2013. november 13., szerda

Palackposta

Jussi Adler-Olsen: Palackposta
 A Q-ügyosztály 3. esete 




   "Ez a levél az volt, aminek látszott.
 Egy kétségbeesett segélykiáltás."
     
A Q - ügyosztály harmadik esete nem kevésbé brutális és megrázó, mint az első két ügy! Sőt, talán még picit sötétebb, drámaibb is, hiszen itt gyerekek az áldozatok. Szülőként olvasva végig ott mardosta a jeges rémület, az aggódás a torkomat. Ha röviden akarnám értékelni: brutálisan jó krimit kapunk ezúttal is Jussi tollából! Végig a lélektani felvezetés, háttér az, ami dominál.

A furcsa nyomozópáros, Mørk és Assad visszatér. Itt van újra Rose-Yrsa is... na ez a vonal szinte
egy kisregényt érdemelne a történeten belül. Nehéz spoiler nélkül írni egy krimiről, de az ő lelki vívódásai, személyisége egy nagyon elgondolkodtató és érdekes része a történetnek!
Nézzük az újabb "döglött aktát"!

 "Nyomokban" itt-ott emlékeztet az első esetre a Nyomtalanul krimire. Azonban attól még keményebb, brutálisan valós és megrázó a történet, hiszen gyerekek az áldozatok. Nem csak fizikai értelemben, a lelki sokk is elképesztő... Az egész krimi érdekes, sajátságos hangulatú, le a kalappal!
Kimondottan erős idegzetűeknek ajánlom. Érezhető az író tudása a pszichopatalógiai esetekről.
(Apukája ismert pszichológus volt ). Már gyermekként volt rálátása, tapasztalata az elmegyógyászati esetekre. Ezt remekül kamatoztatja ebben a jól felépített, fordulatos krimiben is. Magával ragadó a történet, alig tudtam letenni. Szinte egy ülésre elolvastam. Igazi keményvonalas skandináv krimi, némi pszicho-beütéssel. Méltó folytatása a sorozat első két kötetének.

Tudjuk ki a gyilkos, kit üldözünk. Belelátunk a gondolataiba, együtt gondolkodunk vele. 
A gyilkos jellemábrázolása sokat ad a történetnek. Megismerjük a gyermekkorát, családja történetét, felnőtt életét. Mégsem tudjuk, ki is ő valójában?
Személyisége összetett, még talán érthető is, hogyan lett belőle az, ami. Persze elfogadni, nem lehet. Kihasználja az emberi butaságot, az önzetlen jó szándékot, gondolkodásukat. Remekül kiismeri, feltérképezi leendő áldozatait. Maga az áldozatok kiválasztásának módszere sem mindennapi: honnét is választja ki őket?  Vallási csoportokból... Ez még különösebb ízt ad a történetnek. Megismerjük mennyi sokféle felekezet is létezik csak Dániában. Ezek fanatizmusa, kitartóan sajátos elképzeléseik döbbenetesen erősek, elgondolkodtatóak. 

             
A szülők viszonya saját gyermekeikhez, a gyermekek gondolkodásmódja ebben a zárt közösségben a világról, amit  kihasználva ellenük is fordít az elkövető. Profi sorozatgyilkosunk van!
A fő szál mellett sok apróbb, akár lényegtelenebb szál is feltűnik: az aktuális bűneset, egy gyújtogatás sorozat,  egyáltalán a kifogott palack története, hogyan is kerül a skót partoknál kifogott palack a koppenhágai rendőrséghez, Assad családi élete, Morck és rokkantá vált barátja, valamint volt felesége is feltűnik a történetben. Úgy vélem ezek sem felesleges szálak. Talán a feszes és roppant izgalmas történetet enyhíteni fűzte ezeket bele Jussi.

 És igen a gyerekek... Borzongás magas fokon. Nem, nem árulom el, mi is lett a levelet író fiúval, sem a történet során elrabolt testvérpárral. Van itt tényleg minden: önérzetében megsértett szerető és anyatigris módra védelmező anya. Remek párosítás, autós üldözéssel, nagyon látványosan megírva. Pörgős, filmszerűen jönnek az események. Izgalom rettentő sok, itt nincs időd sem enni, sem aludni.fogva tart a történet! Elképesztő, milyen kegyetlenek tudnak lenni az emberek! Ismét egy minőségi skandináv krimi. Remek volt! Az, hogy még humora is van már csak hozzá tesz a történethez. Félelmetes és ironikusan keserű, de van neki.

Köszönet az Animus Kiadónak ezért e borzongatóan jó krimiért! A borító ezúttal hangulatában is illik a történethez. 
Várom a következő esetet is, ami hamarosan érkezik is:  A 64-es betegnapló címmel.


5/5.

 http://youtu.be/85hMkVuhPDM
                                          



Animus, Budapest, 2013
448 oldal · ISBN: 9789633241202 · Fordította: Torma Péter 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése