyűgözött.
A szerző egyetemi tanár, a BBC munkatársa, ismert televíziós személyiség. Az egyik legtöbbet díjazott portugál újságíró. A Portugál Sajtóklub két ízben, míg a CNN háromszor tüntette ki.
Eddig 12 regénye a világ 15 országában több mint 1 000 000 példányban kelt el, valamennyi több országban is a sikerlisták élére került. Magyarországon az első regénye Az isteni formula 2010-ben jelent meg nagy sikerrel. Az ördög keze a hatodik kötete idehaza.

Az ördög keze című regény egy gazdaságpolitikai, hangsúlyozottan fikciós krimi. A második nagy gazdasági válságról, annak kiváltó okairól és hatásáról. Végig izgalmas és pergő krimit olvastam, ami végig lekötött. A tagadhatatlanul a valóság peremén egyensúlyozó események elgondolkodtatóak. Ezért is elképesztően hatásosak, valósak és ijesztőek.

 Mezei egyszerű polgárként sok olyan dolog van, amit talán jobb, ha nem is tudunk. Mi miért is történik a politikai játszmák során. Mert minden okkal van, az bizonyos. Az ördög pedig a részletekben lakik! 





A történetről röviden:
„Tomás Noronhát is elérte a válság. A megszorítások következtében elbocsátja az egyetem, és kénytelen munkanélküli segélyt igényelni. A munkanélküli központból hazafelé menet megszólítja egy régi, gimnáziumi barátja, akit ismeretlen személyek üldöznek. A menekülő barát elrejtett egy kompromittáló DVD-t, amely leleplezi a válság felelőseit, és Tomásnak meg kell fejtenie egy rejtjeles szöveget, hogy megtalálja. A Nemzetközi Büntetőbíróság pert indított a válság felelősei ellen, az emberiség ellen elkövetett bűncselekmények vádjával.


A szerző hitelesen ábrázolja a politika világát, mocskos játszmáikat.  A felelősség közös, de egy-egy miniszter vagy bankelnök azért egészen más, mint az egyszerű kisember. A munkanélküliség réme sajnos előttem sem ismeretlen, mint ahogyan sokunknak a válság bizony veszteséget és egyéni kis problémáinkon túl csak bajt hozott. A görögöket érintő országos összeomlást igen közelről láthattuk.

J.R. dos Santos a tőle megszokott szédületes kalandokon keresztül vezet el minket a nagypolitika és a pénzügyi világ legszűkebb berkeibe. Elég rémisztő ez a világ a kívülállónak, bevallom.  Az összefonódások és érdekek mellett úgy tűnik tényleg minden eladó. Jó pénzért, akár a világ is. Érdekes volt az euro kialakulásáról is olvasni, mi mozgatta a létrejöttének fontosságát illetve mennyire "örült" a fejlett  és gazdag nyugati világ a szegény rokonnak itt keleten.

A kódolt üzenet megfejtése és az üldözés sikerrel jár. Kedvenc történészünket Tomás Noronhát kegyetlen és nagy hatalmú, befolyásos gyilkosok üldözik. A per amely elvezeti az olvasót a világ legveszélyesebb titkát tartalmazó DVD-jéhez, az eltitkolt igazsághoz a világválságról. Szerencsére segítő társa is akad, akiben bízhat. Raquel talpraesett, vagány és ügyes női karakter.
Ki a felelős az évszázad bűnügyéért, ki a nagy hatalmú és rettenthetetlen Magus?  A végére kiderül
és lesz meglepetés! Jó nyomozást, izgalom garantálva!

Az ördög keze nem csupán fordulatokban gazdag, lélegzetelállító krimi: valós adatokkal és információkkal szolgál a gazdasági világválságról, segít megértenünk annak okait, megismernünk a felelőseit és meglátnunk, mi várhat ránk a jövőben. Nem mondanám túl biztatónak ezt a képet. 

         


  Kossuth, Budapest, 2014
432 oldal · ISBN: 9789630978835 · Fordította: Nagy Viktória



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése