2013. november 23., szombat

Lélekölő

Kovács Noémi: Lélekölő 







A könyv fülszövege:
2013, Budapest. Peter Page nyomozó egy rejtélyes gyilkosság kiderítésén dolgozik. A „Normafás” fedőnevű gyilkos nem először csap le. Áldozatai fiatal lányok, akiket megbecstelenít, majd megöl. Módszere egyedi, nyomokat nem hagy. Page azonban egy fura sejtésből kiindulva új irányt ad a nyomozásnak, amiben segítői is akadnak, akikkel hamarosan egy szövevényes és gyilkos csavarokkal bonyolított hajszában találják magukat…
Kovács Noémi korábban a „Tetthely” főmunkatársa volt, első regénye valós nyomozási helyzeteket és karaktereket idéz meg, vérbeli magyar krimi, tele kulisszatitkokkal a kriminalisztika világából.

Érdeklődve vettem kézbe Kovács Noémi első könyvét. Az Athenaeum kiadó új krimi-sorozatának egyik kötete ez. Olvasás közben érezhető a témában szerzett tapasztalata. Bepillanthatunk a nyomozás menetébe, részesei lehetünk a rendőri munkának. Végre egy krimi, ami a miénk! Ismerős helyszínek, nevek. Friss, fiatalos és lendületes.

A történetről:
A sokat sejtető cím azt nyújtja, amit gondolunk. Sorozatgyilkost keresünk, aki lelki okok miatt öl.
Áldozatai fiatal lányok. Természetesen a rendőrség nincs a helyzet magaslatán, segítségre van szüksége. Ez, ismerve a gazdasági forrásokat, meglepő módon egyből Amerikából érkezik. Hitelesebb lett volna számomra, ha mint baráti segítségként jelenik meg az amerikai profilozó, nem pedig mint költség a kiadási oldalon...
A történet viszonylag rövidke, gyorsan olvasható. Szívesen olvastam volna néhány mondatban arról, mit is csinál a profilozó? Miből, hogyan áll a munkája? Arról nem is beszélve, amilyen gyorsan érkezett, úgy el is tűnt a történetből. A hétköznapi olvasót ezek biztosan érdekelnék, ők ezt nem tudhatják hogyan is működik ez a rendőrségen belül.
Érdekes rész volt a rendőrkutyákról írt ismertető. Ezt is még lehetett volna kibontani, szinesiteni vele a krimit. Arról is olvastam volna bővebbem: mik is voltak a kiváltó okok, amik a gyilkosságokhoz vezettek? Megrázó és drámai sors az anyáé, akinek két lánya is áldozatul esik. Jól felépített és pergő a történet. Már ismerté vált ügyekkel való hasonlósága csak a véletlen műve lehet.
Anna a pszichológusnő megjelenése érdekesebbé teszi a történéseket. Talán ő és a nyomozó közt lesz még kapcsolat. Segítségére szüksége lesz Péternek, mert valami körülötte sincs rendben. Bevallom, még előbb őt is gyanúsítottam. A migrén rohamai, nagyon látványos formában jelennek meg.
Sokszor gyors, majdnem filmszerűek a váltások. 
A krimiben vannak hibák, persze. Nem skandináv, nem amerikai, ez magyar. Nem mintha a skandik hiba nélküliek lennének. Magyar zsaruk bizonyítják, értik a dolgukat.
Semmi baj, valami elindult. Lesz ez még izgalmasabb, még bővebb. Első kötetnek minden módon biztató kezdés.A gyilkos személyiségéről írt részek nagyon izgalmasak voltak. Az talán nem spoiler, ha elárulom, hogy egy elég ritka és különleges betegségben szenved. Sok valós esemény is felbukkan, ami a hírekből ismerős lehet. Ez még hitelesebbé teszi a történetet.
 Csak bátorítanám Noémit: bízzon önmagában! Jók a karakterek és a sztori is az. Tetszettek az "áthallások", a bulvár világ megjelenése. Itt végre Kovács és Csapó nyomozók a hősök.
A könyv szép és figyelemfelkeltő borítója is érdemel néhány szót. Talán a piros szín miatt, de a sorozat legjobb borítója lett szerintem. A kép pedig pont olyan különleges, mint a gyilkosunk személye. Jó választás volt.
Várom a következű nyomozati anyagot!

  
Athenaeum, Budapest, 2013
ISBN: 9789632932682

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése