2013. október 5., szombat

Úgy a földön is

Davide Enia: Úgy a földön is 












Igazi erős, fiús történet a Libri által kiadott családregény. Röviden a történet:
Palermo, olasz életérzés, családregény, ahol egy tipikus olasz famíliát ismerünk meg, akiknél a család férfitagjainak életútját követhetjük nyomon. Box a maga mocskával, durvaságaival, szókimondóan őszintén. Rosario nagypapi háborús meséjét Umbertino bácsi igazán szaftos meséi színezik. Mindeközben Davidú kamaszodik és ő is boxol, mint az apja, akit nem is ismerhetett. Ezt a családi hagyományt viszi tovább a fiú,bár semmi affinitása nincs ehhez. Csak az elvárásoknak igyekszik megfelelni. Szimpatikus hús-vér szereplők, szerethető figurák, még a lányok, Céda és a Kurvakirálynő is. Azért a nők itt inkább csak másodsorban fontos szereplők, férfias világ ez.

Palermo lerobbant negyedében egy kilencéves kisfiú első boksz meccsére készül. Apja, a Lovag, a környék ismert bokszolója volt. Ám a fiú születése előtt nem sokkal meghalt...
Davide Enia nagyszerűen megírt regénye, olyan atmoszférát teremt, amiből nem akar kilépni az ember. Zseniálisan vezeti a történet fonalát.  Átélhetjük  Davidúval a felnőtté válás minden édes kínját, az első szerelemtől a barátságon át akár, a hibás döntésekig. Életre nevel, keményen vezet a cél felé. Kitartást ad, példát az apátlan fiúnak. A hangulat teljesen magával ragadja az embert. Hozza jól ismert "olasz életérzést". Élvezettel olvastam Rosario nagyapa háborús kalandjait, Umbertino bácsi pikáns (szaftos) történeteit és életbölcsességeit. Mindeközben a fiúról való gondoskodás, féltés is kiemelésre érdemes.

 Mindenkinek tudom ajánlani, akit az ilyen szívmelengető, mégis natúr élettörténetek érdekelnek, szereti az ökölvívást, látott Rocky filmet és szereti a sport-karrier témát is. A kamaszos bája a témái is igazán emberiek: barátság, első szerelem és a szüzesség elvesztése. A humora pedig nagyon egyéni.

" – Mióta is ismerjük egymást? Két éve?
– Négy.
– A francba, hogy repül az idő!"

A férfiak mellett azért a női karakterek is elég fontosak, jól megírtak. Szimpatikus figurák a lányok, Céda és a Kurvakirálynő. Az ellenfél ellen bevetett taktika pedig zseniális.
" A Céda.
Két melle akár a kő. A segge tömör, kemény az élet dicshimnusza. Rúzstól vörös ajka telt,húsos, bűnre csábító. Amikor csípőjét ringatva végigment az utcán, a hímek ferde nyakkal mentek haza."

Davidúnak meg kell nyernie az országos bajnokságot, amit apja és nagybátyja is elbukott. Nagyon érdekesek az okok, miért is vesztettek épp a célban mindketten
.
A regény ötven év történetét mondja el nekünk. A második világháború bombázásaitól, maffia elterjedése és az 1992-es palermói merényletek mind mind a valóságot adják a regényhez.
A család személyes tragédiáin át a sport karrierig vezet a mese fonala. Lehengerlő, magával ragadó érzelmektől sem mentes a történet. A túlélés a háborúban, majd az életben. kitartással eljutni a célig, kitörni, kijutni a nyomorból. Enia a saját családi történetét írta le szívbemarkolóan. A boksz rendet teremt, fegyelmet követel. A nyers erő győzelme a gyengék felett. Soha ne add fel!


 Libri, Budapest, 2013
430 oldal · ISBN: 9789633101964
 Fordította: Gács Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése