2013. augusztus 17., szombat

A kártyavár összedől

Stieg Larsson A kártyavár összedől
Millennium trilógia 3.
A Cég mindenre képes....





"Homlokát ráncolva bámult ki irodája ablakán.
Még nincs vége. A Lisbeth elleni összeesküvés folytatódik."
 

  






A sorozat lezárása, méltó befejezése, a szálak elvarrása. Nem egyszerű, mivel a történet sok szálon fut, de mindegyik érdekes, alaposan kidolgozott. Lehet elfogultsággal vádolni, de hihetetlen
jó kis sorozatnak tartom, szeretem a trilógiát. Nem kevés munkát fektetett bele Larsson. Az pedig, hogy Ő maga meg sem érte a könyvei sikerét tényleg sajnálatos... még olvastam volna tőle további történeteket.
Amit itt hagyott nekünk az sem kevés! Lisbeth és Blomkvist a krimiirodalom két jelentős alakja lett, a trilógia pedig a skandináv krimik ékköve. Kerek, egész így is. Mondhatni, feltette az i-e a pontot.
Remekül viszi tovább A lány, aki a tűzzel játszott fonalát. Larsson társadalom és rendszer kritikája alapos. Zseniálisan megkomponált, tökéletes befejezés. Az utolsó oldalig tartogat meglepetéseket.

Érdekes volt egy évvel az első olvasás után újraolvasnom. Elsőre is nagyon megragadott, ám második olvasásra még jobban tudtam a történet apróbb mozzanataira is figyelni. A második könyv talán  pörgősebb volt, hogy ott történtek a dolgok, ehhez képest a harmadik rész inkább megmagyarázott mindent, és itt jelentek meg a részletek meg az összefüggések. Ezért is írtam: alaposan kidolgozott, érdekes minden szál. Imádtam Lisbeth megmozdulásait, ahogy a számítógéppel bánik, okosan, célirányosan dolgozik. Profi hacker, erős női karakter.

" – Nem fogok mentegetőzni azért, ahogy élek." mondja egy helyen.

 A politikai, társadalmi dolgok pedig elképesztőek! Valóban: a Cég mindenre képes, sőt, még amit gondolnánk, annál is többre. Az állam fél egy tizenkét éves gyerektől... Ám magáról a szociális rendszerről írtak is sok visszásságra mutatnak. Lehallgatások, korrupció, nyomok eltüntetése, de a mellékszál, Erika élete is igen leköti az olvasó figyelmét. Ahogyan a regény egyik csúcspontja a tárgyalótermi rész is nagyot szól.

"– Az a semmi is lehet nagyon sok – felelte Mikael Blomkvist. – Hadd magyarázzam meg… Iszonyatosan dühös vagyok. Dühös vagyok az államra, a kormányra, a nemzetbiztonságra és ezekre a disznókra, akik ok nélkül diliházba zárattak egy tizenkét éves kislányt, és ráadásul még azt is elérték, hogy cselekvőképtelennek nyilvánítsák."

Lisbeth kevéske segítőivel levadássza és bosszút áll a perverz pszichológusán, pártfogóján, eléri, hogy végre elismerjék: önálló cselekvésre képes nő. 
Blomkvist figurája maga az író lehet, önmagáról mintázhatta. Nagyon vagány, alapos pasi, kávé és szexfüggő. Ő is elég laza életet él, de ez így jó. Megszállottan keresi az igazságot. Munkamániás, ez az élete.

 Annyi sok lehetőség lett volna, de ezek már tervek maradnak. Eredetileg 10 kötetre tervezte a sorozatot, ám az élet közbeszólt. Már a könyv írása közben is kapott fenyegetéseket...vagy hagyjam az összeesküvés elméletet? 50 évesen elvitte egy szívroham... miközben a nemzetbiztonságon belüli visszásságokról, kiugrott szovjet kémről, lánykereskedőkről írt.
A kártyavár összedőlt.... nagyon találó cím ez is, mint a második könyvé is.
Kinek a kártyavára? A nemzetbiztonsági kis csoporté? Zala gondosan építgetett, államilag védett kis bűnös dolgai? Lisbeth kis titkai?  A "dominó elv" működött, mindegyik ledőlt.
Azt gondolom ehhez a sorozathoz kell némi érettség. Nagyon komoly, alapos, több, mint egy krimi! Az első kötet önmagában is megáll, de a második és harmadik szorosan összefügg. Vajon ezért van, hogy nem egy a sorozat magyar fordítója? Talán a második és harmadik rész pörgősebb stílusa olvasmányosabb is.

Jó lett volna még olvasni, hogy megtalálja Lisbeth a boldogságot, és ehhez egy társat, bár alapjában
ő magányos típus. Jól érzi magát egyedül is.

"Lisbeth felvonta a szemöldökét. Nem tudta csalódottnak, vagy megkönnyebbültnek kellene lennie.
– Csak társaság? – kérdezte.
– Csak társaság. Egyik barát meglátogatja a másikat. Már persze, ha a másik beengedi."


5/5.

Kellemes olvasást, borzongást és gondolkodást mindenkinek a sorozathoz!
R.I.P. és köszönet, Mr. Larsson!
Néhány érdekesség, link, háttérinfók:

Teljes névKarl Stig-Erland Larsson 









1954. augusztus 15. (Skelleftehamn, Svédország) – 2004. november 9. (Stockholm, Svédország)
Honlaphttp://www.stieglarsson.com/
Wikipédia-linkhttp://hu.wikipedia.org/wiki/Stieg_Larsson
Facebook-linkhttps://www.facebook.com/stieglarsson?fref=ts  


Eredeti mű: Stieg Larsson: Luftslottet som sprängdes
Eredeti megjelenés éve: 2007
 Animus, Budapest, 2009
620 oldal · ISBN: 9789639884694 · Fordította: Torma Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése