2013. szeptember 30., hétfő

Halálos nyár

Mons Kallentoft: Halálos nyár





 "Hőség.
Rekkenő nyár.
Félelem.
És a tudat, hogy elszabadult a gonosz.
Lányok, ne mozduljatok ki otthonról!"









 A könyv fülszövege:
A tél dermesztő volt. A nyár brutálisnak ígérkezik. De minden évszak tökéletes a gyilkolásra.
Aki nem tudott elmenekülni Linköpingből, az ajtók mögé húzódva igyekszik átvészelni a forróságot. Amikor az egyik parkban egy meztelen, véres tinilányt találnak, egyértelművé válik, hogy mégsem
az elviselhetetlen hőség lesz a legnagyobb tragédia. A második lány már holtan kerül elő. És mivel
az áldozat épp egyidős Malin Fors lányával, Tovéval, a rendőrnő az eddigieknél is elszántabban veti bele magát a nyomozásba…

A Libri Kiadó  évszakokhoz köthető skandináv krimisorozata a Véres tél után folytatódik a Halálos nyárral. A helyszín ismét Linköping. Kitört a nyár, a város forró katlan, a szabadságolások ideje. Malin Fors nyomozónő lánya és volt férje is nyaralnak. Malint ez lelkileg eléggé megviseli. Akiket szeret, távol vannak tőle. Pedig 10 éve különváltan élnek a férjétől, mégis az összetartozás mind a kettőjük részéről megvan. Keresik egymáshoz a visszautat, ami finom érzelmi hátteret ad a kriminek.

A város parkjában meztelen, kábult fiatal lányt találnak. Ugyanakkor egy másik lány eltűnésére is fény derül. A sebesült lány semmire nem emlékszik... nyom semmi.
Malin és nyomozótársa Zeke a forró városban próbálnak értékelhető nyomot találni. Malinban végig az anyai érzések és saját elnyomott vágyai vívnak egymással csatát. Amikor a strand homokja alól előkerül a második lány még elszántabban, elkeseredettebben folytatja a nyomozást.

" Kétféle ember létezik. Az üldözők és az üldözöttek.
A nyomozásnak ebben a szakaszában még nem alakultak ki a szerepek."

Bár Malin az, aki üldözi a gyilkost, mégis, ő maga is üldözötté válik, versenyt fut az idővel. Ahogy
az sejthető anyai aggódása nem alaptalan.... a nyaralásból hazatérő lánya lesz a következő lehetséges áldozat. Kamasz gondok a felnőtté válás küszöbén, elvált szülők gyerekeként tényleg bonyolultabbá teszi az ifjúság életét.
A krimi érdekessége még: az áldozat lány is "jelen van", mesél, érzéseit, gondolatait olvashatjuk mi is. Ez igen eredeti, jó ötlet, még drámaibb ezzel a misztikus szállal a dramaturgiai fordulat.

 A szálak elég kuszák, sok "esélyes" ember kerül képbe. Még a mellékszálak is érdekesek, elgondolkodtatóan drámai sorsokat villantanak fel. A végig izgalmas, feszült krimi nem tartogat üresjáratot! Mons Kallentoft most is remek háttérrajzot fest elénk. Már a Véres télben is a városi pletykák, régi bűnök kerültek előtérbe. Most is erős hatással bírnak, a szerző erősített az előző krimihez képest. Ám, hogy mi minden történik a zárt ajtók mögött, meglepődik az olvasó!
Olvastatja magát a történet, én alig másfél nap alatt olvastam el az 512. oldalt. Nem tudtam letenni!
Nem leszek poéngyilkos, nem mesélek erről többet! Elképesztően "beteg" a történet, ahogy azt egy jóféle skandináv krimitől elvárható. Az egyetlen, ami még döbbenetesebbé teszi: sajnos korántsem
áll messze a valóságtól. Az pedig még megrázóbb egy kriminél, ha védtelen gyerekek az áldozatok. Lányos apaként én is a hatása alá kerültem a történetnek. Nem tudunk mindig, mindenütt ott lenni és a gonosz lesben áll, figyeljünk!

Mind az okok, amik a gyilkosságokhoz vezettek, mind a gyilkos személye meglepő.
Malin és férje is talán megtalálja az egymáshoz vezető utat, de ez már a következő történet.
Nagyon várom a Végzetes Tavasz-t. Mindenkinek izgalmas, borzongató nyomozást!



Libri, Budapest, 2013
512 oldal · ISBN: 9789633100363
Fordította: Harrach Ágnes 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése