2013. július 24., szerda

Egy EMBER, kék szemekkel - Paul Newman

Shawn Levy: Paul Newman














"Sosem találkoztam Paul Newmannel."
(első mondat)




Az egyik legjobb színészéletrajz, amit valaha is olvastam! Alapos, pontos, nem csak a csillogásról, díjakról szól. Bemutatja az EMBERT, akinek nem mellesleg hihetetlen kék szemei voltak. Ez az adottsága az egyik védjegyévé vált, amitől tagadhatatlanul a fél világ a lábai előtt hevert. A női része biztosan. Mindezek mellett remek színész is volt.

"Aztán ott volt a szeme... Az a hátborzongatóan lazúrkő-búzavirág-kobalt-nyáriég-színű szempár, amely azonnal magához vonzotta az ember tekintetét. E szemeket mindig megemlítették, ha róla volt szó."

Paul Newman igazán egyszerű ember tudott maradni, kiváló színész és szerető családapa volt. Karrierjét, mint oly sokan előtte, a Brodway deszkáin kezdte James Dean,  Steve McQueen, Marlon Brando kortársaként. Humorát végig megőrizte, szerény tudott maradni a későbbiekben is.


Élte az életét, vállalta a veszélyes kikapcsolódást nyújtó rallysportot, szerette a sört, és nem hordott zoknit a mokaszin cipőihez. Cingár lábait nem szívesen mutogatta, imádta a feleségét, Joanne-t, akit sok közös filmben is partnerül választott, vagy épp rendezett is. Oscar-díjas volt és megtört apa, akit mélyen megviselt egyetlen fia, Scott elvesztése. Apaszerepben nem nyújtott túl kiemelkedőt, és ezt volt bátorsága elismerni is!

Próbált mindig is hétköznapi ember maradni, úgy élni. Szerette a vicceket,színészkollégáit megtréfálni a forgatásokon. Egyik legeredetibb vicce volt: 150 tekercs WC papírt gyártatott Robert Redford képével, és a stábtagoknak kiosztotta közös filmjük forgatásán.




Sok érdekességet, háttér információt tartalmaz még a könyv, ami érezhető alapossággal íródott. Honnan indult és hogyan ért célba, valósította meg álmait. Mi alapján választott szerepeket. Forgatásokról, filmek elkészültéről, vagy épp a visszaadott szerepekről is olvashatunk. Newman interjúk, egyéb megjelenésekből gondosan összeállított, érdekes történetté válik, Joanne ennek épp úgy fontos része, mint az életének. Newman is pontosan úgy segítette a neje karrierjét, filmjeit, mint ahogyan őt hagyták élni.

"A csavar ott volt a dologban, hogy Newman nem kölyköket, hanem felnőtteket játszott – pontosabban olyan felnőtteket, akik még nem nőtték ki fiatalos hajlamaikat, vágyaikat és hibáikat,
és talán nem is fogják soha."
"Több mint harminc évébe került, hogy azzá a Paul Newmanné váljon, akit a hátralévő évtizedeiben mindenki ismert. És ettől kezdve ilyen is maradt – jellegzetességeivel, ellentmondásaival, hibáival, tehetségével, hajlamaival, vonzalmaival, hóbortjaival és emberségével együtt."

http://youtu.be/RSAXZHvaKEA 

Az örökölt jó gének mellett ettől is maradhatott örökké fiatal, bohém, mégis elhívatott, komoly férfi.
Tudta, hol a határ. Komolyan vette a világ problémáit, próbált is segíteni ezeken a Bátor tábor alapítványokkal. Minden szinten kiemelkedőt nyújtott. Szép kort megért szerencsénkre, és megajándékozott sok-sok jó alakítással. Soha nem a pénz, a gázsi motiválta egy-egy szerepválasztását. A könyv végéről egy filmográfiát nagyon hiányoltam, bár a könyv minden filmjéről ír, mesél a létrejöttükről. Érdekes, tartalmas olvasmány, kulisszatitkokkal, a pletykákat kikerülve.  Minden filmrajongónak kihagyhatatlan forrás!


Karrierjét 1954-ben színpadi színészként kezdte a Broadway deszkáin. Később televíziós és filmszerepek követték egymást életében. 1958-ban már Oscar-díjra jelölték a „Macska a forró bádogtetőn” című filmben nyújtott alakításáért. Partnere Elizabeth Taylor volt.

Szerette a western műfaját, azonban a valódi sikert A ’hallgatag ember’ ember hozta meg számára  1967. –ben. Robert Redforddal 1969 –ben voltak nagyon sikeresek a ’Butch Cassidy’és a ’Sundance’ kölyök című filmmel. Szinte évente, kétévente tudott újat mutatni, produkálni filmbéli alakításaival a szakma előtt. A ’nagy balhé’ című gengszter filmje szintén világ, és kasszasiker volt. Még a filmszakmát is meglepte, hogy a hét Oscart nyert filmhez nem jelölték Newmant a díjra, erre 1987-ig várnia kellett.



Paul-t összesen kilencszer jelölték Oscar-díjra. Egy alkalommal producerként, és nyolc alkalommal színészként. Rendezői pályafutása alatt elért legsikeresebb filmje: A ’Gamma-sugarak hatása a százszorszépekre’ amelyben a főszerepet felesége, Joanne Woodward játszotta.














Néhány kiemelkedő alakítása, filmje, megnézésük erősen javallott a könyv mellé:


Valaki odafönt - 1956
Macska a forró bádogtetőn - 1958
Exodus - 1960
Az ifjúság édes madara - 1962
Hud - 1963 
Bilincs és mosoly - 1967
Győzni Indianapolisban - 1969
Butch Cassidy és a Sundance kölyök - 1969
A nagy balhé - 1973
 A pénz színe - 1986
Senki bolondja - 1994
A kárhozat útja 2002

 5/5

General Press, Budapest, 2009
456 oldal · ISBN: 9789636431785 ·  
Fordította: Valló Gábor, Szieberth Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése