2013. május 11., szombat

Elnémítva

Kristina Ohlson: Elnémítva 



                                                     










A Fredrika Bergmann sorozat második kötete a  nemrégiben megjelent Mostohák következő része.

Elnémítva. Elnémítva lelkiismeret, a családi titkok további őrzése, elnémítva a lehetséges tanúk is.
Bevallom, kicsit nehezen indult be a történet, de az első 80 oldal után pörgött, egyik kaland a másikat érte. Feszült, izgalmas nyomozás tanúi lehetnek, akik kézbe veszik Kristina Ohlson új krimijét. Számomra az alap bűnügy elég sokkoló.

Nem fognak csalódni a krimirajongók. Már az első, a Mostohák-ban is mesterien adagolta az izgalmakat a szerzőnő. Most sincs ez másképp. Egy lelkész házaspár az áldozat, akik látszólag, lányuk halála miatt lettek öngyilkosok. Nos, a lányról később kiderül, nagyon is él, s természetesen
a szülők halála körül sincs minden úgy, ahogy azt elsőre gondolnánk. Talán ez nem spoiler, ha ezt elárulom, a fülszövegből is kiderül. Akkor mi áll a háttérben, miért kellett meghalniuk a szülőknek?
Elképesztő családi titkok, régi fájdalmak, gyermekkori traumák, a családon belüli erőszak, menekültek rejtegetése, csempészése áll a történet középpontjában. Mindezek mellé a rendőrnyomozók magánéleti válságairól is képet kapunk, ahogy azt a skandináv krimikben megszokhattunk. Érdekes belelátni a nyomozónő életébe, gondolataiba.


Mi tart össze egy családot? A bosszú!
Fredrika előrehaladott állapotáról, hamarosan szülni fog, a szülei persze az apáról semmit nem
tudnak Ennek ellenére Fredrika jól érzi magát a bőrében, határozott nő. Lelki vívódása, kapcsolata is feltárul előttünk. Teljes felelősséggel vállalta azt a gyermeket. Az olvasó előtt az apa személye is kiderül, ahogyan a miért is, ami ehhez a se vele-se nélküle állapothoz vezetett. Peder nyomozó házassági válsága, és a főrendőr, Alex és neje is olyan gondokkal küzd, ami sok családot érint napjainkban.

Kristina csodálatosan sző a szálakból egy letehetetlenné, izgalmassá váló krimit. Elképesztő,
mi lakik a lelkek mélyén, mi is áll a háttérben, mi mozgatja a szálakat! A bosszú, féltékenység és a szerelem, amit nem viszonoztak, csap át haragba, elkeseredésbe, ami gyűlöletet szül. A váltott szemszögből elmesélt történet még fordulatosabb, eredetibbé válik.
Megrázó az anya, Elsie vívódása a gyerekeiről, a két testvér viszonya egymáshoz. Sőt, szinte
egy külön történet a két testvér kapcsolata! Mind a két lány, mind pedig a két rendőr fiú esetében tanulságos a lelki háttér, érdekes párhuzamot ad. Összetett történet ez, kidolgozott, alapos. Gondolkodásra késztető, további kérdéseket vet fel, meghökkentő válaszokat ad.

"De hát mit tehetett volna? A két fiú, akit szült, és akiket először áldásnak tekintett, átokká lett,
zúzott sebbé a lelkén. Azt várta, hogy felnövekedve erősek lesznek, és egymás legjobb barátai,
de úgy különböztek egymástól, akár Káin és Ábel."

A menekültek helyzete, lehetőségei, az új élet reménye Svédországban már csak hab a tortán. Fondorlatos kihasználásuk, az önös érdekek, drog, pénz  és mély érzelmek állnak a háttérben.
Érdemes elolvasni, végig követni Fredrikával a nyomozást, izgalmakban nem lesz hiány! Új kedvencet avattam Ohlsson személyében, aki már az első regényével meggyőzött. Jó sorozat vette kezdetét. A szép borító nagyon illik a történethez, ismét jó választás volt. Miért is? Nos ez is kiderül
a történetből!


Kristina Ohlsson: 1979. március 2. Kristianstad
Politológiát tanult, majd tanított a Svéd Nemzetvédelmi Egyetemen.
Debütáló regénye a Mostohák 2012-ben jelent meg idehaza.




Animus, Budapest, 2013
352 oldal · ISBN: 9789633240847
Fordította: Torma Péter

2 megjegyzés:

  1. Skandináv krimi. Már megszoktuk, hogy ennyire vonzanak ezek az északi történetek, akár a skandináv krimik "nagykövete" is lehetnél. Elég sokat elárulsz a történetből, de mivel tudom, nem vagy poéngyilkos, s értékelésed elejére sem került ki a spoiler szó, nagyon sok fordulatot, meglepetést tartogathat a regény az olvasó számára.

    VálaszTörlés
  2. ÓÓ..köszi!
    Igyekeztem nem túl sokat írni a cselekményről, mi miért is történik. Ha elolvasod lesz ott még meglepetés, fordulat bőven!

    VálaszTörlés