2013. augusztus 7., szerda

A spanyol grófnő

Benkő László:  A spanyol grófnő 





„lehetséges, hogy a háborúk is a női lélekben dőlnek el”.  











Részlet a könyv fülszövegéből:
Elena grófnő tizenhat éves koráig Sevillában, egy apácazárdában nevelkedett, élettörténete mégis tele van pikantériával. A második világháború éveiben az olasz és a német titkosszolgálat engedelmes eszközeként a szeretőjétől kapott villában a náci főkolomposok által összerabolt gyémántokat rejtegette, de közben ugyanott zsidó gyermekeket is bujtatott a Dél-Olaszországot elözönlő németek elől. Szenvedély és kaland, szerelem és háború azonban még így is csak kulissza az ifjú grófnő teljesebb történetéhez képest.


A történet az 1930-as években indul, amikor megismerhetjük Elena grófnőt és szüleit. Ez a mondat sokat elárul Elena életéről és szüleihez fűződő kapcsolatáról:

"Elena Angelának apja szemében egyetlen megbocsáthatatlan hibája volt: nem fiúnak született."


Összetett, elgondolkodtató családregény ez háborús keretben. A gyermekien naiv, apai terror alatt élő spanyol Elena egy olasz szigetre kerül, egy nagyon link, könnyelmű alak feleségeként. Persze, az esküvő is sokat várat magára, az pedig csak hab a tortán hogy már gyerek is születik az udvarlás alatt, amit érthetetlen módon eltitkolnak a férfi elől.
Ezt a gyereket a kislányát keresi végig a regényben Elena. Ugyanis apja nem tűri, úgy látja jónak,
ha árvaházba adják. Elenát nem kérdezik...
A spanyol polgárháborúról elég keveset tudtam, de a II. világháború se a kedvenc témáim egyike.
Mégis izgalmas volt olvasni a történetet, olvastatja is magát. Igaz Elena elég teszetosza nő alak, amikor nyilvánvaló számára, a hazugságok sora akkor is megadóan tűr. Ezt végképp nem értettem: miért? Hol a spanyol temperamentum? A férfi szeretetére vár, vágyakozik, aki lépten-nyomon megalázza, semmibe veszi az asszonyt. Nincs tekintettel női mivoltára, érzéseire sem.

Elena megadással tűri sorsát, hosszú évek telnek el, mire mer lépni, változtatni. A jelleme fejlődik, erősödik de erre érthetetlenül sokat kell várni. A többi karakter hihetően emberi: gonoszak, gyarlóan harácsolók, mindenki a maga pecsenyéjét sütögeti, még a háború borzalmai közt is. Leginkább az,
aki segítőnek tűnik a történetben.

Amikor a lelőtt ellenséges repülőgépről kimentett amerikai pilóta színre lép, az az eseményeknek is jót tesz. Elena és a közte fokozatosan kialakuló szerelem, a  kölcsönös törődés szépen jelenik meg a regényben.Végre megértő és valóban szerető karok ölelik.

Mindenkinek ajánlanám, aki szereti az emberi sorsok alakulását, a történelmi vonal pedig különleges színt ad a történéseknek. Érdekes, szomorú regény, ami elgondolkoztat: nincs szerelem önzés és önfeláldozás nélkül, még háborúban sem. Az ártatlan gyerekek megmentése, a zsidóüldözés mind, mind komoly téma.  Elena éveken át az olasz és a német titkosszolgálat megbízásából felépített kincseskamrát felügyelte észak-olaszországi villájában, miközben zsidó árvákat rejtegetett és olasz ellenállókat segített.
A végére minden jóra fordul, egy hihetetlenül mesés és váratlan fordulat zárja le a történetet,
a bűnösök is elnyerik méltó büntetésüket. Elena ugyan lelkileg egy megtört, meggyötört,  de büszke asszony lesz. Utolsó éveire még talán boldog is.

Benkő László regénye erkölcsi irányt is ad: segíteni a rászorulóknak, akár mi is az éppen uralkodó világrend. A gyönyörű szép borító jól illik a könyvhöz, ami valós történetet tár elénk.



Egyetlen negatívum számomra: második kézbevétel után az első 15 oldal egyszerűen kifordult, a borító is lehetne vastagabb, szóval egy minőségibb borítót megérdemelt volna, tartalom-ár viszonylatában is.

4,5/5.
                                              






Atlantic Press, Budapest, 2013
440. oldal · ISBN: 6155033988

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése