2013. április 9., kedd

Maradj mellettem


 Harlan Coben: Maradj mellettem




                                                        


"Nem az minősít egy embert, hányszor került padlóra, hanem az, hányszor kel fel onnan."











A krimi egyszerűsége adja zsenialitását, Coben remekül szövi a szálakat.  Van három, látszólag idegen: egy lecsúszott, de tehetséges fotósunk, egy idilli életet élő kertvárosi anyuci, és egy kitartó zsaru, aki 17 éve keresi a megoldást. Ekkor tűnt el egy nyom nélkül egy rendesnek ismert családapa... ám  Broome nyomozó nem adja fel. Már csak azért sem, mert az eltűnt férfi feleségét időközben igen kedvesnek találja. Most végre rátalál az összekötő kapocsra is, megvan az ok, ami az eltűnéseket összekötheti. Mert megint csak eltűnik valaki... sőt, ahogy a puzzle darabkákat rakosgatja rájön, az év azonos időszakában mindig volt egy titokzatos eltűnés.

Megan igazi kertvárosi anyu: körülötte minden tökéletes.
Két szép kamasz gyerek, menő, jól kereső férj, aki szereti, nagy ház. Révbe ért az élete. Valahogy mégsem érzi jól magát ebben az aranykalitkában. A hazugságok burkolatán, ami összetartja az idillt, apró repedések jelentkeznek. Feltűnik egy régi barátnő, aki még Cassie néven ismerte Megant, alaposan fel is bolygatja a múltat és a nő lelkivilágát. Kiderülnek elfeledni vélt bűnök, egy régi élet romjai. Lesz is  bonyodalom, és egyértelmű a szálak összeérnek valahol. Akad egy segítő zugügyvéd, bérgyilkos páros á'la Ken és Barbie, akik igazán nem a szokásos "rutin-bérgyilkolnak", igazi szín a gyilkosok palettáján a párosuk.  


      
Harlan Coben remekül ír, ez kétségtelen. Igazán fordulatos, izgalmas krimiről van szó! Meglepő végkifejlettel, mind az indítékok, mind pedig az elkövető személyét tekintve. Erről épp ezért nem írnék bővebbet, nem leszek "poéngyilkos". Feszült, jól felépített cselekménye van. Én meglepődtem elég rendesen... 

Broome kitartó nyomozása eredményt hoz, a titkokról lehull a lepel.
Mindezt egy izgalommal teli, fordulatos nyomozás keretében. Coben mesterien bonyolította a több szálon futó eseményeket. Érdekes a gyilkos háttere, lelkivilága, okai is! Mert azt is bemutatja nekünk az író. Ha elfogadni nem is tudjuk, a megértéshez fontos adalék. Sőt, a címadó mondat is magyarázatot nyer, igazán kifejező a történésekhez. Találó cím.

Érdemes elolvasni, vérbeli, fordulatos krimit kapunk ezúttal is a Mestertől! Remek karakterek, jó történet, izgalom, sőt, ami kriminél talán meglepő, de humora is van! Az események filmszerűen pörögnek, viszik az olvasót. Ajánlom a rajongóknak és minden krimikedvelő olvasónak.


"A félelem rossz, de a tehetetlenség érzése százszor rosszabb."

A könyv fülszövegéből:
Amikor váratlanul felbukkannak a múlt árnyai, három ember számára az amerikai álom egyszerre rémálommá válik. Megan tipikus kertvárosi anyuka, van két tökéletes gyermeke és egy tökéletes férje, boldogan élnek tökéletes házukban. Megan mégis egyre elégedetlenebb az életével. Nosztalgiával gondol vissza arra az időszakra, amikor korántsem volt minden ennyire tökéletes körülötte. Ray egykor tehetséges fotós volt, de negyvenéves korára zsákutcába jutott az élete, és a magukat celebnek képzelő, gazdag kölykök bérbe vehető paparazzójaként keresi meg a mindennapi betevőt. Egy napon azonban felsejlik egy alak a múltból. Valaki, aki miatt minden félrecsúszott. Broome nyomozó képtelen szabadulni egy megoldatlan ügytől. Tizenhét éve próbál a nyomára bukkanni egy helyi családapának, aki egyik napról a másikra megmagyarázhatatlanul eltűnt. Már ő maga sem hisz abban, hogy valaha megtalálja a megoldást, amikor váratlanul történik valami. Ahogy felgyorsulnak az események, mindhárman rájönnek, hogy bármilyen mélyre temették is titkaikat, a múlt sosem halványul el teljesen, és egy nap mindenkinek szembe kell néznie tettei következményével. Az élet napos oldalát pedig csak egy hajszálvékony vonal választja el a sötétebbik felétől.


5/5
             





Harlan Coben napjaink egyik legnépszerűbb krimiszerzője 1962. január 4-én született a New Jersey állambeli Newarkban. Történeteit a váratlan csavarok, humor jellemzik. Könyveit eddig negyven nyelvre fordították le, amiből közel ötvenmillió példányt adtak el világszerte. Jelenleg Ridgewood városkában él, feleségével és négy gyermekével.















Köszönet a Jaffa Kiadónak az izgalmakat!


Eredeti mű: Harlan Coben: Stay Close
Eredeti megjelenés éve: 2012

Jaffa, Budapest, 2013
350 oldal · ISBN: 9786155235436
Fordította: Illés Róbert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése