2013. május 26., vasárnap

KÍNA országútjain

Peter Hessler: Kína országútjain
 Az újjászülető birodalom mindennapjai













A Két év  Kínában szerzőjének új könyve.
A könyv fülszövegéből: "Peter Hessler ezúttal szokatlan dolgokat művel Kínában. Autót bérel, és bár tilos lenne vele elhagynia Pekinget, heteken át tartó utazásokat tesz, egészen Belső-Mongóliáig eljut. Hétvégi házat bérel egy Sancha nevű faluban, a Nagy Fal szomszédságában, és aktívan részt vesz a helyiek életében. A vadonatúj autópályákon délre megy, hogy tudósítson a szédítő ipari fejlődés következtében szinte napról napra változó vidék lakóinak életéről."



Mi jut eszünkbe Kínáról? Természetesen a Nagy Fal, a porcelán vagy a puskapor, a sárkányok, a számunkra különleges ételek, ízek és egyéb más felfedezések országa. Peter Hessler ahogyan előző könyvében itt is sok humorral, személyes kalandok élmények útján mutatja meg nekünk Kína egy másik arát. Kocsit bérel és bejárja Kínát a Nagy Fal mentén, erről szól az első nagyobb része a könyvnek. Sok érdekességet olvashatunk a kínai autósokról az oktatás módszereiről:

"Kínában hirtelen következett be az átmenet, ezért az autósok számos közlekedési mintát a gyalogosoktól vettek át – úgy vezetnek, ahogyan járnak." vagy:

"A kínai autósok azonban többnyire rendíthetetlenül nyugodtak, és annak ellenére, hogy a földkerekség legcsapnivalóbb sofőrjei, imádnak vezetni."

Efféle sajátos megállapításokat tesz a szerző, aki 1996-ban jutott el először Kínába a Békehadtesttel,
s éveken keresztül figyelte lelkesen és minden részletre kiterjedően az ottani életet. Ezeket a megfigyeléseit már a Két év Kínában című könyvben olvashattuk. ( Szintén a PARK Kiadó adta ki idehaza ).
Egyéni humorral mesél újabb kalandos élményeiről, a kínai emberekről, az érezhető változásokról. Stoppos fiatalokról, idős, távoli falvakban élő emberekről, a távolságokból adódó különösségekről, hagyományokról. Élvezetes utazás, kirándulás a könyv. A hangulata alapján kedvet kap az ember: kerekedjünk fel, irány Kína!

A könyv második része a Vej Ce-csi família  mindennapjaiba leshetünk be. Egy kis kínai faluval, Szancsával és lakóival ismertet meg bennünket Peter Hassler. Itt már személyes drámának is tanúi lehetünk: ízelítőt kapunk a vidéki, hiányos  orvosi lehetőségekről.... nagyon meglepő kalandokról olvashatunk. A fejlődés csillogó világa, a főváros és környéke, valamint a vidék bája... lemaradása.
Az emberek látásmódja, az elvándorlás ott is problémák forrása.

 A harmadik fejezet Dél-Csöcsinag ipari üzemeibe, így többek közt egy melltartókarika-gyárba is elvezet. Hesslert olvasva szinte kedve kerekedik az olvasónak Kínát beautózni. Érdekes, szórakoztató útikönyvet kapunk, amely egy új,  gyorsan fejlődő Kínát mutat meg nekünk, minden hibájával és bájával együtt. Néhány fotó, kép adhatott volna teljesebb képet.

A kalandozásért köszönet a Park Kiadónak!
 A könyv oldala:  http://parkkiado.hu/termek/kina-orszagutjain.html

Park, Budapest, 2013
416 oldal · ISBN: 9789635309627 · Fordította: Lukács Laura

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése