2014. február 27., csütörtök

Az elnök családja

David Baldacci: Az elnök családja
 -Sean King és Michelle Maxwell 4.-


                                                   


 "A first lady fel akar fogadni minket? Miért? Ott van neki az egész nyavalyás FBI.
– Úgy tűnik, nem őket akarja. Minket akar." 







Sean King és Michelle Maxwell újra nyomoz. Nem is akárki, egyenesen a first lady felkérésére.
Természetesen a történet végére az is kiderül, miért is nem elég az FBI, miért bízik jobban Kingben és kolléganőjében. Jó oka van rá. Az alap történés egy szülinapi zsúrral indul, amit nem is akárhol tartanak: Az amerikai elnök nyaralójában, Camp Davidben gyerekzsúr zajlik, a first lady unokahúga ünnepli tizenkettedik születésnapját. Remekül érzik magukat a résztvevők, ám a nap szörnyű véget ér: a kislányt elrabolják, édesanyját meggyilkolják. Erős, váratlan indítás.

Több szálon is fut a történet. Végig izgalmas és olvasmányos a regény, jók a karakterek, szerethetőek és érthetőek a szereplők indítékai. A történet átélhető.
Talán Michelle anyjának halálát, annak okait kihagyhatta volna, hiszen az igazából nem kapcsolódik az alap történethez, felesleges körnek éreztem. Bár, talán jobban érthetőbbé teszi Michaelle egész lényét, stílusát és gondolkodását.

A regény zseniálisan szerkesztett, izgalmas és ütős. Nem csak az eredeti helyszínek, a szereplők miatt. Nagyon megható a végső indíték, ami igen meglepő egy krimi esetén. Mikor az olvasó úgy érzi, a bűnösnek is bizony jó oka van, tette elkövetésére. Úgy a 450. oldalra áll össze, (amúgy 590 oldalas a regény), kinek mi az oka, mi vezérelte és miért is történt, ami történt. A legérdekesebb, azonban az, hogy nagyon is megérthető a gonosz tette, mi is az, ami mozgatja igazán.

Az elrabolt kislány nagyon okos, szimpatikus, van kiért izgulni. Néhol felnőttes magabiztossággal kérdez és érvel, néha sír, mert azért mégis csak egy tizenkét éves kislány.
Sok sok családi titokról lebbenti fel a fátylat. A gonosz nem mindig az, aki annak tűnik. Itt is igazolódik a régi mondás: minden férfi mögött áll egy nő... ami a  múltban történt, amiatt a jelenben kell elszámolni. Bizony, az elnök családjában is akadnak takargatni való dolgok!
Az utolsó 100 oldalt  érdemes egyhuzamban végig olvasni, letehetetlen.

Baldacci jellemábrázolása most is kiváló. Jobban értjük kit mi motivál, miért is teszi, amit tesz.
Pattanásig feszült története végig fenntartja az érdeklődést. A  King-Maxwell páros remekül működik most is. Igazán tökéletes kikapcsolódást ad, izgalomban nincs hiány. Erkölcsi kérdéseket is felvet...

" – Komolyan beszélek. Emellett eltörpül a Watergate, és a Monica-botrány olyan, mint egy kis tapizás az iskolaudvaron a gimis focimeccs után."

Van humora is, nem is akármilyen! Élmény olvasni, visz a történet. Szórakoztat és kikapcsol.
 Ez is egy remek darabja a King-Maxwell sorozatnak, Baldacci nem okoz csalódást.
Jó nyomozást mindenkinek!
                       


 David Baldacci: (Államérdek,  Egyszerű igazság, A hatodik, Teve Klub sorozat, ) a politikai krimi nagymestere. Ez a regénye is elképesztő történet, tipikusan amerikai. Nem több, nem kevesebb, de nem is akar több lenni. Remek kikapcsolódást nyújtó, fordulatos és izgalmas, a politikai elit életéről. Természetesen ahhoz nem kell amerikainak lenni, hogy megértsük, hiszen valahogy hasonlóan működhetnek a dolgok minden országban.





 4,5/5


Eredeti mű: David Baldacci: First Family
Eredeti megjelenés éve: 2009

 Európa, Budapest, 2012
592 oldal · ISBN: 9789630794718 · Fordította: Vraukó Tamás
                 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése