2013. július 22., hétfő

Kapcsolatok szivárványa

Vas Maya: Kapcsolatok szivárványa




"A mások is egyformák, az egyformák is mások." 







Volt már válás után  leszbikussá váló történet,  (Gyere haza - Jodi Picoult ) ill: két fiatal srác szerelmi kapcsolata, egymás vállalása (Mennyi időnk van? - Katona André ). Ezt a riportkönyvet az élet írta. 

Olcsó poén, ha azt írnom: mind a három történetet "melegen ajánlom" mindenkinek! Okulásul, szemléletváltásnak tökéletesek. Elgondolkodtató, nem vulgáris egyik sem. Röviden összegezve: a boldogsághoz mindenkinek joga van. Akármilyen nemű partnerrel találja azt meg.

A toleranciáról csak beszélünk, de hol van? a magány. Kevésen tudnak felnőni egy ilyen kapcsolat elfogadásához, megértéséhez.


14 különböző történet férfiaktól és nőktől, arról, hogyan élték meg ők és a környezetük a "másságukat". Vannak jó gondolatok, sztereotípiák, könnyebb, nehezebb helyzetek, elfogadás és tagadás. Itt is minden előfordul: volt, aki már tudta, érezte kamaszként, volt, akit rokon rontott meg, volt, aki válása után két gyerekkel a háta mögött jött rá: neki egy igazi barátnő kell, nem férfi.

"Magyar sajátosság, hogy mindenhez borúlátóan közelítünk. Miért ne lehetne szépet álmodni? Még ha nem is válik valóra, az álom a sajátunk. Legalább a gondolataink legyenek szabadok, ha a valóságban még nem is lehetünk mindig azok."

Ezt kellene szem előtt tartani: " Az utcán ugyanúgy sétálok, mint mindenki. Nem szeretnék egyszemélyes felvonulást tartani. Ugyanúgy öltözöm, eszem, kelek, fekszem, ugyanúgy moziba járok, tévét nézek, olvasok, dolgozom, mint a többiek. Ugyanolyan ember vagyok, mint bárki más."

 Bármennyire elutasítjuk a másság létezik, van. Kell egy ilyen valós történeteken alapuló riportkönyv ...a fiataloknak, talán az ő gondolkodásukat, ( elő )ítélkezésüket még tudja formálni, alakítani. Ezt a könyvet még a homofóboknak sem lenne nehéz elolvasni, bár sajnos éppen ők nem fogják. Nem "reklám", a homoszexuális élet bemutatása benne valós élethelyzeteken alapul. Ezt maga az élet írta történetek, elgondolkodtatóak, igazi emberi sorsok vannak a lapokon. Köszönet Vas Mayának, hogy beszélgetett és csokorba gyűjtötte ezeket az életmeséket. Nem kevesebb elismerés illeti a megszólalókat, hogy vállalták a megszólalást. Okulásul, tanulságul mindenkinek. 

A kötethez Lakatos Márk írt szívhez szóló,  nyíltan őszinte szavakat. 



Jaffa, Budapest, 2011
256 oldal · ISBN: 9789639971684

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése