2013. szeptember 18., szerda

A Holló évszázada

A Holló évszázada
 Történetek a Hunyadiak korából
szerk: Bíró Szabolcs



                                                               






A sár, vér, levendula méltó folytatása. Ezúttal is 12 novella, 12 szerzőtől, akik közül néhány alkotásával már az előző kötetben is találkozhattunk.






Most a Hunyadiak korát ismerhetjük meg közelebbről. 
Nagyon tartalmas novellák kerültek a kötetbe, mind a kor hangulatát, mind pedig szokásait, embereit megidézve. Elgondolkodtató, néha torokszorító vagy éppen vidámabb írásokkal "repülhetünk" vissza a múlt elfeledett sötétjébe. Magányos falvak rablóit üldözhetjük, a török fogságban szenvedő foglyok életét ismerhetjük meg, vagy királyi vadászatok és lakomák tanúi lehetünk.


Kezdésnek Bányai Ilona Az öreg című novellája ad remek indítást. Meglepő, hogy alig negyven éves harcedzett ember, már akkor bizony "öreg" volt...Végig küzdött sok csatát, testét sebek borítják, de a lelke is sajog. Megrázóan szép, ahogy a magányról, elmúlásról ír. Ám a novella végén ott a remény, az elképzelt tervei valóra válhatnak, élete kiteljesedhet.
Köpönyegforgató kémekkel izgulhatunk, Roszicska László novellájából kiderül, mi van a Látszat mögött. Nagyon hatásos írás ez. Még egy szinte groteszkbe hajló novellát is találunk a kötetben, ez
a Hypatia könnyei és Pollák Gergő írása.
Remek borítója jól illik a tartalomhoz, hangulatával is remek színeivel emeli azt.

Nehéz lenne kedvencet választanom, de mindenképpen az egyik: Hollószárny a félhold alatt című, Losonczy Attila írása. Amikor az ellenfél is elismeri, méltó harci partnerre akadt. Szép gondolatvezetése, képei nagyon megkapóak.

"Kemál megcsodálta a férfi határozottságra valló, erőteljes állát, és dús, csigagöndör hajkoronáját, amelyet babérkoszorú ékesített. Ő volna hát a híres Hollókirály.
Kemál annyit tudott róla, eme uralkodó apja is hírhedt ellenfele volt a fényességes Mehmed szultánnak."

Szép sorokat írt Albert Tamás is: Törött szárnyú holló röpte a Hunyadi László elleni cselszövésről, kivégzéséről szól drámaian. Nagyon hatásos!

Másik kedvencem, amin eleinte jókat mosolyogtam: Sárgai-Szabó Anna Lakoma írása volt.

"– Elrontani a jó vaddisznót gesztenyével, ezt is csak az olaszok találhatták ki! Szalonnával kéne inkább megtűzdelni, magyar módra. Mint régen. Mielőtt Beatrix királyné idetolta a képét. De szép idők voltak azok!"
Majd nagyon is komollyá válik, hová vezet a gyűlölet...

 Szépen megrajzolt tájleírásaival, hasonlataival a Mátyás vadászik című kis írás is jó volt, mint ahogyan Pruzsinszky Sándor: Röpte a hollónak novellája is. Itt a már haldokló Mátyás gondolja
végig életét, a harminckét év uralkodást, elmúlt boldogságát, szerelmét. Egy hősies életút vége ez.
A megfáradt, szenvedő embert állítja elénk, aki már megbékélt sorsával.

"Odakint, a nyitott ablak mögötti fán állapodott meg a tekintete, ahol most egy igazi holló ült az ágon. Okos, meleg szemével a királyra nézett, s elrepült. S most egyszerre minden helyesnek, könnyűnek, bevégezettnek tűnt."

A végére még egy nagyon is tanulságos kis szemelvény: Részletek P.K. naplójából.
 Jól visszaadja  a leendő ifjú királyné vívódásit, lelki állapotát. Beleshetünk a lelkébe, valódi gondolataiba is, ez szinte folytatásért kiállt! Nagyon szenvedélyes és humor is akad benne.

Míg a Sár, vér, levendula nekem "mesésebb", amolyan vidám anekdoták gyűjteményére emlékeztetett, addig a "Holló" bizony komorabb, komolyabb, elgondolkodtatóbb írások gyűjteménye.

Csatlakoznék Bán Mór előszavához:
"Minden tisztelet megilleti a szerzőket, a szerkesztőt, a kiadót, amiért továbbra is szívén viseli
a magyar történelem megismertetésének ügyét."

Egy kis érdekesség még:
Cikk a Hunyadiról: http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2012-02-05+09%3A00%3A00/ban-mor-hunyadi-regenyfolyam

A kötetért köszönet a Historium Kiadónak!

Historium, Dunaszerdahely, 2013
208 oldal · ISBN: 9788089649020

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése