2013. szeptember 10., kedd

ZENE és szabadság - Manu Chao

 Alessandro Robecchi: Manu Chao
 ZENE és szabadság
  



                                                                             




Imádom Manu Chao zenéit! A könyvet még tavaly volt szerencsém olvasni, nagy meglepetés volt. Több és másabb,mint a szokásos karriertörténetek.  Most, hogy újra koncertezik kis hazánkban, a kimaradó koncertélmény helyett egy könyvajánló.

A fülszövegből:
Manu Chao nem csak egy jó zenész, hanem egy hihetetlen figura is. Nehéz megmondani, honnan jött és tart-e egyáltalán valahová. Az egyetlen mázlink, hogy ezt az utazását a szemünk előtt teszi. Volt utcazenész (talán még most is az). A Mano Negra oszlopos tagjaként is elismert, de talán a Bongo Bong mutat mindenki számára egyértelmű iránytűként felé.
A könyv segíthet abban, hogy a kultúrát, ahonnan a Manu Chao-féle érdekes emberek jönnek, megismerjük.

"Aki ismeri a Mano Negra és a Manu Chao történetét, az a Clandestinóban számos nyomát találja az eddig megtett útnak, és nem csak földrajzi, hanem emberi út nyomát is."

Sok mindent megtudtam Manu-ról, amit eddig nem, még jobban megkedveltem, kíváncsibb lettem régi dalaira is. Jó volt olvasni, mi az , ami mozgatja, amitől csupa élet, vidámság a zenéje.Amitől kivirul a lelked. Izgalmas utazás a metróállomásoktól a nagy koncert termekig.Amikor minden remény helyett csak a ZENE van, az marad, az ad erőt a mindennapokat túlélni.ZENE, ami szívből szól, minden „sztárallűrtől” mentesen.Nem tucatáru, ettől emberi! Hallgassátok, olvassátok!! Érdemes!


 A szabadság vágya, a kitörni a semmiből, amihez a ZENE adott neki lehetőséget.  Remek ember, akinek a dalai tele vannak életszeretettel, örömet sugároznak, boldogságot közvetítenek. Ami nagyon is kell, erőt adhat feltöltődni, túlélni a szürke hétköznapjainkat.
Olvassátok és hallgassátok olyan szeretettel, ahogyan Ő énekli nekünk a dalait. Minden benne van, amit Ő érez, gondol a világról. Megmaradt egyszerű, zeneszerető embernek. Életérzés minden dala.

"A gyerekek a legjobb hallgatóság, mert rögtön felismerik a gyógyító zenét. Óh, ha lehetne még egy munkám, orvos lennék. A gyógyító, igen, curandero.

Mint Marley. Az egyik kislemezre, amin a „Welcome to Tijuana" is szerepel, Manu becsempészett egy kis drágakövet: a „Mr. Bobby"-t. A „Bongo Bong" ringató ritmusára a reggae atyjához szóló szívszaggató imát énekelt fel, mint egy segélykiáltásként."

http://youtu.be/vJMLJVha5sw
  
Eredeti cím: Manu Chao. Música y libertad
Eredeti megjelenés éve: 2003

Silenos, Budapest, 2009
204 oldal · ISBN: 9789630662826 · Fordította: Horváth Balázs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése