2013. december 6., péntek

Police

Jo Nesbo: Police
(Harry Hole 10.)

                                                                          



Jo Nesbo népes hazai rajongótáborát újabb, egészen friss remekművel ajándékozta meg az Animus Kiadó. A Police című új regény valóban új, idei évjáratú. Harry Hole visszatért!

A legutóbbi nyomozás ott ért véget, hogy a kedvenc nyomozónkat három lövés érte. A golyóálló mellény nagy segítség volt, ám a fejlövéshez már szerencse is kellett! Jo Nesbo kétségek közt hagyta olvasóit. Mi is történt Harryval? Magam is döbbenten tettem le a Kísértet című előző kötetet: akkor most levágtuk az aranytojást tojó tyúkot? Csúfos befejezés volt, mondanám, elrontott "svédcsavar", de Nesbo ugyebár, norvég.

Az új történetről spoiler nélkül nehéz lenne írni. Talán nem is az a fontos mi történik, hanem hogyan és miért? Lehet elképesztően fog hangzani, ha egy krimi esetében azt írom: ez a krimi a szeretetről szól. Aki elolvassa a könyvet, meg fogja érteni. Gyilkosunk, mint valami bosszúálló angyal a szeretet nevében öl. Az pedig, hogy legalább három lehetséges elkövető is akad, már nem meglepő. De ki az igazi?

A szeretet, ami motiválja életünket és így vagy úgy, de folyamatosan jelen van. Apai szeretet, testvér szeretet és persze a szerelem is. Vagy éppen a szeretet hiánya, a szeretett társ elvesztése az, ami tetteinket motiválja. A vágy. Valakihez tartozni. Még Harry is a függetlensége feladásán töpreng, mert szereti Rakelt, de nem is mondok erről többet.

 Nesbo kétségkívül mestere a történetmesélésnek. A vaskos kötet tele van cselekkel és félrevezetésekkel, szinte végig zsákutcában járunk. Sokáig az is rejtély, ki a névtelen beteg, akit éjjel-nappal őriznek? Ez a krimi is, mint az előzmény Kísértet, kevéssé véres.  A Hóember és a Leopárd "vérbő" volt, míg most sokkal visszafogottabbak a részletek. A hatás azonban ugyan olyan izgalmas. A jeges rémület, gyomorgörcs garantált izgalmak végig jelen vannak. Talán úgy a legpontosabb, hogy aprólékosan kidolgozottabb, gördülékeny, minden részlet a helyén van. Letehetetlenül jó krimit olvashatunk ismét.

Harry Hole mind testileg, mind lelkiekben egyaránt megszenvedte az elmúlt éveket. Akik végig olvasták az előző kilenc részt tudják ezt. Szesz és drogmentesen, most új életet él. Tanít az oslói rendőrtiszti főiskolán.
Új emberek, új környezet, új lehetőségek, új remények, új élet. És igen, vannak mesterien elkövetett  gyilkosságok, amiket a régi társak Harry nélkül nem tudnak megoldani, elakadtak. Valaki rendőröket gyilkol régi, megoldatlan tetthelyekre csalva a gyanútlan áldozatokat.

Jo Nesbo és Harry hozza a formáját. Harry lelke kétféleségét, a nyugodt és békés, megállapodott élet utáni vágya soha nem volt ennyire közel, mint most.
A mester pedig ezúttal is lenyűgözött! Mesterien adagolt információk, izgalmak, történetvezetése is profi. Nincs elvarratlan szál, minden részlet jól illeszkedik. Van szerelmi sok szög, korrupció és politikai összefonódás, homofób rendőrök, nyomulás a pozícióért. Régi jó ismerősök, nyomozók, és Mikael Bellman is újra színen van. Megkapóan szép lírai leírások oldják a feszültséget. Tudom, elfogult vagyok. Nesbo nagyon jól ír, sodró és élvezetes olvasni a krimijeit. A különbség persze érezhető mondjuk a Denevérember és ezen története közt. Az is jó volt, ám ez sokkal kiforrottabb, letisztultabb.

Egyedül a zseniális és különleges tudással bíró, szimpatikus nyomozónő Beate  elvesztését nem tudom megbocsájtani! Sokkoló, ahogy a záró kép is. Harry, nem hagyhatod Aurorát védtelenül...?
Kedves Nesbo mester! Te is lányos apa vagy! Ez nem lehet a vége...
Köszönöm az izgalmas kalandokat!
Olvasd el és izgulj!

 5/5.


                                          





Animus, Budapest, 2013
528 oldal · ISBN: 9789633241226
Fordította: Petrikovics Edit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése